Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Στον αέρα μετρό και υποθαλάσσια

Ελεύθερος Τύπος, 04/09/2008

Στον αέρα μετρό και υποθαλάσσια

Υποθαλάσσια και μετρό. Δύο έργα που έχουν εξαγγείλει τις τελευταίες δεκαετίες όλοι οι πρωθυπουργοί που έχουν επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως, αλλά εξακολουθούν να μην υλοποιούνται.

Η υποθαλάσσια αρτηρία διαφημίστηκε ως ένα έργο το οποίο (σε συνδυασμό με το μετρό) θα δώσει το «φιλί της ζωής» στο καθημερινό κυκλοφοριακό έμφραγμα του κέντρου. Θα συνδέει τη δυτική είσοδο Θεσσαλονίκης με την παραλιακή λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου και από εκεί μέχρι το ύψος της οδού Πέτρου Συνδίκα. Εντάχθηκε στο σχεδιασμό του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης πριν από 28 χρόνια! Μόλις πέρυσι υπογράφηκε η σύμβαση με την κοινοπραξία.

Ο γολγοθάς του έργου είναι ατελείωτος. Το ΥΠΕΧΩΔΕ ζήτησε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις για την ολοκλήρωση των μελετών. Πήρε το «πράσινο φως» από το υπουργείο Πολιτισμού και τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων. Οταν όμως ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, μερίδα πολιτών, που αντιδρά στην κατασκευή του έργου, προχώρησε σε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ΣτΕ ζήτησε τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο υιοθέτησε την ιδέα κατασκευής της υποθαλάσσιας αρτηρίας σε βάθος 25 μέτρων και όχι σε εννέα μέτρα που προέβλεπε η προκήρυξη. Οι ειδικοί συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη με στόχο να προστατευτούν οι παλιές αποθήκες που υπάρχουν στο λιμάνι. Πώς θα γίνει αυτό; Εφόσον το βάθος της σήραγγας κατέβει στα 25 μέτρα, τότε θα επεκταθεί και ο δρόμος που θα οδηγεί τα οχήματα σε αυτή, με αποτέλεσμα να περνά κάτω από τις αποθήκες.

Το έργο θα «μεγαλώσει» και ο προϋπολογισμός του θα εκτιναχθεί από τα 300 εκατομμύρια ευρώ στα 500 εκατομμύρια ευρώ, καθώς θα χρησιμοποιηθεί μετροπόντικας. Μια από τις «παρενέργειες» είναι η σχεδόν βέβαιη ακύρωση κατασκευής νέου δικαστικού μεγάρου εντός του λιμανιού Θεσσαλονίκης. Στο χώρο που είχε υποδειχθεί για το νέο κτίριο της Θέμιδος θα κατασκευαστεί η είσοδος της υποθαλάσσιας!

Ο σχεδιασμός «τινάχθηκε στον αέρα». «Πρόκειται στην ουσία για ένα νέο έργο. Χρειάζονται νέες εξειδικευμένες μελέτες. Πάντως, το να γίνει σε βάθος 25 μέτρων η υποθαλάσσια δεν καθιστά το έργο πιο δύσκολο ή ακατόρθωτο», είπε στον ΕΤ ο καθηγητής Συγκοινωνιακών Εργων του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Ταξιλτάρης.

«Ομηρος» πλέον των εξελίξεων, το ΥΠΕΧΩΔΕ περιμένει την τελική απόφαση τόσο του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ όσο και την τελική απόφαση του Συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά το μετρό, τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις συνεχίζονται. «Το έργο εξελίσσεται εντός του χρονοδιαγράμματος… δεδομένου του μεγέθους του», είπε ο κ. Σουφλιάς επιχειρώντας να καθησυχάσει τους φορείς της Θεσσαλονίκης. Ομως, λίγο αργότερα παραδέχθηκε ότι έχουν δοθεί ορισμένες παρατάσεις σε επιμέρους προθεσμίες λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων, μετατοπίσεων των δικτύων αλλά και παράδοσης των απαραίτητων χώρων. Σήμερα έχουν στηθεί 13 σταθμοί όπου δουλεύουν εκατοντάδες εργάτες.

Ο «Κωστίκας» (ο πρώτος μετροπόντικας) που θα πιάσει δουλειά στα τέλη του χρόνου αναμένεται να δώσει μια ώθηση στο έργο. Πάντως, σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή του Εργαστηρίου Εδαφομηχανικής του ΑΠΘ Κυριαζή Πιτιλάκη, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι κατασκευής του μετρό είναι ακριβώς ότι διασταυρώνεται με πολυάριθμα δίκτυα, πάσης φύσεως, τα οποία πρέπει να τα φροντίσει, να τα παρακάμψει, να τα μεταφέρει ή να τα ενσωματώσει.

ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.