Σε αντίθεση με το μετρό της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη έχει επιλεγεί οι σταθμοί του μετρό να κατασκευασθούν με τη μέθοδο "επικάλυψης και εκσκαφής" (cover and cut) και όχι "ανοικτού ορύγματος" (cut and cover) που χρησιμοποιήθηκε κυρίως στην Αθήνα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η όχληση στη λειτουργία της πόλης.
Οι δύο μετροπόντικες που θα χρησιμοποιηθούν είναι τελευταίας τεχνολογίας και ο τρόπος λειτουργίας τους είναι τέτοιος, που να μειώνει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις του εδάφους. Καθώς οι μετροπόντικες προχωρούν και σκάβουν, δημιουργούν ισχυρή πίεση γύρω τους, ώστε να στερεοποιηθεί το έδαφος, στο οποίο δημιουργείται το τούνελ. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η μετακίνηση χώματος και μειώνεται η παραμόρφωση του εδάφους στην επιφάνεια.
Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό Α.Ε. οι σταθμοί του μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι καλύτεροι από τους σταθμούς της Αθήνας. Θα είναι όλοι ευθύγραμμοι, κατασκευασμένοι από υλικά που θα προκαλούν λιγότερη αντήχηση, θα παρέχουν πολύ πιο εύκολο προσανατολισμό, θα διαθέτουν αυτόματες θύρες στις αποβάθρες, οι οποίες θα παρέχουν περισσότερη ασφάλεια στους επιβάτες που θα περιμένουν το συρμό, αλλά και δυνατότητα θέρμανσης και κλιματισμού του χώρου. Θα διαθέτουν επίσης μεγαλύτερες και περισσότερες κυλιόμενες σκάλες και ανελκυστήρες. Η τεχνολογία τους θα επιτρέψει τη μείωση του χρόνου άφιξης των συρμών στους σταθμούς. Στο αρχικό έργο, ο χρόνος αυτός υπολογίζεται στα 3 λεπτά. Όταν, όμως, το μετρό επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, ο χρόνος άφιξης προβλέπεται να μειωθεί στο 1,5 λεπτό.
Ανασκαφές σε έκταση 20.000 τετρ. μ.
Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ προβλέπεται να καλύψει συνολική έκταση 20.000 τετρ. μ. και η Αττικό Μετρό ΑΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού θα αναδείξει τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα σε κεντρικούς σταθμούς του δικτύου.
Σε στενή συνεργασία με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και το υπουργείο πολιτισμού έχουν γίνει οι παρακάτω ενέργειες:
1. Πραγματοποιήθηκε μελέτη αρχαιολογικής τεκμηρίωσης, στην οποία καθορίστηκαν οι σταθμοί που μπορούν να χαρακτηρισθούν ως "υψηλού αρχαιολογικού κινδύνου", καθώς αναμένεται με υψηλή πιθανότητα η εμφάνιση αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια των εκσκαφών.
2. Μετατοπίστηκαν από τις αρχικές τους θέσεις οι σταθμοί εκείνοι που ήταν βέβαιο ότι η κατασκευή τους θα απαιτούσε μακροχρόνια αρχαιολογική ανασκαφή (π.χ. ο σταθμός Πλ. Δημοκρατίας μετατοπίσθηκε σε θέση έξω από τα αρχαία τείχη της πόλης).
3. Επιλέχθηκαν οι καλύτερες δυνατές μέθοδοι για τη διασφάλιση των αρχαιολογικών ευρημάτων αλλά και για την ελαχιστοποίηση του κόστους και του χρόνου των αρχαιολογικών ανασκαφών.
Οι βελτιώσεις στη χάραξη της γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξει καμία εμπλοκή με τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό της πόλης, ο οποίος βάσει της αρχικής μελέτης θα έπρεπε σε κάποιο μεγάλο τμήμα του να μετατοπισθεί και να παρακαμφθεί.
Αντίστοιχες προβλέψεις και μικρότερης εμβέλειας διορθώσεις πραγματοποιήθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη και τα υπόλοιπα δίκτυα κοινής ωφελείας της Θεσσαλονίκης. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.