Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στις αρχαιότητες που βρέθηκαν στο Μετρό

left.gr,11/02/2013

Κινδυνεύουν τα πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που έφεραν στο φως οι εργασίες για το μετρό στη διασταύρωση Εγνατίας με Βενιζέλου...

Όπως υποστηρίζει η κατασκευαστική εταιρεία Αττικό Μετρό, δεν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα παραμονής και ανάδειξης των ευρημάτων στο χώρο που βρέθηκαν και προτείνεται η μεταφορά τους σε άλλο χώρο.
Την Παρασκευή 8/2, αντιπροσωπεία του Τμήματος Τέχνης και Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσσαλονίκης, μαζί με τον τομεάρχη Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του κόμματος, βουλευτή Τάσο Κουράκη, επισκέφθηκε το χώρο και εντυπωσιάστηκε από τη σπουδαιότητα των ευρημάτων.
Η επίσκεψη έγινε μετά από συνεννόηση του Τάσου Κουράκη με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Τζαβάρα, καθώς η Αττικό Μετρό έχει κλείσει την είσοδο στο σημείο για το κοινό, μετά την ανακάλυψη των ευρημάτων και τη δημοσιοποίησή τους.
Η ανασκαφή έφερε στο φως τον κεντρικό οδικό άξονα της Θεσσαλονίκης, μια λεωφόρο πλάτους 5,5 μέτρων, κατάλοιπα οικοδομικών τετραγώνων της βυζαντινής αγοράς και πληθώρα αντικειμένων, που ανάγονται στον 6ο αιώνα.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε ξενάγηση στο χώρο από την αρμόδια αρχαιολόγο παρουσία του διευθυντή της Αττικό Μετρό.
Από τη μεριά της αντιπροσωπείας του τμήματος Τέχνης και Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσσαλονίκης εκφράστηκε καθολική αντίθεση στην προτεινόμενη μεταφορά των αρχαιοτήτων.
Δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα κλιμακώσουμε και θα εντείνουμε τις ενέργειες μας ενημερώνοντας τους αρμόδιους φορείς και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου διατήρησης των αρχαιοτήτων στο φυσικό τους χώρο.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.