Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Βγάζουν από την ψύξη το μετρό λόγω ΔΕΘ

newmoney.gr,28/08/2013

Σύσκεψη με Χρυσοχοίδη και Μπουτάρη για την πορεία του μετρό της Θεσσαλονίκηςτης Μαριάννας Τζάννε

Εικόνα εγρήγορσης του πιο προβληματικού έργου της Θεσσαλονίκης επιδιώκει η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη Διεθνή Έκθεση, από τη οποία φέτος, μετά από δέκα χρόνια συνεχούς παρουσίας, η Αττικό Μετρό θα απουσιάζει.

Για αύριο είναι προγραμματισμένη ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της εταιρείας στην συμπρωτεύουσα παρουσία του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη στην οποία θα συμμετάσχει και ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης, κίνηση που φαίνεται να υποδηλώνει μια συντονισμένη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι για τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου.

Η υπόθεση σέρνεται τους τελευταίους μήνες ανοίγοντας νέο κύκλο εμποδίων μετά και τη σφοδρή αντίδραση Μπουτάρη για την τύχη των βυζαντινών αρχαιοτήτων. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί από το ΚΑΣ στις αρχές Σεπτεμβρίου όμως τις εξελίξεις για επίλυση του θέματος προδιαγράφουν οι πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε ότι περιμένει υπουργική δέσμευση για την επανατοποθέτηση των αρχαίων προκειμένου να αποσύρει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η κινητικότητα που υπάρχει υποδηλώνει ότι υπάρχουν οι σχετικές διαβεβαιώσεις μολονότι το μεγάλο αγκάθι για την πορεία του έργου είναι η εξομάλυνση των ρυθμών υλοποίησης, καθώς οι συνεχείς εμπλοκές αλλά και οι μεγάλες απαιτήσεις του εργολάβου έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα. Ακόμη και η αιφνιδιαστική παύση για 15 μέρες των εργασιών από την πλευρά του Άκτωρα τον περασμένο Ιούλιο, προκάλεσε τριγμούς στην Αττικό Μετρό και έγινε η αφορμή να συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη στη Αθήνα παρουσία όλων των μελών της κοινοπραξίας και να σταλεί επιστολή με την οποία επικρίνεται με οξύ τρόπο το πάγωμα του έργου.

Στην επιστολή αυτή που υπογράφει ο Διευθυντής του μετρό Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητο το σταμάτημα του έργου, τη στιγμή που εκτελούνται επείγουσες εργασίες στο εργοστάσιο της Ανάληψης και στον σταθμό μεταφόρτωσης αλλά και για την παράκαμψη του κεντρικού αγωγού φυσικού αερίου και του κεντρικού αγωγού ύδρευσης. Πρόκειται για εργασίες που όπως τονίζεται πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο. “Οι καθυστερήσεις που επιφέρει η διακοπή θα έχουν επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα του έργου” καταλήγει η Αττικό Μετρό παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι η αναστολή εργασιών έγινε για την προετοιμασία των εργοταξίων λόγω της αλλαγής του αναδόχου.

Είναι διάχυτη η εντύπωση ότι η κοινοπραξία υπό το νέο αφεντικό, τον ΄Άκτωρα, έστειλε ένα σαφές μήνυμα για την τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων που θεωρούνται απαραίτητες για να προχωρήσει το μετρό αλλά και οι επεκτάσεις προς Καλαμαριά. Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Θεσσαλονίκη στην Αθήνα ετοιμάζονται για άλλου είδους πανηγυρισμούς. Στις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει από την Αγία Βαρβάρα στον Πειραιά ο μετροπόντικας ενώ προς τα τέλη του μήνα θα παραδοθεί ο νέος σταθμός στο Χαίδαρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.