Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Μπλόκο 'Ανθιμου στο Μετρό...

Ράδιο Θεσσαλονίκη, 17/04/2010

Νέα εμπόδια στην κατασκευή του Μετρό. Ο μητροπολιτης Ανθιμος, με τη ιδιότητα του προέδρου του Δ.Σ του Παπάφειου,κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η παραχώρηση της έκτασης από το Παπαφειο.
Παραλληλα το Δ.Σ του Παπάφειου δηλώνει πως θεωρεί άκυρο το πρωτόκολο που είχε συνυπογράψει με την Αττικό Μετρό ΑΕ το οποίο επέτρεπε την εγκατάσταση αναδόχου στο χώρο του ιδρύματος...


«Είναι αδιανόητο ο μητροπολιτης να  συμπεριφέρεται ως μάνατζερ εταιρίας real estate  και να αγνοεί το συμφέρον της πόλης και των πολιτών δήλωσε ο ΓΓ του υπουργείου υποδομών Γιάννης Οικονομίδης.
Επίσπευση της εκδίκασης της υπόθεσης στο ΣτΕ θα ζητήσει η Αττικό Μετρό ΑΕ. Αν χαθεί η υπόθεση τότε η περιοχή Παπάφειο θα μείνει χωρίς σταθμό μετρό. «Ας δώσει τότε εξηγήσεις στους κατοίκους της Τούμπας ο κ.Άνθιμος» δήλωσε ο κ.Οικονομίδης.
Ταυτόχρονα  προκύπτουν προβλήματα τεχνικής φύσεως, όπως διάνοιξη των σηράγγων όπως στην περιοχή  Δελφών όπου οι σήραγγες "γλείφουν" τα μπαλκόνια. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα εκπονηθούν νέες μελέτες.
Δεν λείπουν και τα ευτράπελα. Όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος του σωματείου  εργαζομένων στο μετρό, Χάρης Κυπριανίδης, οι σύραγγες από το σταθμό Αγίας Σοφίας μέχρι το Πανεπιστήμιο έχουν κατασκευαστεί εδώ και μήνες. Ομως η Αττικό Μετρό για το κατασκευασμένο κομμάτι ζητάει αλλαγή της μελέτης.
Δεν λείπουν και τα οικονομικά προβλήματα μεταξύ της Αττικό Μετρό Α.Ε και της αναδόχου κοινοπραξίας. Αργά χθες το βράδυ  έληξε η αγωνία των 128 εργαζομένων στους δυο μετροπόντικες, στους οποίους η κοινοπραξία χθες το πρωί είχε ανακοινώσει ότι τίθενται σε διαθεσιμότητα λόγω αδυναμίας πληρωμής. Το βράδυ και  κατόπιν συνεννόησης του ιδιοκτήτη της εταιρίας με το υπουργείο υποδομών και με τους ιταλούς συμμετόχους του έργου ανακοινώθηκε άρση της διαθεσιμότητας.
Τα προβλήματα εξετάστηκαν χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο υποδομών υπό τον γ.γ Γ.Οικονομίδη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι μετροπόντικες θα είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν ξανά σε περίπου ένα μήνα.

Ημουν υποχρεωμενος να προσφυγω στο ΣτΕ απενταντι στο Δ.Σ του Παπαφειου και των συλλόγων αποφοιτων του Παπαφείου, καθως η προισταμενη αρχη του Ιδρυματος Υφυπουργος Υγείας Φ.Γεννηματα δεν απαντησε ποτε στις επιστολές μας για επικυρωση της  συμφωνιας για τα αντισταθμιστικά οφέλη. Αισθανθηκα ακαλυπτος,με καποιον τρόπο έπρεπε να προστατευσω τα συμφεροντα του Παπαφειου δηλωσε στο Ρ-Θ ο μητροπολιτης Θεσσαλονικης κ.Ανθιμος


Να σημειωθεί ότι η απόφαση που είχε λάβει αρχικά η διοίκηση του ιδρύματος το Δεκέμβριο του 2004 ενέκρινε  τη «δωρεάν διάθεση της αιτούμενης έκτασης εκτιμώντας το μέγεθος της ωφέλειας για οτ κοινωνικό σύνολο της πόλης. Ως μόνη προϋπόθεση έθετε «τη μετεγκατάσταση και την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων» οι οποίες βρίσκονταν στην υπό παραχώρηση έκταση. Ενάμιση χρόνο μετά, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2008, η διοίκηση του Παπάφειου επανέρχεται και με νέα απόφαση θέτει ζήτημα «αντισταθμιστικών ωφελημάτων». Όπως είπε στο Ρ/Θ ο μητροπολίτης κ.Ανθιμος υπολογίζεται στα 8,5 εκ. ευρω.

Από τότε ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση για το ύψος της αποζημίωσης που θα έπρεπε να καταβληθεί και αφορούσε την αποζημίωση για την οριστική παραχώρηση της έκτασης των 907 τετρ. μέτρων στην οποία θα κατασκευαστει ο σταθμός του μετρό καθως και αποζημίωση για έκταση περίπου 2,5 στρεμμάτων η οποία τίθεται υπό καθεστώς δουλείας.

Το Παπάφειο ζητά αυτή η συμφωνία να διατυπωθεί εγγράφως μέσω ιδιωτικού συμφωνητικού, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει αφού οι αποφασεις καθορίζονται με δικαστικές αποφάσεις. Τον Απρίλιο του 2009 ο μητροπολίτης κ.Ανθιμος με επιστολή του στον τότε πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή ζητά  την παρέμβασή του προκειμένου να καταβληθεί η αποζημίωση, ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση από τον κ.Καραμανλή.  Εξι μήνες μετά τις εκλογές και την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ η διοίκηση του Παπάφειου περνά στην αντεπίθεση και προσφεύγει στο ΣτΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.