Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ Ρημάζει το πρώην ορφανοτροφείο "Μέγας Αλέξανδρος"

Μακεδονία, 08/10/2008

Εγκαταλειμμένες στην τύχη τους είναι εδώ και οκτώ χρόνια οι εγκαταστάσεις του πρώην ορφανοτροφείου "Μέγας Αλέξανδρος" στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα η νομαρχία Θεσσαλονίκης, με χρήματα της “Αττικό Μετρό ΑΕ”, προχωρά στην κατασκευή σχολείου, καταλαμβάνοντας έκταση πρασίνου από τον ελεύθερο χώρο του οικοπέδου. Οι περίοικοι αντιδρούν ζητώντας την αξιοποίηση του χώρου προς όφελος των κατοίκων και την προστασία του πρασίνου.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Η έκταση του πρώην ορφανοτροφείου ανήκει στο υπουργείο Υγείας, στο οποίο επιστράφηκε το 2000 από το Φιλανθρωπικό Σωματείο "Μέγας Αλέξανδρος". "Όταν σταμάτησε να λειτουργεί το ορφανοτροφείο, καθώς είχαν μείνει έντεκα παιδιά και έγινε συνένωση με το 'Μέλισσα', παραδώσαμε τα κτίρια και το χώρο, διότι δεν μας ανήκαν. Μας είχαν δοθεί υπό τρόπον από το δημόσιο για τις ανάγκες του ορφανοτροφείου", περιγράφει ο κ. Γρηγόρης Τσαλαμπούνης, πρόεδρος του σωματείου. "Γνωρίζουμε ότι οι περίοικοι είναι δυσαρεστημένοι από τη σημερινή εικόνα των εγκαταστάσεων, αλλά εναπόκειται πλέον στην πολιτεία η αξιοποίησή τους", προσθέτει ο κ. Τσαλαμπούνης.

ΕΙΚΟΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ

Σύμφωνα με τις περιγραφές των περιοίκων, οι εγκαταστάσεις ρημάζουν, τα χαμηλά δέντρα ξεραίνονται, ενώ δεν γίνεται περιποίηση του περιβάλλοντα χώρου. "Θα μπορούσε ο χώρος να διαμορφωθεί σε πάρκο και να αποδοθεί στους κατοίκους, καθώς το πράσινο έχει περιοριστεί στην Τούμπα", αναφέρει περίοικος. Στο χώρο του πρώην ορφανοτροφείου λειτουργούν δύο βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχει ιδρυματικό παρεκκλήσι, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Αγία Ευφροσύνη και ανήκει στον ενοριακό ναό του Αγίου Θεράποντα. Στο παρεκκλήσι τελούνται θείες ακολουθίες κάθε Κυριακή και σε μεγάλες θρησκευτικές εορτές. Το κτίριο του ορφανοτροφείου τελεί υπό κατάληψη από τον Οκτώβριο του 2006 από αναρχοαυτόνομα άτομα που δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στη γειτονιά.

ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΚΑΤ

Τις τελευταίες ημέρες σε ελεύθερο χώρο της έκτασης στήθηκε εργοτάξιο για την ανέγερση προκάτ σχολικού κτιρίου για παιδιά με ειδικές ανάγκες, συνολικής επιφάνειας 1.570 τ.μ. Το σχολείο λειτουργούσε στον αύλειο χώρο του Παπάφειου, αλλά ύστερα από συμφωνία του ιδρύματος με την “Αττικό Μετρό ΑΕ” ο χώρος καταλήφθηκε για τις ανάγκες ανάπτυξης του εργοταξίου του μετρό. Έτσι, η Αττικό Μετρό ανέλαβε την υποχρέωση να αναλάβει το κόστος του νέου σχολείου. "Είχαμε ζητήσει να παραχωρηθεί ο χώρος στο δημοτικό διαμέρισμα. Από τη στιγμή όμως που τον ζήτησε η νομαρχία για κοινωνικό σκοπό, δεν φέρουμε αντίρρηση", τονίζει ο κ. Γιώργος Φωτιάδης, πρόεδρος του Δ' δημοτικού διαμερίσματος. "Πιστεύω ότι η νομαρχία θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει και τον υπόλοιπο χώρο", προσθέτει ο ίδιος.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Περίοικοι αντιδρούν σε αυτήν την εξέλιξη, υποστηρίζοντας ότι το σχολείο θα μπορούσε να στεγαστεί στις εγκαταστάσεις του εγκαταλειμμένου ορφανοτροφείου, μετά την ανακαίνισή τους, και να μην περιοριστεί ο χώρος πρασίνου. "Υπάρχει πιθανότητα να κοπούν και δέντρα. Θα πνιγούμε από το μπετόν τελικά", διαμαρτύρεται περίοικος. "Κάναμε συμφωνία με την Αττικό Μετρό ΑΕ, η οποία, σε αντικατάσταση των κτιρίων που χάνουμε στο Παπάφειο, θα μας κάνει εγκαταστάσεις στο χώρο του πρώην ορφανοτροφείου", περιγράφει ο κ. Διονύσης Ψωμιάδης, αντινομάρχης παιδείας. "Για το κτίριο του ορφανοτροφείου απαιτούνται πολλά χρήματα για να το φτιάξουμε. Εμπλέκεται και η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και θα απαιτούνταν πολύς χρόνος για την έκδοση αδειών. Θα περνούσαν πολλά χρόνια, για να γίνει σχολείο. Έτσι, αποφασίσαμε να γίνουν το συντομότερο οι εγκαταστάσεις, να μην έχουμε ανάγκη κανενός άλλου φορέα, βάζοντας σε προτεραιότητα τις ανάγκες των παιδιών, ειδικά των παιδιών με ειδικές ανάγκες, που δεν πρέπει να μείνουν σπίτι και να έχουν το σχολείο τους", τονίζει ο κ. Ψωμιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.