Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Στον αέρα η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης - Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο οριστικής παύσης των εργασιών η ΑΕΓΕΚ

bankingnews.gr,02/04/2014

Tο σύνολο των σταθμών του έργου «είναι μπλοκαρισμένο, με αδυναμία εκτέλεσης εργασιών»

Τις προχθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών Μ. Χρυσοχοϊδη για το Μετρό Θεσσαλονίκης έρχεται να αντικρούσει η ΑΕΓΕΚ (συμμετέχει στην κοινοπραξία κατασκευής του έργου), επιβεβαιώνοντας το μεγάλο χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου και των ανάδοχων εταιρειών.

Σε προχθεσινές του δηλώσεις από το βήμα της Βουλής ο κ. Χρυσοχοϊδης χαρακτήρισε απαράδεκτες και μη νόμιμες τις δηλώσεις περί διακοπής του έργου, υπογράμμισε ότι ούτε ένα ευρώ δεν οφείλει η εταιρεία «Αττικό Μετρό» προς τον ανάδοχο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πετύχουν οι διαπραγματεύσεις που γίνονται για τη διευκόλυνση του.

«Δηλώσεις για διακοπή του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης είναι αδικαιολόγητες, απαράδεκτες, μη νόμιμες και απορριπτέες. Θα εφαρμοστεί η σύμβαση και ο νόμος και δεν υπάρχει καμία υποχώρηση. Αν τυχόν στο μέλλον σταματήσουν οι εργασίες αδικαιολόγητα και ο ανάδοχος δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, θα εφαρμοστούν οι ρήτρες όπως προβλέπονται από την σύμβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η ΑΕΓΕΚ υποστηρίζει ότι «το έργο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης έχει καθυστερήσει σημαντικά λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, οι οποίες δεν οφείλονται στο ανάδοχο σχήμα, αλλά σε εξωγενείς παράγοντες. 

Μάλιστα η διοίκηση της ΑΕΓΕΚ εκτιμά ότι ακόμη και στην περίπτωση αδυναμίας εξεύρεσης λύσεων και συνέχισης των εργασιών, οι απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί από τις διαφορές μεταξύ του συμβατικού τιμήματος και του απολογιστικά προσδιορισμένου κόστους είναι ικανού ύψους ώστε να καλυφθεί η αρνητική οικονομική θέση η οποία εμφανίζεται σε επίπεδο της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική.
H εταιρεία εμφανίζεται δύσπιστη ως προς το ενδεχόμενο να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, ενώ όπως αναφέρει το σύνολο των σταθμών του έργου «είναι μπλοκαρισμένο, με αδυναμία εκτέλεσης εργασιών».


Ελένη Μπότα

Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.