Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

«Μέρα του μετρό Θεσσαλονίκης η Πρωταπριλιά»

efsyn.gr,01/04/2015

Συντάκτης:  Νίκος Φωτόπουλος
Ενός κακού... εκατό απολύσεις έπονται. Την ώρα που το μετρό Θεσσαλονίκης καρκινοβατεί και οι πρωτοβουλίες «ξεκολλήματος» από τους τοπικούς φορείς καθυστερούν, η εταιρεία ΑΕΓΕΚ άδραξε την ευκαιρία να ειδοποιήσει τους εργαζόμενους στον κατασκευαστικό τομέα ότι απολύονται.

Πρόκειται για τη δεύτερη μαζική απόλυση εργαζομένων από τον τομέα κατασκευής της βασικής γραμμής, που όμως απασχολούνται από την ΑΕΓΕΚ και όχι από την Κοινοπραξία ΑΙΑSA, όπως συμβαίνει με τους εργαζόμενους στα σκάμματα της αρχαιολογίας.

Από την ενημέρωση, που έφτασε στο σωματείο, η ΑΕΓΕΚ σκοπεύει πριν από το Πάσχα να προχωρήσει στην απόλυση άλλων 90 εργαζομένων, ενώ περίπου 60, που θα παραμείνουν, πρόκειται να μετακινηθούν στην κοινοπραξία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο κατασκευαστικό κομμάτι του μετρό Θεσσαλονίκης, Σταύρο Στέτσικα, ώς χθες το μεσημέρι η ΑΕΓΕΚ δεν είχε καταθέσει το αίτημά της για μαζικές απολύσεις στο υπουργείο Εργασίας, ωστόσο οι εργαζόμενοι ήδη δέχονταν τηλεφωνικές ειδοποιήσεις από τους υπεύθυνους της εταιρείας.

«Τόσα ψέματα»

«Τελικά, η 1η Απριλίου θα πρέπει να καθιερωθεί ως η μέρα του μετρό Θεσσαλονίκης. Για κανένα άλλο μεγάλο έργο δεν έχουν ακουστεί τόσες ανακρίβειες και τόσα ψέματα. Από την ημερομηνία παράδοσης του έργου έως τους λόγους και τους υπευθύνους των καθυστερήσεων. Ως επιστέγασμα και επιβεβαίωση όλων αυτών, αλλά και αδυναμίας όσων ασχολούνται με το έργο να επιβάλουν τη θέλησή τους, έρχονται οι απολύσεις των εργαζομένων στον κατασκευαστικό κλάδο, λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, κ. Σπίρτζη, αλλά και τις αποφάσεις και δηλώσεις διαφόρων φορέων που εμπλέκονται με το έργο», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση οι εργαζόμενοι που πραγματοποιούν σήμερα το μεσημέρι προειδοποιητική στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο εργοτάξιο του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού. Ζητούν:

Την ακύρωση των προγραμματιζόμενων απολύσεων.

Τον σεβασμό στο σχετικό ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τον σεβασμό στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις περί μη πραγματοποίησης των ομαδικών απολύσεων.

Την ξεκάθαρη αποσαφήνιση των προθέσεων όλων αναφορικά με το μετρό Θεσσαλονίκης.

Την άμεση παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΜΕΔΙ, ώστε να βρεθεί μια απλή, ρεαλιστική και εφικτή λύση στο έργο.

Εξ αναβολής

Το θέμα του μετρό επρόκειτο να συζητηθεί την περασμένη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, αλλά λόγω της συζήτησης στη Βουλή δεν ήταν δυνατό να παραστούν οι βουλευτές της Α’ περιφέρειας που είχαν προσκληθεί κι έτσι η συζήτηση αναβλήθηκε για την Παρασκευή το μεσημέρι.

Και μπορεί η β’ αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που είναι βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης να στέκονται εξαρχής στο πλευρό των εργαζομένων, όμως δεδομένο είναι ότι ήδη έχουν απολυθεί 50 άτομα, στις 21 Ιανουαρίου, και σήμερα αναμένονται άλλες 90 απολύσεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κατάσταση θεωρείται επείγουσα, τόσο στο θέμα του προσωπικού όσο και στο θέμα του έργου αυτού καθεαυτό, το οποίο διαφαίνεται πλέον ότι μόνο με πολιτικές αποφάσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.