Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Νέα παρέμβαση των αρχαιολόγων για τα ευρήματα της Βενιζέλου

gmoulkas.wordpress.com,06/02/2014

Να αναπέμψει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το θέμα της ανάδειξης των αρχαιοτήτων που έχουν εντοπιστεί στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό της Βενιζέλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ζητεί από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).


Μόλις μία εβδομάδα μετά τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, κατόπιν μαραθώνιας και εκρηκτικής συνεδρίασης στην Αθήνα, ο ΣΕΑ υποστηρίζει ότι «η τύχη του ιδιαίτερα σημαντικού συνόλου του αστικού ιστού της βυζαντινής Θεσσαλονίκης (…) δεν μπορεί να κριθεί με μια οριακής πλειοψηφίας απόφαση, που ελήφθη έπειτα από αλλεπάλληλες ψηφοφορίες και με ενδιάμεση παρέμβαση της Αττικό Μετρό ΑΕ».

Ο ΣΕΑ αναφέρεται, εκτός των άλλων, στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Αγγελιοφόρου»στις 30 Ιανουαρίου και διευκρινίζει: «Οπως έγινε γνωστό από τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν, η Αττικό Μετρό ΑΕ παραπλάνησε το ΚΑΣ με σαθρά επιχειρήματα περί δήθεν ακαταλληλότητας του χώρου για αυτοψία, λόγω ύπαρξης υδραργύρου επικίνδυνου για την υγεία, κάτι που ο ίδιος ο διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης διέψευσε την αμέσως επόμενη μέρα!».

Παράλληλα, επικαλείται το γεγονός ότι «αποτελεί πάγια τακτική του υπουργείου τα τελευταία χρόνια, όπως έχει πολλάκις εκφραστεί διά της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΑ και προέδρου του ΚΑΣ, Λίνας Μενδώνη, οι αποφάσεις που λαμβάνονται με οριακή πλειοψηφία να αναπέμπονται στο ΚΑΣ για επανεξέταση».

Για τις καθυστερήσεις

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αρχαιολόγων, δεν μπορεί να τίθεται εκ νέου το επιχείρημα των «καθυστερήσεων», καθώς, όπως ισχυρίζονται, «η ίδια η Αττικό Μετρό ΑΕ, με λάθη και παραλείψεις της, άφησε να παρέλθει άπρακτο ένα ολόκληρο έτος». Το ίδιο ισχύει, όπως προσθέτουν, και με το επιχείρημα της «έλλειψης τεχνικών λύσεων», καθώς, «η Αττικό Μετρό ΑΕ πλέον αποδέχτηκε και πρότεινε τις λύσεις που προ ενός έτους ονόμαζε “καταστροφικές για το έργο” (επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου)».

Ο ΣΕΑ επισημαίνει επίσης ότι προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι «η Αττικό Μετρό δε δεσμεύτηκε (σ.σ. κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΚΑΣ) για την πραγματοποίηση μελετών επανατοποθέτησης του συνόλου του μνημείου εντός του σταθμού».

Η γνωμοδότηση
Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας τάχθηκε την προηγούμενη Τετάρτη με πλειοψηφία 8-7 υπέρ της προσωρινής απόσπασης των αρχαιοτήτων, ώστε να κατασκευαστεί ο σταθμός της Βενιζέλου, και υπέρ της μεταγενέστερης τοποθέτησής τους ως ενότητας στον ίδιο χώρο (επίπεδο -1), ο οποίος θα είναι προσβάσιμος στο κοινό.

Δημοσίευση: «Αγγελιοφόρος», 6.02.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.