Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΜΕΤΡΟ Στους δρόμους οι εργαζόμενοι

makthes.gr,01/03/2013

Πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι στο έργο του μετρό Θεσσαλονίκης, οι οποίοι άρχισαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αντιδρώντας στην πρόθεση της αναδόχου κοινοπραξίας να απολύσει 450 υπαλλήλους...Στην πορεία, που ξεκίνησε από το εργοτάξιο του σταθμού Βενιζέλου και ακολούθησε τις οδούς Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Καρόλου Ντηλ και Μητροπόλεως, συμμετείχαν και μέλη του σωματείου έκτακτων αρχαιολόγων. Στη Μητροπόλεως έγινε διαδήλωση έξω από το γραφείο του γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτου Σιμόπουλου, που έχει την ευθύνη επίβλεψης του έργου. Λόγω απουσίας του κ. Σιμόπουλου η αντιπροσωπεία των εργαζομένων μίλησε τηλεφωνικά μαζί του και εκείνος δεσμεύτηκε να τους συναντήσει εντός των επόμενων ημερών. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι, μέχρι να γίνει η συνάντηση, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και σήμερα θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία έξω από την κοινοπραξία.
Σύμφωνα με την κοινοπραξία αιτία των απολύσεων είναι η απουσία αντικειμένου λόγω της ολοκλήρωσης των αρχαιολογικών ανασκαφών και οι υπάλληλοι θα ξαναπροσληφθούν με τη διάνοιξη νέων εργοταξίων. Οι εργαζόμενοι ζητούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι την έναρξη των εργασιών στα εργοτάξια της Αγίας Σοφίας και του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, εξέλιξη την οποία υπολογίζουν σε τρεις μήνες, προκειμένου να μη χάσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Στην άρνηση της κοινοπραξίας για μία τέτοια συμφωνία ζητούν τόσο από την «Αττικό Μετρό» όσο και από την ανάδοχο κοινοπραξία έγγραφη διαβεβαίωση για την επαναπρόσληψη του προσωπικού και την εφαρμογή ενός πλαισίου συμφωνίας σχετικά με τους όρους εργασίας.
Το σωματείο εργαζομένων υποστηρίζει ότι θα παραμείνουν 350-400 εργαζόμενοι αντί για 3.000-3.500 που προβλέπονται στη φάση της πλήρους ανάπτυξης του έργου. Ο πρόεδρος του σωματείου Χάρις Κυπριανίδης υποστήριξε πως, αν δεν αποπερατωθεί η κεντρική γραμμή, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και καμία επέκταση, ενώ εκτίμησε πως με τα τωρινά δεδομένα το έργο δεν πρόκειται να τελειώσει πριν από το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.