Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Κίνηση Πολιτών: Νέες παρεμβάσεις για τα αρχαία της Βενιζέλου

grtimes.gr,12/2/2020


Ενημέρωση σε φοιτητές και πολίτες για το θέμα των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του μετρό πραγματοποίησε σήμερα η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο κεντρικό αμφιθέατρο της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.


Συνεχίζοντας τις προσπάθειές της για κινητοποίηση του κόσμου ενάντια στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για απόσπαση των ευρημάτων, η κίνηση οργάνωσε αναλυτική ενημέρωση για την αρχαιολογική, όσο και για την τεχνική και νομική διάσταση του θέματος.

Η αρχαιολόγος και πρώην προϊσταμένη της τότε Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Δέσποινα Μαρκοπούλου, αναφέρθηκε εκτενώς στους κινδύνους καταστροφής των σπάνιων αυτών ευρημάτων από την απόσπασή τους παρουσιάζοντας διαφάνειες απο τις αρχαιότητες που απόκαλύφθηκαν. Μάλιστα, παρουσίασε παραδείγματα άλλων πόλεων που κατασκεύασαν μετρό διατηρώντας κατά χώραν τα ευρήματα, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Ρώμη και η Σόφια.
Η κ. Μαρκοπούλου έκλεισε την ομιλία της λέγοντας: «Δε θα βάλουν σε κουτιά την ιστορία μας».

Στο ιστορικό της υπόθεσης με τις αλλεπάλληλες αλλαγές αποφάσεων των υπουργών Πολιτισμού και τις δικαστικές διαμάχες μεταξύ των υπέρμαχων των δύο απόψεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της κίνησης, Φωκίων Δεληγιάννης.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την υπόθεση ιστορία του παραλόγου, ενώ επανέλαβε τις θέσεις της κίνησης ότι είναι τεχνικά εφικτή η διατήρηση των ευρημάτων in situ, ενώ με τη λύση της απόσπασης, την οποία χαρακτήρισε παράλογη, αψυχολόγητη και αβάσιμη, δε θα ολοκληρωθεί το μετρό το 2023, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση και η Αττικό Μετρό.

Επίσης, επαναβεβαίωσε την απόφαση της γενικής συνέλευσης της κίνησης να καταθέσει αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού, όταν αυτή εκδοθεί με βάση τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Δημήτρης Μαυροσκούφης, ο οποίος ανέφερε ότι δυστυχώς το ΑΠΘ δεν έκανε πολλά για το θέμα, χαρακτηρίζοντας χλιαρό το σχετικό ψήφισμα της Συγκλήτου του ιδρύματος.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.