Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Συνεχίζονται οι απεργίες στο μετρό Θεσσαλονίκης

agelioforos.gr, 02/11/2012

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει «νεκρώσει». Αυτή τη φορά απεργούν οι περίπου 750 εργαζόμενοι και των δύο σωματείων, στον κατασκευαστικό τομέα και την αρχαιολογία, αν και για διαφορετικούς λόγους. Ετσι, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, για ακόμα μία φορά, βρίσκεται αντιμέτωπο με προβλήματα...

Οι περίπου 150 εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες, συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στο εργοτάξιο της Ανάληψης. Από εκεί, μέσω της οδού Βασ. Ολγας, (φωτογραφία) στην οποία άφησαν ανοικτή μόνο μία λωρίδα κυκλοφορίας, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους εργολαβικούς υπαλλήλους.
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Κατασκευαστικό Τομέα, Γιώργος Κόκκινος, η απεργία συνεχίζεται και σήμερα, αλλά και τη Δευτέρα. «Προσπαθούμε να μάθουμε πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα, αλλά τόσο από την “Αττικό Μετρό ΑΕ”, όσο και από την κατασκευάστρια κοινοπραξία, παίρνουμε γενικόλογες απαντήσεις. Στην ουσία, δηλαδή, μας εμπαίζουν», σημειώνει ο κ. Κόκκινος. Προσθέτει ότι οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα είναι οι μοναδικοί στο μετρό που παραμένουν απλήρωτοι, παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν τον περασμένο Ιούνιο για ομαλοποίηση στην καταβολή της μισθοδοσίας. Σήμερα προγραμματίζουν να βγουν και πάλι στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Στο μεταξύ, νέες απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από χτες και οι περίπου 600 εργαζόμενοι στον αρχαιολογικό τομέα του μετρό της Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο σωματείο είχε προχωρήσει σε απεργίες και την προηγούμενη εβδομάδα, οι οποίες είχαν κριθεί από το δικαστήριο παράνομες, αλλά όχι καταχρηστικές. Ετσι, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας επέστρεψαν στις εργασίες τους, όμως από χτες επανήλθαν με νέες κινητοποιήσεις.
Οι εργαζόμενοι στην αρχαιολογία αντιδρούν σε περίπου 30 επαναπροσλήψεις εργατοτεχνιτών με βάση τους όρους της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο κατ' επιταγήν της τρόικας, και όχι με βάση την κλαδική σύμβαση των οικοδόμων, με την οποία αμείβονται οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες συμβάσεις έχουν διάρκεια ενός μήνα. Το σωματείο ζητά την πρόσληψη των συναδέλφων τους με βάση την κλαδική σύμβαση των οικοδόμων.
Οπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του σωματείου, Δημήτρης Παππάς, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται δυναμικά. «Σήμερα το πρωί θα συγκεντρωθούμε στο εργοτάξιο στην Αγίας Σοφίας, όπου θα πραγματοποιήσουμε γενική συνέλευση στην οποία θα αποφασιστεί η ένταση των κινητοποιήσεων», αναφέρει, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.