Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Επανεξέταση ζητούν οι αρχαιολόγοι

rizospastis.gr,06/02/2014



Την αναπομπή του θέματος της ανάδειξης των αρχαιοτήτων στο σταθμό «Βενιζέλου» του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης στοΚεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ζητά το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). 


Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Η τύχη του ιδιαίτερα σημαντικού συνόλου του αστικού ιστού της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, που απασχόλησε τη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα, τον τεχνικό κόσμο της χώρας και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης επί έναν και πλέον χρόνο, δεν μπορεί να κριθεί με μια οριακής πλειοψηφίας απόφαση που πάρθηκε μετά από αλλεπάλληλες ψηφοφορίες και με ενδιάμεση παρέμβαση της "Αττικό Μετρό". Πόσο μάλλον που, όπως έγινε γνωστό από τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν, η "Αττικό Μετρό" παραπλάνησε το ΚΑΣ με σαθρά επιχειρήματα περί δήθεν ακαταλληλότητας του χώρου για αυτοψία λόγω ύπαρξης υδραργύρου επικίνδυνου για την υγεία, κάτι που ο ίδιος ο Διευθυντής της "Αττικό Μετρό" διέψευσε την αμέσως επόμενη μέρα!

Επιπλέον, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η "Αττικό Μετρό" δε δεσμεύτηκε για την πραγματοποίηση μελετών επανατοποθέτησης του συνόλου του μνημείου εντός του σταθμού. Η πικρή εμπειρία της απόσπασης και μεταφοράς του προϊστορικού οικισμού Ζάγανι στην Αττική, για τις ανάγκες του αεροδρομίου των Σπάτων, που - παρά τις τότε διαβεβαιώσεις - ουδέποτε επανατοποθετήθηκε και αντ' αυτού βρίσκεται ακόμη σε κοντέινερ, σε συνδυασμό με τη συστηματική παραπλάνηση και τους αήθεις χειρισμούς της "Αττικό Μετρό ΑΕ", δημιουργούν τεράστια ανησυχία σε όλη την αρχαιολογική κοινότητα. Η τύχη του βυζαντινού σταυροδρομιού δεν μπορεί να αφεθεί στην καλή προαίρεση του όποιου εργολάβου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.