Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Τέλος της χρονιάς πιάνει δουλειά ο μετροπόντικας

Μακεδονία, 28/08/2008

-30 Νοεμβρίου 2007: Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, υποδεχόμενος τα τμήματα του πρώτου μετροπόντικα στη Θεσσαλονίκη, δηλώνει: “Ο δεύτερος μετροπόντικας θα φτάσει εδώ στις αρχές του επόμενου χρόνου. Και οι δύο μετροπόντικες μαζί θα ξεκινήσουν από την προσεχή άνοιξη το υπόγειο ταξίδι τους”. -26 Αυγούστου 2008: Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Σουφλιάς διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στο έργο του μετρό. -27 Αυγούστου 2008: Ο εκπρόσωπος της Αττικό Μετρό Α.Ε. δηλώνει στη “Μ” ότι η συναρμολόγηση του πρώτου μετροπόντικα θα αρχίσει εντός του Σεπτεμβρίου και η διάνοιξη θα αρχίσει δύο τρεις μήνες αργότερα, δηλαδή προς το τέλος του έτους. Την ίδια ώρα, τα τμήματα των μηχανημάτων ολομέτωπης διάνοιξης παραμένουν σκόρπια στο εργοτάξιο του σιδηροδρομικού σταθμού

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Με ένα χρόνο καθυστέρηση αναμένεται να αρχίσει η διάνοιξη των σηράγγων του μετρό Θεσσαλονίκης, η οποία αρχικά προβλεπόταν για το τέλος του 2007. Με βάση την παραπάνω εξαγγελία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, οι μετροπόντικες έπρεπε να έχουν αρχίσει το υπόγειο ταξίδι τους στις αρχές Απριλίου 2008 και σήμερα θα έπρεπε να έχουν διανοίξει μεγαλύτερο από ένα χιλιόμετρο σηράγγων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει αρχίσει καν η συναρμολόγηση των τμημάτων των μηχανημάτων. Καθυστέρηση σημειώθηκε και στην έλευση του δεύτερου μετροπόντικα, τα τμήματα του οποίου έφθασαν στη Θεσσαλονίκη στις 3 Απριλίου 2008, με τρεις μήνες καθυστέρηση. Με τα νέα δεδομένα, οι εργασίες για τη διάνοιξη των σηράγγων πιθανόν να αρχίσουν στο τέλος του τρέχοντος έτους. “Αυτές τις ημέρες γίνονται εργασίες στο φρεάτιο υποδοχής και τα τμήματα του πρώτου μετροπόντικα θα μπουν σε αυτό για να συναρμολογηθούν εντός του Σεπτεμβρίου. Η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες”, ανέφερε ο κ. Χάρης Τσιματζής, εκπρόσωπος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Η Αττικό Μετρό αποδίδει την καθυστέρηση στις αρχαιολογικές εργασίες που γίνονταν στο φρεάτιο υποδοχής που διανοίχτηκε στο εργοτάξιο του σιδηροδρομικού σταθμού, οι οποίες δεν επέτρεπαν τη συναρμολόγηση των μηχανημάτων εντός του φρεατίου.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
7 Απριλίου 2006: Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δηλώνει ότι “μέχρι το τέλος του έτους (2006) θα έχουν αναπτυχθεί όλοι οι εργοταξιακοί χώροι που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου”. Τα εργοτάξια, δεκατρία στο σύνολο, θα έπρεπε να έχουν εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους, ενώ μέχρι σήμερα λειτουργούν οκτώ στους σταθμούς Σιδηροδρομικού Σταθμού, Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Σιντριβανίου, Πανεπιστημίου, Παπάφη και Ευκλείδη. Σύμφωνα με τον κ. Τσιματζή, μέχρι το τέλος του 2008 θα δημιουργηθούν τα επόμενα έξι ανατολικά εργοτάξια Φλέμιγκ, Αναλήψεως, Πατρικίου, Βούλγαρη, Νέας Ελβετίας και Πυλαίας. Η καθυστέρηση στην ανάπτυξη των εργοταξίων θα συμπληρώσει διετία. Οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται στις δυσκολίες μετατοπίσεων δικτύων κοινής ωφέλειας, στην εύρεση αντικειμένων αρχαιολογικής αξίας και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε η συμμετέχουσα στην κατασκευάστρια κοινοπραξία εταιρεία ΑΕΓΕΚ. Οι καθυστερήσεις στις εργασίες επιμηκύνουν χρονικά και τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, όπως είναι το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα από την κατάληψη λωρίδων κυκλοφορίας της Εγνατία και πεζοδρομίων, η περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλείται από τη λειτουργία των μηχανημάτων, την κίνηση φορτηγών και τη σκόνη που ανασηκώνεται, τις οικονομικές επιπτώσεις στους επαγγελματίες του κέντρου που επήλθαν από τη δυσκολία πρόσβασης στα καταστήματά τους. Το γεγονός προβληματίζει ιδιαίτερα επιστήμονες και φορείς της πόλης. Ομάδα εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ διεξάγει μελέτη για την πρόοδο των εργασιών μέχρι σήμερα σε σχέση με τα προβλήματα λειτουργίας της πόλης. “Η μελέτη είναι σε εξέλιξη και δεν έχουμε ακόμη συμπεράσματα”, ανέφερε ο μηχανικός Βενέτης Μπούρας, πρόεδρος της επιτροπής έργων υποδομής του ΤΕΕ/ΤΚΜ. “Ακόμη δεν έχουμε τα στοιχεία. Ωστόσο, εκείνο που μπορώ να πω, ως απλός πολίτης, είναι ότι σημειώνεται καθυστέρηση στο έργο του μετρό”, υπογράμμισε ο κ. Μπούρας. “Τα προβλήματα από τα εργοτάξια ήταν αναμενόμενα. Δεν έχω τεχνικές γνώσεις για να παρατηρήσω εάν υπάρχει καθυστέρηση στο έργο. Η Αττικό Μετρό μας είπε ότι οι καθυστερήσεις που προέκυψαν ήταν αναμενόμενες και ότι συμπεριλαμβάνονται στο τελικό χρονοδιάγραμμα”, λεει ο κ. Κώστας Χατζαρίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

ΟΙ ΜΕΤΡΟΠΟΝΤΙΚΕΣ
Τα μηχανήματα ολομέτωπης διάνοιξης σηράγγων (μετροπόντικες), είναι υπερσύγχρονα, γερμανικής κατασκευής, βάρους 400 τόνων και μήκους 90 μέτρων. Διαθέτουν ασπίδα εξισορρόπησης της πίεσης του εδάφους, για να ελαχιστοποιούν τις επιφανειακές καθιζήσεις μέσω του ελέγχου της φυσικής εδαφικής πίεσης στο μέτωπο των σηράγγων. Θα κατασκευάζουν παράλληλα τα τμήματα σήραγγας μονής τροχιάς μεταξύ των σταθμών Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού και Νέας Ελβετίας, συνολικού μήκους 7,7 χιλιομέτρων. Σε καθημερινή βάση θα σκάβουν δέκα μέτρα σήραγγας μετρό σε βάθος από 16 μέχρι 31 μέτρα. Το υπόλοιπο τμήμα του κύριου άξονα των 9,6 χλμ. θα κατασκευαστεί με ανοικτό όρυγμα.

  • Στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται μεθαύριο Σάββατο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Ο υπουργός θα παραμείνει μέχρι την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να επιθεωρήσει έργα της Εγνατίας Οδού καθώς και τις εργασίες για το μετρό. Η επιθεώρηση σε τμήματα της Εγνατίας θα γίνει την Κυριακή και τη Δευτέρα, ενώ την Τρίτη το πρωί θα βρεθεί στα εργοτάξια του μετρό και το απόγευμα θα εγκαινιάσει τις εργασίες για τη διάνοιξη της σήραγγας των Τεμπών. Ο κ. Σουφλιάς θα επισκεφτεί εκτός των άλλων το τμήμα της Εγνατίας Οδού Μεγάλη Βόλβη - Ρεντίνα, όπου σημειώθηκαν πρόσφατα πλημμύρες και θα ελέγξει τις παρεμβάσεις που ξεκίνησαν για την αντιπλημμυρική του προστασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.