Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ρήγμα με την κοινοπραξία και προοπτική επαναδημοπράτησης

alterthess.gr,19/06/2015


Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες στην υπόθεση του Μετρό της Θεσσαλονίκης καθώς την Πέμπτη έγινε η φαινομενικά τελευταία συνάντηση της τριμερούς επιτροπής υπό τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε μεταξύ υπουργείου- Αττικό Μετρό και κοινοπραξίας για το μέλλον του έργου.


Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών υπάρχει μεγάλη απόσταση, και συγκεκριμένα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, όσον αφορά τις οικονομικές απαιτήσεις της κοινοπραξίας και τη θέση του δημοσίου, δηλαδή της Αττικό Μετρό και του αρμόδιου υπουργείου.

Παρ' όλα αυτά οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο οι συζητήσεις να συνεχιστούν και εντός του Σαββατοκύριακου.

“Υπάρχει μία μικρή χαραμάδα, ένα μικρό περιθώριο για μία απόπειρα συνέχισης των συζητήσεων”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί οριστικά, στα μέσα της εβδομάδας αναμένονται ανακοινώσεις ενώ μέχρι την Παρασκευή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να έχει συνάντηση ενημέρωσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Όσον αφορά το μέλλον των εργαζομένων παρότι είχε υπάρξει δέσμευση να μη γίνουν απολύσεις όσο διαρκούν οι διαβουλεύσεις, η δέσμευση δεν τηρήθηκε με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι στον αέρα. Μόνη θετική εξέλιξη η απορρόφηση ενός μικρού αριθμού εκ των απολυμένων στα έργα για την επέκταση προς την Καλαμαριά που συνεχίζονται κανονικά.

Το κλίμα είναι βαρύ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνία είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Σε κάθε περίπτωση πηγές από το υπουργείο Υποδομών αφήνουν κάθε ενδεχόμενο ανοικτό αν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση όσον αφορά τις μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις της κοινοπραξίας από το δημόσιο.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η διαιτησία έχει ήδη απορρίψει μεγάλο μέρος των αιτημάτων της κοινοπραξίας όχι επί της ουσίας αλλά επί του ποσού της αποζημίωσης. Συγκεκριμένα έχει απορριφθεί ένα μεγάλο αίτημα που αφορά 213 εκατ. Ευρώ ενώ τα ποσά που έχουν επιδικαστεί είναι υποπολλαπλάσια εκείνων που αιτείται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αγγίζουν μόλις το 1/3 των απαιτήσεων.

Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν “ατέρμονη” την διαδικασία των αιτημάτων προς την διαιτησία καθώς η κοινοπραξία επαναφέρει συνεχώς για δύο ή και τρεις φορές τα ίδια αιτήματα “με διαφορετικό μανδύα”.

“Σε κάθε περίπτωση στις αρχές της εβδομάδας ή θα έχουμε κατάληξη ή θα προχωρήσουμε σε επαναδημοπράτηση του έργου”, επισημαίνουν.

Κατερίνα Μπακιρτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.