Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Λήψη μέτρων ζητούν οι εταιρίες που πλήττονται από τα έργα του μετρό

newpost, 29/08/2011
Μέτρα ανακούφισης αντίστοιχα με αυτά που ίσχυσαν για τους πυρόπληκτους της Ηλείας και τα θύματα φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα, ζητούν οι παραγωγικές τάξεις της Θεσσαλονίκηςγια την επιβίωση των δεκάδων καταστημάτων και επιχειρήσεων, οι οποίες πλήττονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τα έργα του μετρό...


Οι προτάσεις τους κοινοποιούνται με κοινό υπόμνημα προς πέντε υπουργεία, δύο ασφαλιστικά ταμεία, τον δήμο, τον ΟΑΕΔ τη ΔΕΗ και την Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης.

Το υπόμνημα, που εντάσσεται στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας των παραγωγικών τάξεων με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ και στηρίζεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, υπογράφουν οι εξής οκτώ φορείς: τα επιμελητήρια Εμποροβιομηχανικό (ΕΒΕΘ), Βιοτεχνικό (ΒΕΘ) και Επαγγελματικό (ΕΕΘ), οι ομοσπονδίες Επαγγελματιών Εμπόρων και Βιοτεχνικών Σωματείων, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ένωση Ξενοδόχων και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδος.

Πλήγμα …τριών ταχυτήτων

Στο πλαίσιο καταγραφής, που πραγματοποίησαν για τον αριθμό, την επωνυμία και τη θέση των πληττόμενων επιχειρήσεων/καταστημάτων/επαγγελματικών εδρών (σ.σ. τα στοιχεία αυτά δυστυχώς δεν ανακοινώνονται) οι φορείς τις χώρισαν σε τρεις ζώνες.

Σε δυσχερέστερη θέση βρίσκονται εκείνες της Ζώνης Α’, που έχουν γίνει "αόρατες", καθώς εδρεύουν πίσω από περιφράξεις εργοταξίων. Αυτές βρίσκονται κυρίως στις οδούς Αγίας Σοφίας, Βενιζέλου, Δελφών, Μοναστηρίου, Μακεδονίας, Εγνατίας και Αναλήψεως.

Στη ζώνη Β΄ εντάσσονται όσες βρίσκονται στον κύριο άξονα εκτέλεσης των εργασιών, ένθεν και ένθεν, ενώ στη Γ' όσες εδρεύουν στις παράλληλες οδούς, εκατέρωθεν του άξονα.

 Τί ζητούν

Από το ΙΚΑ οι φορείς ζητούν ρύθμιση οφειλών ανάλογη με εκείνη που ίσχυσε για τους πυρόπληκτους της Ηλείας, προσαρμοσμένη χρονικά στη διάρκεια κατά την οποία οι επιχειρήσεις επηρεάζονται από τα έργα του μετρό.

Από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) διεκδικούν -μεταξύ άλλων- παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών έως την περάτωση του έργου, χωρίς επιβαρύνσεις και δυνατότητα μεταπήδησης σε χαμηλότερη ασφαλιστική κλίμακα, για όσο διάστημα διαρκούν τα έργα (με την παροχή στον ασφαλισμένο της δυνατότητας να επανέλθει στην κλάση του, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις).

Σε ό,τι αφορά τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας εισηγούνται ρυθμίσεις βάσει του νόμου που αφορά τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, ενώ από τον ΟΑΕΔ ζητούν: επέκταση των προνοιών των προγραμμάτων του Οργανισμού, είτε αυτά αφορούν τη διατήρηση θέσεων εργασίας είτε τη δημιουργία νέων, χρονική επιμήκυνση των προγραμμάτων όσο διαρκούν τα προβλήματα και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών στο 100%.

Μηδενισμό δημοτικών τελών μέχρι την περάτωση του έργου για επιχειρήσεις της Ζώνης Α’ και μείωσή τους κατά 50% για εκείνες των Ζωνών Β' και Γ', διεκδικούν οι φορείς από την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ από τη ΔΕΗ και την ΕΥΑΘ ζητούν διακανονισμό των οφειλών και εξόφλησή τους με δόσεις.

Για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, οι φορείς προτείνουν ειδικά εγγυοδοτικά χαμηλότοκα δάνεια, έως 100.000 ευρώ, μέσω ΕΤΕΑΝ, με έναρξη αποπληρωμής από την περάτωση του έργου, εξοφλούμενα σε έξι (6) μηνιαίες δόσεις, με μειωμένο επιτόκιο ως την περαίωση του έργου.

Εισηγούνται, επίσης, την ένταξη των επιχειρήσεων στο "Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων", με επιδοτήσεις 10.000 ευρώ για την κάλυψη μισθολογικών-λειτουργικών δαπανών και τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, τέλος, ζητούν -μεταξύ άλλων- επίσπευση των εργασιών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.