Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Κρ. Αρσένης: Απόφαση… ντροπής η μεταφορά των αρχαίων!

egnatiapost.gr,06/03/2013

Με ιδιαίτερα οξύ τρόπο αναφέρεται στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τη μεταφορά των αρχαίων που εντοπίστηκαν κατά τις εργασίες κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης...Με επιστολή του ο κ. Αρσένης καλεί τα μέλη του ΚΑΣ να ανακαλέσουν αμέσως την απόφασή τους και να επιτρέψουν «στη Θεσσαλονίκη να κατασκευάσει τις σύγχρονες μεταφορικές της υποδομές με σεβασμό στα 2.300 χρόνια διαρκούς ιστορίας της».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «θα ήθελα να σας μεταφέρω την αίσθηση ντροπής των πολιτών που αγωνίζονται για την προστασία της αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στη χώρα μας για την πρόσφατη απόφασή σας για την απόσπαση των ευρημάτων από τον ιστορικό τους χώρο στη καρδιά της Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Οθωμανικής Θεσσαλονίκης και τη μεταφορά τους στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά».

Επισημαίνει, μάλιστα, πως η συγκεκριμένη απόφαση του ΚΑΣ «δίνει την αίσθηση διαφορετικής μεταχείρισης των αρχαιοτήτων στην Θεσσαλονίκη και στην ελληνική περιφέρεια σε σχέση με τις αρχαιότητες στην Αθήνα. Σας υπενθυμίσω ότι στην Αθήνα όταν ανακαλύφθηκε η εγκιβωτισμένη κατά την αρχαιότητα κοίτη του ποταμού Ηριδανού, κατά την κατασκευή του σταθμού Μοναστηράκι, προσαρμόστηκε η μελέτη του έργου προκειμένου να διατηρηθεί το μνημείο μέσα στον υπό κατασκευή σταθμό. Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη, ακόμη και στην περίπτωση των σημαντικών ευρημάτων της κινστέρνας και των υδραυλικών έργων του Μεγάλου Κωνσταντίνου που εντοπίστηκαν κατά τη δόμηση ιδιωτικής πολυκατοικίας στην οδό Ολυμπιάδος, το ΚΑΣ αποφάσισε την κατάχωσή τους και όχι τη διατήρηση τους ως μνημείο της πόλης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.