Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Το στοίχημά μου για τη Θεσσαλονίκη

Μακεδονία, 18/04/2010

  • Μήνυμα του πρωθυπουργού στη "Μακεδονία"
  • "Οχι άλλες υποσχέσεις και φιλοφρονήσεις. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να ξανακερδίσει την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία της"

Αποφασισμένος να μη χαθεί και αυτή τη φορά το στοίχημα για τη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου με μήνυμά του στη «Μακεδονία». Προλογίζοντας την έκδοση των πρακτικών της ημερίδας που οργάνωσε η «Μακεδονία» με θέμα "Η Θεσσαλονίκη βρίσκει την ταυτότητά της", ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι μέχρι το 2012, οπότε συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της, η Θεσσαλονίκη πρέπει να έχει μπει σε νέα τροχιά...

Χρονοδιάγραμμα δράσεων, με ορόσημο το 2012, οπότε και θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της, θέτει ο πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου, με αφορμή την έκδοση των πρακτικών της ημερίδας που οργάνωσε η "Μακεδονία", με θέμα η "Θεσσαλονίκη βρίσκει την ταυτότητα της". Με μήνυμά του ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει "τη δημιουργία μιας μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης για όλη τη χώρα".


Το μήνυμα του πρωθυπουργού για την ανέλιξη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας έχει ως εξής:

"Η αγωνία των ανθρώπων μιας πόλης να αναδείξουν την ουσία της ταυτότητάς της και τις δυνατότητές της είναι από μόνη της πλούτος για την ίδια την πόλη.

Με μεγάλη μου χαρά χαιρετίζω την πρωτοβουλία της εφημερίδας "Μακεδονία", που στόχο είχε τον προσδιορισμό της θέσης της Θεσσαλονίκης μέσα στο σύγχρονο τοπίο. Της Θεσσαλονίκης που θα έπρεπε ήδη να είναι το μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων, που θα μπορούσε να είναι σήμερα μια πόλη εξωστρεφής, μια πόλη που ανοίγει τα σύνορα της Ελλάδας προς τα έξω. Προς τα Βαλκάνια, προς την Ευρώπη. Προς τον κόσμο.

Βεβαίως, οι Θεσσαλονικείς δεν έχουν ανάγκη από άλλες υποσχέσεις και φιλοφρονήσεις, από εύκολα λόγια που ξεχνιούνται στο χρόνο. Τώρα είναι η ώρα που η Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να γυρίσει σελίδα. Μέχρι το 2012, όταν και θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της, πρέπει να έχουν μπει ισχυρές βάσεις, να έχουν γίνει δομικές αλλαγές, με μοναδικό στόχο να βάλουν την πόλη σε μια νέα τροχιά. Μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, μέσα από την ανάδειξη του έντονου πολιτιστικού της χαρακτήρα και της ιστορίας της, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και της πράσινης ανάπτυξης, αλλά κυρίως αξιοποιώντας το μεράκι και τα όνειρα των ανθρώπων της, η Θεσσαλονίκη μπορεί να ξανακερδίσει την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία της.

Αυτή τη φορά το στοίχημα για την πόλη της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί και δεν πρόκειται να χαθεί.
Εργαζόμαστε με συγκεκριμένο όραμα και σχέδιο, στοχεύοντας στη δημιουργία της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης. Ώστε η πόλη να αναδείξει την ταυτότητα μιας ιστορικής και συνάμα σύγχρονης πόλης, που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για ένα πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης για όλη τη χώρα. Που θα προσφέρει στους κατοίκους της καλύτερη ποιότητα ζωής και θα είναι πόλος δημιουργικότητας και κοιτίδα πολιτισμού.

Η Θεσσαλονίκη μπορεί καλύτερα. Οι Θεσσαλονικείς αξίζουν περισσότερα. Και θα δουλέψουμε με όλη μας τη δύναμη για να δουν την πόλη τους όπως την ονειρεύονται».

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,
Γιώργος Α. Παπανδρέου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.