Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Μετά το μετρό η ανάπλαση

Αγγελιοφόρος, 01/11/2008

Μετά τα συνεργεία του μετρό στην οδό Εγνατία, σειρά θα πάρουν τα συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει προγραμματίσει γενναία ανάπλαση των πεζοδρομίων και συνολικά του δρόμου, στα πρότυπα της ανάπλασης στην οδό Τσιμισκή. Επίσης, εντός του επόμενου έτους αντίστοιχες αναπλάσεις θα γίνουν σε πολλούς από τους κάθετους οδικούς άξονες του ιστορικού κέντρου της πόλης, όπως η Ιωνος Δραγούμη και η Καρόλου Ντηλ.

O ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, προανήγγειλε τις αναπλάσεις κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ανάπλασης της Νέας Παραλίας. Η σημαντικότερη παρέμβαση θα γίνει στην οδό Εγνατία, όπου προβλέπεται, εκτός από τις ασφαλτοστρώσεις και τις κρασπεδώσεις για την κατασκευή των πεζοδρομίων στους χώρους όλων των εργοταξίων, η τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού, προστατευτικών κιγκλιδωμάτων, η διαμόρφωση εσοχών για την ολιγόλεπτη στάση των ταξί, καθώς και δενδροφυτεύσεις. Η ανάπλαση, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου, Νίκος Παπαγιαννόπουλος, θα είναι στα πρότυπα των αναπλάσεων που έγιναν στην οδό Τσιμισκή, την Oλυμπιάδος και την Κασσάνδρου, με στόχο να γίνει βιώσιμος ακόμη ένας από τους μεγάλους άξονες της πόλης.

Τα έργα του δήμου αναμένεται να παρατείνουν την ταλαιπωρία και την γκρίνια των καταστηματαρχών της Εγνατίας, οι οποίοι είναι αγανακτισμένοι από τη δραματική πτώση του τζίρου τους, λόγω της αναστάτωσης που επικρατεί. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι, «τα έργα του μετρό διαρκούν δυο χρόνια, τα έργα του δήμου θα διαρκέσουν μόλις ένα μήνα...».

Η ανάπλαση στην Εγνατία αναμένεται να αρχίσει σε περίπου οχτώ έως εννέα μήνες, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν τα έργα στους σταθμούς του μετρό. «Oι μετροπόντικες δε θα επηρεάσουν την ανάπλαση και μπορούν να δουλεύουν υπογείως, ενώ η ανάπλαση θα γίνεται ταυτόχρονα. Πρόκειται για στοχευμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων», σημείωσε ο κ. Παπαγιαννόπουλος. Oι μελέτες είναι έτοιμες όπως υποστηρίζει ο δήμος, ενώ μέσω του τεχνικού προγράμματος έχουν διασφαλιστεί και οι απαιτούμενες πιστώσεις.

Κάθετες αρτηρίες

Συνέχεια θα δοθεί με τις αναπλάσεις των κάθετων αρτηριών του κέντρου, ενώ ήδη ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις στην περιοχή του πάρκου της ΧΑΝΘ, όπου, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος, «δώσαμε φως και ορατότητα στην πλατεία. Ακόμη και τη νύχτα πλέον με το φωτισμό μπορούν να κυκλοφορήσουν άνετα οι πολίτες, ενώ δημιουργήσαμε και δυο παιδικές χαρές ζωντανεύοντας την περιοχή και δίνοντας χώρους αναψυχής για τους πολίτες. Τα περιθωριακά στοιχεία που σύχναζαν στην περιοχή πλέον δεν αποτελούν πρόβλημα, καθώς περισσότερο φως σημαίνει περισσότερη ζωή...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.