Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Παρέμβαση του ΚΚΕ για εργαζόμενους στο Μετρό

rizospastis.gr,12,12/2013

Την αναφορά του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων με την οποία καταγγέλλουν τις απολύσεις του επιστημονικού προσωπικού στο Μετρό Θεσσαλονίκης, κατέθεσε προχτές στη Βουλή το ΚΚΕ, με αποδέκτη τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Ο Σύλλογος ζητά την άμεση ανάκληση των απολύσεων, απαιτεί την παράδοση των αδιερεύνητων περιοχών του έργου προς αρχαιολογική έρευνα και την πρόσληψη νέου προσωπικού. Ζητά, επίσης, την εφαρμογή του αρχαιολογικού νόμου, τη μέριμνα για τη διαφύλαξη, συντήρηση και καταγραφή των ευρημάτων. Και αιτείται τη διαφύλαξη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ομαλή και απρόσκοπτη εξέλιξη των αρχαιολογικών εργασιών και του έργου εν γένει.
Θυμίζουμε ότι το «πογκρόμ» των απολύσεων στο αρχαιολογικό κομμάτι των έργων για το μετρό Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε από το Μάρτη συνεχίζεται. Η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού του αρχαιολογικού τμήματος -380 εργαζόμενοι μόνο το Μάρτη- απολύθηκε με μαζικές διαδικασίες και πριν την ολοκλήρωση των εργασιών. Οπως οι ίδιοι οι έκτακτοι αρχαιολόγοι έχουν καταγγείλει, πρόκειται για μια μεθοδευμένη προσπάθεια να αντιμετωπίζονται οι αρχαιότητες ως «εμπόδια». «Πρόκειται για μια στρατηγικά αναπτυσσόμενη πολιτική, που θεσμοθετήθηκε με κατάπτυστα νομοσχέδια, στα οποία τροχοπέδη της "ανάπτυξης" αποτελεί ο αρχαίος πλούτος και τα κατάλοιπα του πολιτισμού μας. Τα πάντα πρέπει να θυσιαστούν για να προωθηθεί η "ανάπτυξη", αν κάτι τέτοιο βασίζεται στην απαξίωση των αρχαιοτήτων, στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων (...)».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.