Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Κλείνει η συμφωνία ΑΕΓΕΚ - Άκτωρα

newmoney.gr,21/03/2013

Ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη – λύση σωτηρίας για την συνέχιση του μετρό Θεσσαλονίκης...Της Μαριάννας Τζάννε

Οι επισκέψεις στελεχών του Άκτωρα στο μετρό Θεσσαλονίκης την περασμένη εβδομάδα πληθαίνουν τις υποψίες ότι η συμφωνία του τεχνικού ομίλου με την ΑΕΓΕΚ που ξεκίνησαν προ τριμήνου με τις τράπεζες, έχει κλείσει.

Τις βάσιμες πλέον υποψίες ενισχύουν πληροφορίες ότι το deal ανακοινώθηκε ανεπισήμως στους εργαζόμενους της Αττικό Μετρό στη Θεσσαλονίκη στις αρχές της εβδομάδας στην καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση που γίνεται με στελέχη της εταιρείας και εργαζόμενους. Το μήνυμα ελήφθη ως νότα αισιοδοξίας στα μύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο, τα οποία συνοψίζονται στην νέα επιστολή που απέστειλε στη διοίκηση της Αττικό Μετρό τις προηγούμενες μέρες ο επικεφαλής του έργου κ. Μιχάλης Σίμας.

Η συμφωνία που κατά πληροφορίες είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί επιβεβαιώνει τη δυσκολία που υπάρχει να «τρέξουν» οι επεκτάσεις του μετρό προς Καλαμαριά στις οποίες προσωρινός μειοδότης έχει ανακηρυχθεί ο Άκτωρας, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η τύχη του βασικού έργου που κατασκευάζει η ΑΕΓΕΚ. Το υπουργείο Ανάπτυξης είχε ανακοινώσει από τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η σύμβαση για τις επεκτάσεις προς Καλαμαριά θα υπογραφόταν μέσα στον Απρίλιο.

Στην ΑΕΓΕΚ υπάρχει μεγάλη δυσφορία για την αργή πρόοδο που σημειώνει το έργο, χρεώνοντας μεγάλες καθυστερήσεις σε θέματα που αποτελούν νευραλγικής σημασίας για να επιταχύνει ρυθμούς.

Εκτός από τις αρχαιότητες στο σταθμό «Βενιζέλου» που αποτελούν νέα βόμβα στα θεμέλια του μετρό με την επιμονή των αρχαιολόγων να παραμείνουν στα έγκατα της γης, ούτε το θέμα για την αντίστροφη πορεία του μετροπόντικα επιλύθηκε αλλά ούτε και η καταβολή των αποζημιώσεων στον ανάδοχο παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις υπηρεσιακών παραγόντων της κυβέρνησης.

Αντίστοιχος προβληματισμός υπάρχει και στην Αττικό Μετρό αλλά και το υπουργείο Ανάπτυξης που θεωρεί ότι η εταιρεία δουλεύει μόλις «στο 20% των δυνατοτήτων της», γεγονός στο οποίο αποδίδουν την καθυστέρηση στην υπογραφή κάποιων συμφωνιών, εγείροντας επιφυλάξεις για την ικανότητα της εταιρείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες συνολικά του έργου. Εικάζεται ότι τα εμπόδια θα αρθούν με την επικείμενη επιχειρηματική συμφωνία, εξέλιξη που για κάποιος δικαιολογεί εν μέρει και τις καθυστερήσεις που σημειώνονται σκοπίμως από την πλευρά της Αττικό Μετρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.