Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Κεραμικά και μπουγάτσες στο μετρό Θεσσαλονίκης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 22/08/2008

Ο μεγαλύτερος φούρνος κεραμοποιίας εντοπίστηκε στο εργοτάξιο του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού. Μαγαζιά των αρχών του 20ού αιώνα βρέθηκαν στην Εγνατία

Ο μεγαλύτερος φούρνος παραγωγής κεραμικής της παλαιοχριστιανικής Θεσσαλονίκης εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών για το μετρό Θεσσαλονίκης, στο εργοτάξιο του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, δίπλα στο ρωμαϊκό νεκροταφείο. Βρέθηκε στην περιοχή που θεωρούνταν εκείνη την εποχή βιομηχανική, η οποία αποκαλείται και «κεραμίσιος κάμπος». Σε μικρή απόσταση βρέθηκε ακόμη ένας μικρότερος, αλλά πολύ αρχαιότερος φούρνος κεραμικής, που χρονολογείται στον 4ο μ.Χ. αιώνα.


Η ανασκαφή στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση αυτού του είδους στην περιοχή, που παρήγαγε πλίνθους και οικοδομική κεραμική. Θεωρείται δε σημαντικό εύρημα γιατί, αν και έχουν βρεθεί και άλλοι φούρνοι κεραμικής στην ευρύτερη περιοχή του Ν.Σ. Σταθμού και στη ΧΑΝΘ, κανένας δεν είναι αυτού του μεγέθους. Ο συγκεκριμένος έχει μήκος 5 μέτρα και πλάτος 3,5 μέτρα. Χαρακτηρίζεται μάλιστα ως «η αλατίνη της παλαιοχριστιανικής Θεσσαλονίκης». Στην περιοχή του «κεραμίσιου κάμπου» λειτουργούσαν εκείνη την εποχή αρκετοί τέτοιοι φούρνοι επειδή τα χώματα και τα νερά της ήταν κατάλληλα για την κατασκευή πλίνθων και κεραμικής.

Πρόβλημα όμως αποτελεί η μετακίνηση και αποθήκευση του ευρήματος, καθώς τον χώρο θα καταλάβουν εγκαταστάσεις του μετρό. Ειδικοί εκτιμούν ότι το υλικό θα διαλυθεί αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα κατά τη μετακίνηση, κάτι όμως που συνεπάγεται την ενασχόληση μηχανικών, την εκπόνηση ειδικών μελετών και πολύ υψηλό οικονομικό κόστος.

Μπουγατσατζίδικα του 1900

Στην Εγνατία οδό, και συγκεκριμένα στο εργοτάξιο του μετρό στην οδό Βενιζέλου, ήρθαν στο φως μπουγατσατζίδικα και άλλα καταστήματα των αρχών του 20ού αιώνα, που καταστράφηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, το 1917. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και, σε βάθος μόλις 1,5 μ., εντοπίστηκαν ευρήματα του πρόσφατου παρελθόντος της Θεσσαλονίκης. Εντοπίστηκαν μπουγατσατζίδικα, ζαχαροπλαστεία, μαλεπιτζίδικα και στραγαλάδικα. Πρόκειται για μικρά τετράγωνα καταστήματα, που επικοινωνούν μεταξύ τους με πόρτες. Τα καταστήματα θα ταυτοποιηθούν με τη χρήση παλιών φωτογραφιών της πόλης, ενώ ξεκίνησε ήδη η προσπάθεια καταγραφής και τεκμηρίωσής τους.


ΣΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.