Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Στο Μετρό της Θεσσαλονίκης περιόδευσε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης (ΦΩΤΟ)

902.gr,21/03/2014

Η πρόταση του ΚΚΕ για κατασκευή των δημόσιων και μεγάλων έργων μέσα από δημόσιο φορέα κατασκευών που θα σχεδιάζει, θα επιβλέπει και θα υλοποιεί τα έργα με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και θα διασφαλίζει καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές για τους εργαζόμενους, είναι η μόνη που συμφέρει το λαό.

Αυτό σημείωσε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, μιλώντας στους εργαζόμενους του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης, μαζί με στελέχη της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, επισκέφθηκε το εργοτάξιο του Μετρό στο Συντριβάνι. Συζήτησε με τους εργαζόμενους που είναι αναστατωμένοι μετά και τις απειλές της κατασκευάστριας κοινοπραξίας ότι στο τέλος του έτους θα αποχωρήσει από το έργο.

Τα στελέχη του ΚΚΕ τόνισαν ότι το έργο θα πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί και δήλωσαν ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα πιέσει το ΚΚΕ.

Στη συζήτηση έγινε αναφορά στις παθογένειες τόσο στο συγκεκριμένο όσο και σε όλα τα δημόσια έργα που σχετίζονται με το περιβόητο σύστημα της μελέτης και κατασκευής πακέτο, που επιλέγουν κυβερνήσεις και κατασκευαστές.

Επίσης έγινε αναφορά στις καθυστερήσεις που υπήρξαν στο έργο με αποτέλεσμα να δίνονται διαρκείς παρατάσεις για την ολοκλήρωσή του (έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2012) και τώρα αυτή να παραπέμπεται για το 2016 και μετά, επιτείνοντας τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κατασκευή του στο λαό και ιδιαίτερα στους μικροεπαγγελματίες. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν και οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις που επιβλήθηκαν από τους εργολάβους με τη στήριξη της Αττικό Μετρό και του εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης σημείωσε ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων μέσα στην οποία εντάσσεται και η ανάθεση των δημόσιων έργων σε ιδιώτες εργολάβους αποδείχθηκε περίτρανα ότι δεν θέλει και δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη κατασκευή τους χωρίς το κόστος τους να εκτιναχθεί στα ύψη, χωρίς να υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις, χωρίς να βάζουν σε κίνδυνο την εργασία και τα δικαιώματα των εργαζόμενων σ' αυτά.

Ξεκαθάρισε οτι το μόνο που ενδιαφέρει τους εργολάβους είναι πόσο παραπάνω κέρδος θα βγάλουν. Δεν ενδιαφέρονται να παραδώσουν έγκαιρα το έργο γιατί μέσα από την επιμήκυνση του χρόνου θα βάλουν και άλλα χρήματα στην τσέπη τους. Έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, χρησιμοποιούν τις καθυστερήσεις για να εξασφαλίσουν πρόσθετες κρατικές χρηματοδοτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.