Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2007

Παραλίγο τραγωδία από διαρροή φυσικού αερίου

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 22/09/2007

Γεωτρύπανο χτύπησε αγωγό της ΔΕΠΑ σε εργοτάξιο στο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Εκκενώθηκαν σχολεία και η αφετηρία των λεωφορείων. Αμεση παρέμβαση από το ΠΑΜΕ

Ο χώρος του εργοταξίου, λίγο μετά την επέμβαση της Πυροσβεστικής

Eurokinissi

Η παντελής απουσία σχεδίου για την αντιμετώπιση ατυχήματος στα έργα του μετρό στη Θεσσαλονίκη, αλλά και οι κίνδυνοι που προκύπτουν για εργαζόμενους και κατοίκους από την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και την ελλιπή εκπαίδευση του προσωπικού αναδείχτηκαν χτες, όταν χτυπήθηκε αγωγός της ΔΕΠΑ και ακολούθησε διαρροή φυσικού αερίου για μισή περίπου ώρα. Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα, κυρίως ανάμεσα στους εργαζόμενους του εργοταξίου, που απομακρύνθηκαν άρον άρον.

Το ατύχημα σημειώθηκε στις 11 το πρωί στο εργοτάξιο του μετρό στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, όταν γεωτρύπανο που εκτελούσε γεωτεχνικές μελέτες, χτύπησε τον αγωγό φυσικού αερίου. Αμέσως κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία προσπάθησε με ρίψεις νερού να διαλύσει το νέφος που δημιουργήθηκε και κάλυψε την περιοχή. Παράλληλα, εκκενώθηκαν τα δύο δημοτικά σχολεία που βρίσκονται δίπλα στο σημείο του ατυχήματος και απομακρύνθηκαν οι πολίτες από την κεντρική αφετηρία των αστικών λεωφορείων που λειτουργεί στο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Στο σημείο της διαρροής έφτασαν αμέσως στελέχη του ΠΑΜΕ. Οπως διαπιστώθηκε από τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων, η κατάσταση που επικρατεί είναι φρικτή, καθώς δε γνώριζαν πώς να προστατευτούν, γι' αυτό και το έβαλαν στα πόδια. Επίσης, καταγγέλθηκαν σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας, που σε συνδυασμό με το καθεστώς μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους «ατυχήματος».

Οι εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ προσπάθησαν να καθησυχάσουν φορείς και κατοίκους δηλώνοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος. Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι το θέμα θα πρέπει να διερευνηθεί, να διαπιστωθεί πού έγινε λάθος και να αποδοθούν ευθύνες. Να σημειωθεί ότι τα συνεργεία του μετρό υποτίθεται ότι έχουν χάρτες στους οποίους υπάρχουν αποτυπωμένα τα υφιστάμενα δίκτυα αερίου, νερού, κλπ.

Πάρτε μέτρα τώρα!

«Οι εργολαβικές εταιρείες του έργου αλλά και οι επιβλέπουσες κρατικές υπηρεσίες (υπουργεία, νομαρχία, δήμος κλπ.) προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσουν το κόστος του έργου θυσιάζουν τις συνθήκες ασφάλειας των εργαζομένων σε αυτό αλλά και των κατοίκων της πόλης που κυκλοφορούν δίπλα από τα έργα. Η σιωπή των εργαζομένων εκβιάζεται καθώς οι εργασιακές συνθήκες (συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ.) είναι απαράδεκτες και πατάνε πάνω στο υψηλό ποσοστό ανεργίας», σημειώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της, καλώντας τους εργαζόμενους στο μετρό, τα συνδικάτα τους, όλους τους εργαζόμενους της πόλης, να κάνουν δική τους υπόθεση τις ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς κι ασφάλειας στα εργοτάξια.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί τη λήψη άμεσων ουσιαστικών μέτρων ασφάλειας, όπως:

  • Ακριβής σήμανση υπόγειων δικτύων και μετακίνησή τους εκτός των εργοταξίων
  • Συνεχής παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών (φυσικό αέριο, ύδρευση, ΔΕΗ) κατά τη διάρκεια των έργων καθώς και τεχνικών ασφαλείας από κρατικές υπηρεσίες
  • Λήψη κάθε άλλου απαραίτητου μέτρου ασφαλείας από κρατικές υπηρεσίες

«Αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να αποδώσουν αν δε στηριχτούν πάνω στις συνθήκες ασφάλειας των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων για να μην εκβιάζονται από την απειλή της απόλυσης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.