Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

Έργα μετρό: Ανέβασαν στο “κόκκινο” τις τιμές ρύπων

Μακεδονία, 04/06/2008

five_col_2 Σε κλοιό αιωρούμενων σωματιδίων και σκόνης βρίσκεται το κέντρο της Θεσσαλονίκης εξαιτίας των έργων κατασκευής του μετρό. Τι καταδεικνύει έρευνα της αρμόδιας αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και Πρασίνου του κεντρικού δήμου.

Της Βαρβάρας Ζούκα

Ειδικότερα σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων που παρουσίασε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Παπαγιαννόπουλος, στην περιοχή του δημαρχείου οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων κατά το περασμένο έτος κυμαίνονταν κατά μέσο όρο στα 70,6 mg/κ.μ. Το 2006 οι τιμές αυτές διαμορφώνονταν στα 63 mg/κ.μ., ενώ η μέση ετήσια τιμή που θέτει ως όριο η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα 40 mg/κ.μ. “Παρότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και ‘Αττικό Μετρό’, ώστε να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση της εργοταξιακής σκόνης, εν τούτοις υπάρχει επιβάρυνση”, σημείωσε ο αντιδήμαρχος. Υψηλότερες από τα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζονται οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων και στις περιοχές της Λαγκαδά (47,9 mg/κ.μ.) και της Μαρτίου (46,3 mg/κ.μ.), ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κυμαίνονται στην Τούμπα (36,7 mg/κ.μ.) και στο Επταπύργιο (36 mg/κ.μ.). Από το 2010 η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να μειώσει το όριο για τη μέση ετήσια τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων από τα 40 mg/κ.μ. που είναι σήμερα στα 20 mg/κ.μ.!

ΦΩΤΟΧΗΜΙΚΟ ΝΕΦΟΣ

Υπαρκτό χαρακτήρισε χθες ο κ. Παπαγιαννόπουλος τον κίνδυνο εκδήλωσης φωτοχημικού νέφους στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα. Όπως είπε, οι τιμές που καταγράφονται στο όζον δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του δήμου Θεσσαλονίκης, οι υψηλότερες τιμές όζοντος καταγράφονται στις περιφερειακές συνοικίες και όχι στο κέντρο της πόλης. Ειδικότερα στο Επταπύργιο οι τιμές του όζοντος διαμορφώνονται σε 52,9 mg/κ.μ. και στην Τούμπα σε 46,8 mg/κ.μ. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οι τιμές του όζοντος είναι κατά πολύ χαμηλότερες. Στην περιοχή της Βενιζέλου διαμορφώνονται σε 35,5 mg/κ.μ., στη Μαρτίου σε 39,7 mg/κ.μ. και στη Λαγκαδά σε 39,3 mg/κ.μ. Αντίθετα, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαγιαννόπουλος, σε σειρά άλλων ρύπων, όπως το διοξείδιο του θείου και το μονοξείδιο του άνθρακα, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, γεγονός που αποδίδεται στη βελτίωση της ποιότητας των καυσίμων, στην ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων και στη χρήση καταλυτών.

ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ

Χθες ο κ. Παπαγιαννόπουλος παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων που προτείνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ώστε να περιοριστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση. Στα μέτρα περιλαμβάνονται η ενθάρρυνσης της χρήσης των μέσων δημόσιας συγκοινωνίας, η θέσπιση αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της εργοταξιακής σκόνης αλλά και η πάταξη της νοθείας στα καύσιμα. Ο νέος στόλος οχημάτων που θα αγοραστεί από τον ΟΑΣΘ πρέπει να είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ενώ απαιτείται να δοθούν κίνητρα και στους ιδιοκτήτες ταξί, ώστε και αυτοί να προτιμούν οικολογικά οχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.