Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Πόλεμος νεύρων από Μπουτάρη για το μετρό Θεσσαλονίκης

newmoney.gr,02/04/2014

Της Μαριάννας Τζάννε

Όχι μόνο δεν αποσύρει την προσφυγή του για το μετρό της Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος, κ. Γιάννης Μπουτάρης, αλλά ζητά και αναβολή της σημερινής εκδίκασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις αρχαιότητες στη Βενιζέλου, που θα κρίνει την πορεία εργασιών αλλά και το μέλλον του στοιχειωμένου έργου. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα συνεργάτες του δημάρχου δήλωναν στο newmoney την πρόθεσή τους για αναβολή της δίκης αιτιολογώντας την απόφαση αυτή στην άρνηση των υπουργείων Πολιτισμού και Υποδομών να ανακαλέσουν προγενέστερη απόφαση Τζαβάρα με την οποία προβλεπόταν η απόσπαση των βυζαντινών αρχαιοτήτων και η μεταφορά τους στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, δίχως την επανατοποθέτησή τους όπως είναι η πάγια αρχή των αρχαιολόγων αλλά και του δήμου.


«Εάν είχε ανακληθεί η απόφαση Τζαβάρα δεν θα είχε αντικείμενο η σημερινή δίκη» δηλώνουν από το περιβάλλον του κ. Μπουτάρη και τονίζουν ότι χρειάστηκε η απόφαση αναστολής εκτέλεσης της απόσπασης των αρχαιοτήτων τον περασμένο Δεκέμβριο από το ΣτΕ για να παραδεχτεί η Αττικό μετρό ότι υπάρχει και εναλλακτική λύση. «Έτσι όμως έχασαν ένα χρόνο για να λύσουν το πρόβλημα με τα αρχαία» επισημαίνουν. H σοβαρότητα της δίκης είναι μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς ότι από την Βενιζέλου εξαρτάται η συνολική τύχη του έργου. Όπως έχει παραδεχτεί δημοσίως η διοίκηση της Αττικό μετρό οι καθυστερήσεις δεν αποκλείουν η Βενιζέλου –ανάλογα και με την έκβαση της υπόθεσης στο ΣτΕ- να μετατεθεί για αργότερα και να γίνει τμηματική παράδοση του μετρό, εξέλιξη κωμικοτραγική μπροστά στην ταλαιπωρία που έχει υποστεί η πόλη τα τελευταία επτά χρόνια από την κατασκευή του έργου. Την ίδια στιγμή ο ανάδοχος που πρόσφατα ζήτησε διακοπή εργασιών συνεχίζει τα έργα αλλά αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για να κινηθεί δικαστικά κατά της απόφασης της Αττικό Μετρό να απορρίψει το αίτημα ως προσχηματικό.

Γιατί ζητούν να αναβληθεί η δίκη

Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιώτοπουλος εξέδωσε πριν ένα μήνα νέα υπουργική απόφαση, με την οποία προστατεύονται τα αρχαία ευρήματα και προβλέπεται η ανάδειξή τους στο σταθμό Βενιζέλου όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες. Όμως ο κ. Μπουτάρης εμφανίζεται αμετάπειστος σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της Αττικό Μετρό. Επικαλείται μάλιστα την πρόσθετη παρέμβαση της εταιρείας κατά του δήμου Θεσσαλονίκης με την οποία υποστηρίζει την νομιμότητα της επίμαχης απόφασης Τζαβάρα. Ο δήμος για να διατηρήσει το πλεονέκτημα των αποφάσεων, επιχειρεί με ένα δικονομικό τρικ να απομακρύνει το ενδεχόμενο οι φορείς του έργου να επιλέξουν μια διαφορετική λύση από αυτή που ορίζει η νεότερη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος της Θεσσαλονίκης ζητά να αναβληθεί επ΄ αόριστον η εκδίκαση που αφορά την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης Τζαβάρα και να προχωρήσουν οι μελέτες και η υλοποίηση του σχεδιασμού για την απόσπαση και επαναφορά των αρχαίων στο σταθμό. Ωστόσο την πρόταση φαίνεται να απορρίπτει το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία και όλα δείχνουν ότι την τελική κρίση θα λάβει σήμερα το δικαστήριο με πιθανότερο ενδεχόμενο η υπόθεση να εκδικαστεί. Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι λόγω της βαρύτητας της υπόθεσης, το δικαστήριο θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Τονίζουν όμως ότι ίσως τελικά καταφέρει να λύσει τον γόρδιο δεσμό του έργου εφόσον ερμηνεύσει ως άκυρη την προηγούμενη απόφαση Τζαβάρα, από την στιγμή που υπάρχει άλλωστε νεότερη απόφαση που κινείται εντός του πλαισίου που συμφωνούν οι φορείς του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.