Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Άννα Ευθυμίου:«Δεν θα κάνω τη… γλάστρα!»

karfitsa.gr,21/01/2015

Τη συναντήσαμε στο «στέκι» της. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με θέα τον Θερμαϊκό Κόλπο, το Λευκό Πύργο και το Λιμάνι. Η συζήτηση μας έγινε σε ένα… από τα διαλείμματα της, ενώ έπινε τον καφέ της με συναδέλφους της δικηγόρους. Τα πρωινά ως μάχιμη δικηγόρος κυκλοφορεί στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, ενώ στη μάχη του σταυρού ρίχνεται από το μεσημέρι και μετά. Το κάνει, γιατί όπως λέει «θεωρεί ότι ήρθε η ώρα της γενιάς της και έχει να προσφέρει». Η Άννα Ευθυμίου μίλησε στην Karfitsa για όλους και για όλα: για το ΣΥΡΙΖΑ, τους κομματάρχες, τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, την εμπειρία της από την τοπική αυτοδιοίκηση. Το δήμο Θεσσαλονίκης άλλωστε, όπως αναφέρει, τον θεωρεί το «σπίτι της», αφού για περίπου τέσσερα χρόνια ως δημοτική σύμβουλος προσπάθησε να αντιμετωπίσει και να επιλύσει προβλήματα της πόλης.

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη


Γιατί ζητάτε από τον κόσμο να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία, όταν δεν έχετε να του υποσχεθείτε κάτι, σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που δίνει μια ελπίδα και προοπτική, με αυτά που ανακοίνωσε πως θα πράξει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται αλλά κάνει εμπόριο ελπίδας. Τάζει αφειδώς πράγματα που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει. Λέει ότι θα κόψει χρήμα ή θα καταφύγει σε αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό με την έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου ή ότι δεν θα πληρώνουμε τόκους και χρεολύσια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο διατείνεται ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας είναι κοστολογημένο και άμεσα υλοποιήσιμο.

Πάρα πολύ ωραία. Όλα αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πραγματοποιηθούν θα πρέπει να χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν πατάει σε στέρεες βάσης. Αντιθέτως η ΝΔ έχει εξαγγείλει μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 και μετακύλιση του φόρου στην τοπική αυτοδιοίκηση κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Επίσης ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει μείωση των φορολογικών συντελεστών και στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα. Πράγμα πολύ σημαντικό για να έρθουν οι επενδύσεις. Επίσης η ΝΔ θα καταργήσει το πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία. Δεν θα υπάρξουν άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων. Θα γίνει αποποινικοποίηση των οφειλών στο δημόσιο. Αυτά μπορούν να γίνουν και μάλιστα σύντομα. Όλα τα υπόλοιπα, όσα δηλαδή υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να γίνουν γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα. Μακάρι να μπορούσαν να πραγματοποιηθούν αλλά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν «πατάει» στο ρεαλισμό.

Ρίχνεστε στη μάχη του σταυρού για την κεντρική πολιτική σκηνή για πρώτη φορά. Γιατί τώρα; Θεωρείτε πως ήρθε η ώρα σας;

Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα της γενιάς μας. Πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε την επανάσταση του καναπέ. Ως νέος άνθρωπος εκπροσωπώ όλους εκείνους που έφυγαν στο εξωτερικό για να εργαστούν. Όλους εκείνους που έχουν πτυχία και μεταπτυχιακά και δυστυχώς έγιναν οικονομικοί μετανάστες. Όλους αυτούς θέλουμε να τους φέρουμε πίσω στην πατρίδα μας και την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει έξω να την φέρουν στη χώρα μας. Θα μου πείτε ότι εγκατέλειψαν την Ελλάδα λόγω του Μνημονίου; Ναι! Αλλά δεν οδήγησε η Νέα Δημοκρατία τη χώρα στο Μνημόνιο αλλά το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ξεκινήσατε από την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτοί που θέλησαν να σας… απομακρύνουν σας άνοιξαν νέους δρόμους;

Ξεκίνησα από την ΤΑ που την αγαπώ πολύ. Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι το σπίτι μου. Κανένας αιρετός με απόφαση του επικεφαλής του συνδυασμού «Εντάξει» δεν εντάχθηκε στα ψηφοδέλτια της καινούριας ομάδας. Απόφαση που εμένα προσωπικά με λυπεί πολύ αλλά την σέβομαι. Δεν άνοιξε όμως αυτό τις πόρτες για κάτι άλλο. Εφόσον έκλεισε ο κύκλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άνοιξε ένας άλλος. Νιώθω πιο ώριμη μέσα μου για το επόμενο βήμα.

Γνωρίζετε καλά τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης. Ποιο είναι για εσάς το σημαντικότερο και εφόσον εκλεγείτε ως βουλευτής θα προσπαθήσετε να το αντιμετωπίσετε;

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που βρίσκεται σε ένα τέλμα. Η ανεργία των νέων έχει χτυπήσει «κόκκινο». Επομένως ζητούμενο είναι πώς όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα συμβάλλουν στην αντιμετώπισή της. Το ότι το εντοπίσαμε είναι σημαντικό. Σημαντικότερο όμως είναι τι κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε. Τι θέλουμε λοιπόν για τη Θεσσαλονίκη, γιατί το να μπαίνουμε σε μια ακατάσχετη υποσχεσιολογία δεν έχει νόημα για μένα. Από υποσχέσεις χορτάσαμε.

Στην πράξη πως μπορεί όμως να λυθεί το ζήτημα της ανεργίας;
Πρέπει να δούμε τι ταυτότητα θέλουμε για τη Θεσσαλονίκη. Αν θέλουμε μια τουριστική πόλη να επενδύσουμε σε αυτό. Αν θέλουμε μια Θεσσαλονίκη της Καινοτομίας, επίσης μπορούμε να επενδύσουμε σε αυτό. Θα μου άρεζε επίσης η Θεσσαλονίκη να γίνει μια βιομηχανική πόλη.

Είστε μάχιμη δικηγόρος. Άρα γνωρίζετε τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης από μέσα. Αν γινόσασταν υπουργός Δικαιοσύνης για μια μέρα, σε τι αλλαγές θα προχωρούσατε;

Σίγουρα η πολυνομία είναι ένα ζήτημα πολύ σημαντικό. Οι νόμοι αλλάζουν συνέχεια με προεδρικά διατάγματα, τροπολογίες, υπουργικές αποφάσεις. Η συγκυβέρνηση ξεκίνησε την κωδικοποίηση των τροποποιήσεων ιδίως που αφορούν το ασφαλιστικό και εργατικό δίκαιο. Απλά πρέπει να βρεθεί ένας κοινός τρόπος να μην αλλάζουν κάθε εξάμηνο οι νόμοι. Επίσης σημαντικό για μένα είναι η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Όλη αυτή η γραφειοκρατία που υπάρχει είναι σε βάρος του πολίτη.

Για το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης που… δεν υπάρχει, τι άποψη έχετε;

Γνωρίζω πολύ καλά το πρόβλημα γιατί είμαι δικηγόρος των εργαζομένων του Μετρό Θεσσαλονίκης. Παρακολουθώντας από μέσα την υπόθεση έχω να δηλώσω ότι οι υπεύθυνοι έβλεπαν το έργο να εξελίσσεται αλλά δεν έπραξαν τίποτα. Το ότι το ΜΕΤΡΟ είναι στο αέρα το θεωρώ απαράδεκτο. Έπρεπε να είμαστε πιο προνοητικοί και να μην φτάσουμε σε αυτή την αδιέξοδη κατάσταση με το έργο να παραμένει σε εκκρεμότητα. Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που είναι στον αέρα και τις οικογένειές τους; Οι μετρόπληκτοι τζάμπα έκαναν θυσίες; Είναι πολύ κρίμα για την πόλη! Ζημιώνονται οι Θεσσαλονικείς. Μια με την υποθαλάσσια και τώρα με το ΜΕΤΡΟ. Υπάρχουν ευθύνες, οι οποίες πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν.

Γιατί να σας ψηφίσει κάποιος;

Ωραία ερώτηση! Γιατί πρέπει σε όλα τα κόμματα να υπάρχει μια αξιοκρατική ανανέωση. Τα δυο τρίτα της Βουλής έχουν ανανεωθεί, όμως το επίπεδο δεν ήταν τόσο υψηλό. Άρα μια ανανέωση θα γίνει από ανθρώπους που θα μιλούν για συναινέσεις και όχι αντιπαραθέσεις. Που θα συζητούν με ρεαλιστικές λύσεις. Να μπουν στη Βουλή άνθρωποι αυτοδημιούργητοι που έχουν κολλήσει ένσημα. Αυτό είναι πολύ βασικό. Και θεωρώ ότι είμαι μια από αυτούς τους ανθρώπους. Έχω άποψη. Την έχω υποστηρίξει, πολλές φορές με προσωπικό κόστος. Το έχω πει και στο κόμμα μου: Είμαι εδώ αλλά αν θέλουν ανθρώπους ή γυναίκες που θα κάνουν μόνο τις γλάστρες ας πάνε αλλού!
Ετικέτες: Karfitsa, Α' Θεσσαλονίκης, Αννα Ευθυμίου, Αντώνης Σαμαράς\, Βαγγέλης Στολάκης, ΝΔ, Νέα Δημοκρατία, συνέντευξη, υποψήφια βουλευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.