Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

ΝΕΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 28/05/2010

Σοβαρά τραυματίστηκε 38χρονος εργάτης
Ξεκόλλησε εξάρτημα γεωτρύπανου και έπεσε πάνω του από τα τέσσερα μέτρα. Η ευθύνη για την Υγιεινή και την Ασφάλεια έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία...
Οσο τα μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργατών θα θεωρούνται κόστος που εμποδίζει την αύξηση των κερδών, τόσο η εργατική τάξη θα μετρά περισσότερα θύματα στα κάτεργα της εργοδοσίας. Αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει με τραγικό τρόπο και το νέο εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, στο εργοτάξιο της Βενιζέλου.
Ο 38χρονος εργάτης Γιώργος Χαρδαλιάς τραυματίστηκε σοβαρά όταν αποκολλήθηκε εξάρτημα του γεωτρύπανου και έπεσε πάνω του από ύψος 4 μέτρων. Την ώρα του «ατυχήματος» εργαζόταν στη βάση του μηχανήματος. Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» με πολλαπλά σοβαρά τραύματα.
Το μηχάνημα ανήκει στην «ΕΔΑΦΟΣΤΑΤΙΚΗ», θυγατρική της ΑΕΓΕΚ, που συμμετέχει στην κοινοπραξία των κατασκευαστικών εταιρειών που έχουν αναλάβει το έργο του Μετρό στη Θεσσαλονίκη. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων, το εργατικό αυτό «ατύχημα» οφείλεται και στην έλλειψη συντήρησης του μηχανήματος, αλλά και στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο εξάρτημα, που έπεσε και χτύπησε τον 38χρονο εργαζόμενο, συγκρατούνταν με υλικά (βίδες) τα οποία δεν ήταν κατάλληλα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των επιθεωρητών Εργασίας, οι οποίοι έκαναν την αυτοψία στο εργοτάξιο.
Σημειώνουμε ότι την ευθύνη για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο Μετρό Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει μία ιδιωτική εταιρεία, η «Σαμαράς & συνεργάτες ΕΠΕ», η οποία έχει αδειοδοτηθεί από το υπουργείο Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας ως Εξωτερική Υπηρεσία Προστασίας Πρόληψης.
Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την τακτική της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του Μετρό να υποβαθμίζει τις διαδικασίες ελέγχου και μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας παρά τις επίμονες παρεμβάσεις του Συνδικάτου. Παράλληλα σημειώνει ότι ευθύνη για την απουσία μέτρων προστασίας έχει και η «Αττικό Μετρό» που εκπροσωπεί την πολιτεία.
«Την πρώτη ευθύνη έχει η κυβέρνηση που με την πολιτική της στηρίζει την κερδοφορία των εργοδοτών και αφήνει παντελώς απροστάτευτους τους εργαζόμενους, που δε στελεχώνει το Σώμα των επιθεωρητών Εργασίας ώστε να έχει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται με επάρκεια στο έργο του», σημειώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων. Καλεί τους εργαζόμενους στο Μετρό, αλλά και γενικότερα στον κλάδο, να χτυπήσουν το κακό στη ρίζα του, να συσπειρωθούν με το ταξικό κίνημα και να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής που δημιουργεί και οξύνει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος4/1/11, 11:46 μ.μ.

    Θα ηθελα να ξερω ποιος ειναι αρμοδιος για την ασφαλεια των πεζων στα πεζοδρομια γιατι πολλα στενεψαν και ο πεζος δεν εχει δικαιωμα να παραπατηση ειδικα εκει που περνανε λεωφορεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.