Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων, 06/05/2009


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, για θέματα Δημοσίων Έργων, Γιάννης Μαγκριώτης, σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του κ. Σουφλιά για την επέκταση του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με τη σημερινή του ανακοίνωση για την επέκταση του ΜΕΤΡΟ προς την Καλαμαριά, ο Γ. Σουφλιάς επιβεβαίωσε απόλυτα τις απόψεις μας για τα μεγάλα λόγια χωρίς αντίκρισμα αλήθειας.

Στην προηγούμενη τοποθέτησή μου είχα τονίσει πως:

Πρώτον, το έργο δεν έχει μελετητική ωριμότητα και δεν μπορεί να δημοπρατηθεί.

Δεύτερον, από τα 650 εκ ευρώ περίπου που απαιτούνται, η κυβέρνηση έχει ενδεικτικά εγγεγραμμένα μέχρι το 2015 στο ΕΠ.ΠΕΡ. μόνο 330 εκ ευρώ.

Τρίτον, η κυβέρνηση τώρα περιορίζει το έργο γιατί αφαιρεί το αμαξοστάσιο, δεν συμπεριλαμβάνει το κόστος των απαλλοτριώσεων, που μόνο για την οδό Πόντου, είναι τουλάχιστον 40 εκ. ευρώ.

Αλήθεια, μπορεί να μας πει γιατί ανακοίνωσε δημοπρατήσεις πολύ πιο μεγάλων έργων ύψους πάνω από 1,5 δις ευρώ (Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής, Αεροδρόμιο στο Καστέλλι της Κρήτης) σε μία μόνο φάση για να κερδίζει χρόνο, όπως ανακοίνωσε και την επέκταση του ΜΕΤΡΟ προς την Καλαμαριά 4,8 χιλ σε δύο φάσεις; Αυτό λέγετε στην απλή γλώσσα, η κυβέρνηση «αγοράζει χρόνο για να υποστηρίζει την προπαγάνδα της».

Είχα τονίσει και τεκμηριώσει απολύτως με στοιχεία πως η κυβέρνηση εξήντλησε το 45% του συμβατικού χρόνου της Γραμμής κορμού του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης των 9,6 χιλ και έχει κατασκευάσει μέχρι τώρα μόνο το 8% του έργου. Εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, η Γραμμή αυτή δεν πρόκειται να τελειώσει μέχρι το 2015.

Σήμερα ήρθε να επιβεβαιώσει τις αλήθειες των λόγων μας και για την Καλαμαριά. Φυσικά για τις επεκτάσεις που εξαγγέλει προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη, δυστυχώς μόνο σε ανέκδοτο ακούγεται. Δεν υπάρχει καμιά μελέτη και ούτε ένα ευρώ διασφαλισμένο από την κυβέρνηση μέχρι το 2015.

Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί στον διπλασιασμό της χρηματοδότησης των έργων της Ελληνικής Περιφέρειας. Μόνο με τον τρόπο αυτό και τη διαχείριση του έργου από φορέα της Θεσσαλονίκης, μπορεί να κερδηθεί ένα μέρος του χαμένου χρόνου. Μπορεί να περιοριστούν η ταλαιπωρία και οι απώλειες των επαγγελματιών και των πολιτών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.