Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Τα αρχαία μένουν, η κατασκευάστρια κοινοπραξία φεύγει

efsyn.gr,18/12/2014

Συντάκτης: Βασιλική Τζεβελέκου

Ομόφωνα εγκρίθηκε την Τρίτη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη ανάδειξης των αρχαιοτήτων στον σταθμό «Βενιζέλου» στο μετρό Θεσσαλονίκης - απόσπαση και επανατοποθέτηση των βυζαντινών ευρημάτων στο 85% του συνόλου τους. Μία μέρα αργότερα, δηλαδή χθες, ήρθε ο κεραυνός.


Η κατασκευάστρια κοινοπραξία απέστειλε επιστολή προς την «Αττικό Μετρό» με την οποία δηλώνει ότι αποχωρεί από το έργο, που ξεκίνησε το 2005 και σήμερα έχει υλοποιηθεί κατά 40%. Η κρατική εταιρεία έχει δεκαπέντε ημέρες για να απαντήσει. Να απορρίψει το αίτημα και η υπόθεση να οδηγηθεί στη χρονοβόρα διαδικασία της διαιτησίας ή να το αποδεχθεί και να επαναδημοπρατήσει το έργο καταβάλλοντας όμως μεγάλες αποζημιώσεις. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ και οι αποζημιώσεις που διεκδικούν οι εργολάβοι φτάνουν στα 500 εκατ. ευρώ.

Η επικαιροποιημένη αυτή μελέτη προέκυψε από τη σύζευξη των προτάσεων 4 και 6 της 11ωρης επεισοδιακή συνεδρίαση του ΚΑΣ, τον Ιανουάριο του 2014, όπου είχαν εξεταστεί συνολικά 6 προτάσεις. Η πρόταση 4, γνωστή ως Α. Αλεξοπούλου - Γ. Παπακώστα, εκπονήθηκε από τους καθηγητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και τη στήριξαν εξ αρχής ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η λύση 6 εκπονήθηκε από την «Αττικό Μετρό» ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού. Για την καινούργια μελέτη που εγκρίθηκε συνεργάστηκαν στενά τα δύο μέρη και, όπως είπε ο Γιάννης Μπουτάρης, «προέκυψε έπειτα από πολλή δουλειά, με σεβασμό στην ανάδειξη των αρχαίων και στα κατασκευαστικά έργα».

Ο Γιάννης Μπουτάρης, που παρευρέθηκε στο ΚΑΣ με τους συμβούλους του, εξέφρασε πάντως τις ενστάσεις του σχετικά με την απόσπαση και την επανατοποθέτηση των αρχαίων. Είπε ότι έχει ζητηθεί η γνώμη μελετητικού βρετανικού οίκου, καθώς θεωρεί ότι δεν έχει εξεταστεί επαρκώς η διατήρηση in situ των αρχαιοτήτων. Μέχρι να δοθεί τρίτη γνώμη και οριστική λύση, δεν προτίθεται να αποσύρει την προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης του πρώην υπουργού Π. Παναγιωτόπουλου, η οποία εκδικάζεται τον Φεβρουάριο του 2015. «Υπάρχει καχυποψία προς την «Αττικό Μετρό»», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Και αυτό γιατί το 2012 η «Αττικό Μετρό» ήταν απόλυτα σαφής, υποστήριζε ότι είναι αδύνατη η συνύπαρξη αρχαιοτήτων - μετρό στον σταθμό «Βενιζέλου». Οσο για την in situ διατήρηση, η εταιρεία έχει αποφανθεί ότι για την υλοποίησή της το κόστος θα ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια, θα χρειαστούν 13 χρόνια, συν η κατεδάφιση τριών πολυκατοικιών εκ των οποίων η μία έχει κριθεί σύγχρονο διατηρητέο μνημείο.

«Χρειάζεται και μια τρίτη γνώμη», επέμεινε ο δήμαρχος προκαλώντας τη δυσαρέσκεια μελών του ΚΑΣ ενώ, όπως τόνισε, «για την αργοπορία του μετρό δεν ευθύνονται ούτε τα αρχαία ούτε το υπουργείο Πολιτισμού», κάτι με το οποίο συμφώνησε επανειλημμένα και η γ.γ. Λίνα Μενδώνη. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της «Αττικό Μετρό» υποστήριξαν ότι τα πράγματα βρίσκονται σε κομβικό σημείο. «Πρέπει να βρεθεί λύση κοινής αποδοχής. Η σπουδαιότητα του σταθμού "Βενιζέλου" κάνει αδύνατη την παράδοση του έργου χωρίς αυτόν», είπε ο Χρ. Τσίτουρας, πρόεδρος της «Αττικό Μετρό». «Αν βρεθούμε προ αδιεξόδου δεν υπάρχει άλλη λύση από την επαναδημοπράτηση του έργου», ανέφερε.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη μελέτη ανάδειξης, η πρόσβαση στις αρχαιότητες που βρίσκονται στο -1 επίπεδο θα γίνεται με κυλιόμενες σκάλες και από τις δύο εισόδους του σταθμού «Βενιζέλου». Ο χώρος θα κλείνει με ρολά, δυνατότητα που θα υπάρχει και για το -1 επίπεδο. Θα υπάρχει ένα μεσοπάτωμα που θα λειτουργεί ως χώρος θέασης προς τις αρχαιότητες αλλά και ως γέφυρα κάτω από την Εγνατία. Στο -1 επίπεδο θα τοποθετηθεί ράμπα, που δεν θα πατά στα αρχαία, αλλά θα δίνει τη δυνατότητα της βιωματικής εμπειρίας αφού οι επισκέπτες θα μπορούν να περπατήσουν στo decumanus, τη Βυζαντινή Μέση Οδό. Στους χώρους του μεσοπατώματος και των αρχαιοτήτων θα τοποθετηθούν βιτρίνες για την έκθεση αρχαιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.