Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης: Κυβέρνηση και εταιρεία μας εμπαίζουν (video-φωτό)

press724.gr,20/10/2015


Κοροϊδία και εμπαιγμό από την Αττικό Μετρό καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, μετά και τις 6 νέες απολύσεις αρχαιολόγων που ανακοινώθηκαν χθες από την εταιρεία και που ακολούθησαν τις άλλες 6 απολύσεις του Σεπτεμβρίου.


Όπως τόνισαν στη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν σήμερα στο Άγαλμα Βενιζέλου, την ώρα που υποτίθεται πως η λύση για την επανεκκίνηση του έργου είναι κοντά – περί τα τέλη του μήνα όπως τους είπαν – η διοίκηση της εταιρείας προχωρά σε περεταίρω παραβιάσεις του εργατικού δικαίου, αδιαφορώντας για την τύχη εκατοντάδων οικογενειών.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει στο Press724.gr, o πρόεδρος των εργαζομένων του Μετρό Χάρης Χάρης Κυπριανίδης, πως από τον Μάιο οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν σε εκ περιτροπής εργασία, μία μέρα την εβδομάδα, τον Ιούνιο η εταιρεία υποχρέωσε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν όλη την άδεια τους, όσοι είχαν υπόλοιπο και όσοι δεν είχαν σε άδεια άνευ αποδοχών, ενώ από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, επανήλθε η εκ περιτροπής εργασία, με δύο στις επτά μέρες αυτή τη φορά. Με τέτοιες συνθήκες, λέει, κάποιοι πληρώθηκαν 300 ευρώ για 1,5 μήνα και οι «τυχεροί» με 400 ευρώ τον μήνα, ποσά που δεν επαρκούν στο ελάχιστο, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των οικογενειών.

Αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, επισημαίνει ο κ.Κυπριανίδης, το πιο πιθανό είναι να γίνουν και άλλες απολύσεις και το τραγικό είναι πως επειδή το τελευταίο εξάμηνο δεν έχουν συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων, κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε καν το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

«Δεν θέλουν να βρεθούν τα αρχαία;»

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως τόσο η εταιρεία, όσο και το υπουργείο Πολιτισμού, αδιαφορούν για τα αρχαία που υπάρχουν στην Καλαμαριά, στη μόνη περιοχή όπου τα έργα του μετρό είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπά, γενικό γραμματέα των εργαζομένων του Μετρό, μόνο ένας αρχαιολόγος απασχολείται στα 5 εργοτάξια του μετρό, γεγονός που χαρακτηρίζεται αδιανόητο, καθώς σύμφωνα και με τη ΜΠΕ του έργου, υπάρχουν ενδείξεις πως στην περιοχή υπάρχουν αρχαία. Για το θέμα μάλιστα έχει ενημερωθεί και το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο «κωφεύει» μέχρι στιγμής.

Δείτε τι αναφέρει χαρακτηριστικά στο video που ακολουθεί:


                                

Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου: Ο κ.Σπίρτζης μας κοροϊδεύει

«Ο κ.Σπίρτζης υποσχέθηκε πως θα έχουμε τακτική επικοινωνία και θα συζητάμε για τις όποιες εξελίξεις, όμως καθημερινά δεχόμαστε ανακοινώσεις και προαναγγελίες νέων απολύσεων» ανέφερε στο Press724.gr ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως πλέον δεν φαίνεται να υπάρχει καμία προοπτική για το έργο, με ευθύνη της κυβέρνησης. Παράλληλα χαρακτήρισε «βλακώδεις» τις όποιες δικαιολογίες για τον σταθμό Βενιζέλου, λέγοντας πως τα αρχαία και το έργο του μετρό μπορούν να συνυπάρξουν.


                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.