Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Δημοπράτηση επέκτασης ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης

axiaplus, 07/05/2009


Με χθεσινή απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά δημοπρατήθηκε το έργο της κατασκευής της πρώτης επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης, αυτής προς την Καλαμαριά.

Πρόκειται για 5 σύγχρονους σταθμούς Μετρό και 4,8 χλμ υπόγειας γραμμής, ενώ έχει συμπεριληφθεί και η κατασκευή Σταθμού Μετεπιβίβασης και χώρου στάθμευσης 1.000 ΙΧ οχημάτων στον τερματικό σταθμό της Μίκρας.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 425 εκατ. ευρώ.

Βάσει της Διακήρυξης του νέου Διαγωνισμού οι διαγωνιζόμενες τεχνικές εταιρείες οφείλουν να υποβάλουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κατασκευή του έργου έως τις 22 Ιουνίου 2009. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2010 (υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξουν εμπλοκές με ενστάσεις, προσφυγές, κλπ) και να ξεκινήσει η κατασκευή της πρώτης επέκτασης του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται:

- Η κατασκευή 5 σταθμών (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Μίκρα)
- Η κατασκευή δύο σηράγγων μονής τροχιάς, που θα κατασκευαστούν με υπόγεια μηχανική διάνοιξη (Μετροπόντικες)
- Προμήθεια / εγκατάσταση / δοκιμές / θέση σε λειτουργία του ηλεκτρομηχανολογικού και σιδηροδρομικού εξοπλισμού

- η κατασκευή Σταθμού Μετεπιβίβασης με εγκαταστάσεις για λεωφορεία και κτίριο για στάθμευση περίπου 1.000 θέσεων ΙΧ οχημάτων.

Ορισμένα ειδικά ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο πρόσθετων διαγωνισμών που θα ακολουθήσουν (προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ), διαμορφώνοντας έτσι τον συνολικό προϋπολογισμού του έργου της επέκτασης του Μετρό προς Καλαμαριά στα 465 εκατ. ευρώ.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Οι ανακοινώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ συνοδεύτηκαν από τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ για "επικοινωνιακού τύπου" εξαγγελίες. Ειδικότερα, Ο Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τα Δημόσια Έργα, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μαγκριώτης σε ανακοίνωσή του τόνισε τα εξής:

"Οι ανακοινώσεις του κ. Σουφλιά για το ΜΕΤΡΟ της Καλαμαριάς επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας πως η Κυβέρνηση επιφυλάσσει μεγάλα λόγια για τη Θεσσαλονίκη και περιορισμένα έργα. Η σημερινή του ανακοίνωση είναι απλώς το επικοινωνιακό φόντο για την παρουσία του κ. Καραμανλή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

"Με τη σημερινή του ανακοίνωση για την επέκταση του ΜΕΤΡΟ προς την Καλαμαριά, ο κ. Σουφλιάς επιβεβαίωσε απόλυτα τις απόψεις μας για τα μεγάλα λόγια χωρίς αντίκρισμα αλήθειας.
Στην προηγούμενη τοποθέτησή μου είχα τονίσει πως:
Πρώτον, το έργο δεν έχει μελετητική ωριμότητα και δεν μπορεί να δημοπρατηθεί.
Δεύτερον, από τα 650 εκ € περίπου που απαιτούνται, η κυβέρνηση έχει ενδεικτικά εγγεγραμμένα μέχρι το 2015 στο ΕΠ.ΠΕΡ. μόνο 330 εκ €.
Τρίτον, η Κυβέρνηση τώρα περιορίζει το έργο γιατί αφαιρεί το αμαξοστάσιο, δεν συμπεριλαμβάνει το κόστος των απαλλοτριώσεων, που μόνο για την οδό Πόντου, είναι τουλάχιστον 40 εκ. €.
Αλήθεια, μπορεί να μας πει γιατί ανακοίνωσε δημοπρατήσεις πολύ πιο μεγάλων έργων ύψους πάνω από 1,5 δις € (Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής, Αεροδρόμιο στο Καστέλλι της Κρήτης) σε μία μόνο φάση για να κερδίζει χρόνο, όπως ανακοίνωσε και την επέκταση του ΜΕΤΡΟ προς την Καλαμαριά 4,8 χιλ σε δύο φάσεις; Αυτό λέγετε στην απλή γλώσσα, η Κυβέρνηση "αγοράζει χρόνο για να υποστηρίζει την προπαγάνδα της".
Είχα τονίσει και τεκμηριώσει απολύτως με στοιχεία πως η κυβέρνηση εξήντλησε το 45% του συμβατικού χρόνου της Γραμμής κορμού του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης των 9,6 χιλ και έχει κατασκευάσει μέχρι τώρα μόνο το 8% του έργου. Εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, η Γραμμή αυτή δεν πρόκειται να τελειώσει μέχρι το 2015.
Σήμερα ήρθε να επιβεβαιώσει τις αλήθειες των λόγων μας και για την Καλαμαριά. Φυσικά για τις επεκτάσεις που εξαγγέλει προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη, δυστυχώς μόνο σε ανέκδοτο ακούγεται. Δεν υπάρχει καμιά μελέτη και ούτε ένα Ευρώ διασφαλισμένο από την Κυβέρνηση μέχρι το 2015.
Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί στον διπλασιασμό της χρηματοδότησης των έργων της Ελληνικής Περιφέρειας. Μόνο με τον τρόπο αυτό και τη διαχείριση του έργου από φορέα της Θεσσαλονίκης, μπορεί να κερδιθεί ένα μέρος του χαμένου χρόνου. Μπορεί να περιοριστούν η ταλαιπωρία και οι απώλειες των επαγγελματιών και των πολιτών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης."

Γ. Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.