Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Επικίνδυνη διαρροή φυσικού αερίου

Μακεδονία, 24/10/09

2Από θαύμα αποφεύχθηκε χθες το πρωί έκρηξη με ανυπολόγιστες συνέπειες στο κεντρικότερο σημείο της Θεσσαλονίκης, στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Εγνατία, όταν σημειώθηκε εκτεταμένη διαρροή σε αγωγό φυσικού αερίου εντός του εργοταξίου του μετρό.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Όλη η περιοχή πλημμύρισε από την έντονη μυρωδιά του φυσικού αερίου. Ο κόσμος και οι καταστηματάρχες έσπευσαν να απομακρυνθούν από το σημείο, καθώς ο κίνδυνος ήταν μεγάλος. Αρκούσε ένας σπινθήρας για να γίνει το κακό.
Το αέριο που διέφυγε από τον αγωγό της ΕΠΑ εισχώρησε σε καταστήματα και υπόγεια καταστημάτων, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα, γεγονός που τρομοκράτησε υπαλλήλους και ιδιοκτήτες.
“Από τη στιγμή που είχαμε συσσωρεύσεις μεγάλης ποσότητας αερίου μέσα στα καταστήματα, ο κίνδυνος ήταν τεράστιος”, δήλωσε στη “Μ” ο πυραγός Σπύρος Βαρσάμης, διοικητής του α΄ πυροσβεστικού σταθμού Θεσσαλονίκης.
Η διαρροή από τον αγωγό του φυσικού αερίου σημειώθηκε γύρω στις 7 το πρωί και έγινε αμέσως αντιληπτή από τους περίοικους λόγω της έντονης μυρωδιάς. Οι επαγγελματίες που είχαν ανοίξει από νωρίς τα καταστήματά τους έντρομοι άρχισαν να τηλεφωνούν στην ΕΠΑ και στην πυροσβεστική, για να πληροφορηθούν τι συμβαίνει.
“Στην αρχή αισθάνθηκα έντονη μυρωδιά, όπως και κάποιοι περαστικοί, αλλά δεν καταλάβαμε αμέσως περί τίνος πρόκειται. Υπήρξε μια σύγχυση ως προς την προέλευση της μυρωδιάς. Κάποιοι ειδοποίησαν και ήλθε η αστυνομία. Υστερα από κάποια ώρα ήλθε και η πυροσβεστική”, είπε στη “Μ” η κ. Ρένα Βασιλάκη, υπάλληλος καταστήματος της οδού Βενιζέλου.
Οσο περνούσε η ώρα, η κατάσταση χειροτέρευε. “Άρχισαν να φουσκώνουν τα πλακάκια του πεζοδρομίου και να βγαίνει προς τα πάνω άσπρος αφρός”, περιέγραψε ο κ. Κώστας Κουρτίδης, πωλητής κουλουριών σε πάγκο. Παράλληλα, άρχισε να τρέχει στο οδόστρωμα της οδού Βενιζέλου νερό από αγωγό της ΕΥΑΘ, που είναι εγκαταστημένος παράλληλα με τον αγωγό του φυσικού αερίου.
Στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας με επτά πυροσβέστες και ειδικά μηχανήματα, ενώ συνεργείο της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης έκλεισε τη βάνα, από την οποία τροφοδοτούνταν το συγκεκριμένο τμήμα του αγωγού. Το οικοδομικό τετράγωνο αποκλείσθηκε από την αστυνομία για λόγους ασφαλείας και ζητήθηκε από τους επαγγελματίες να απομακρυνθούν από τα καταστήματά τους. “Δεχθήκαμε μια κλήση το πρωί και διακόψαμε ακαριαία τη ροή του αερίου. Στη συνέχεια, τεχνικό συνεργείο της εταιρείας μας ξεκίνησε την αναζήτηση του σημείου της βλάβης”, ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Καϊτελίδης, εκπρόσωπος της ΕΠΑ.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ-ΒΟΜΒΕΣ
Το αέριο συσσωρευόταν σε επικίνδυνες ποσότητες μέσα στα καταστήματα. Στο υπόγειο καταστήματος στη γωνία Βενιζέλου με Εγνατία οι αρμόδιοι μέτρησαν πως ο χώρος είχε καταληφθεί από αέριο σε ποσοστό 14%. Μικρότητες συγκεντρώσεις φυσικού αερίου μετρήθηκαν σε σχεδόν όλα τα καταστήματα της περιοχής.
“Τα συνεργεία της ΕΠΑ προσπαθούσαν να εντοπίσουν το ακριβές σημείο της διαρροής και παράλληλα εμείς, με ειδικό μηχάνημα που διαθέτουμε, ανανεώναμε τον αέρα μέσα στα υπόγεια και τα καταστήματα, για να φύγει όποια ποσότητα φυσικού αερίου υπήρχε και να απομακρυνθεί ο παραμικρός κίνδυνος”, εξήγησε ο πυραγός Σπύρος Βαρσάμης.
Τα συνεργεία της ΕΠΑ χρειάστηκαν περισσότερες από τρεις ώρες, για να εντοπίσουν το ακριβές σημείο της διαρροής, γεγονός που αποδόθηκε στα νερά που υπήρχαν μέσα στο σκάμμα που ανοίχθηκε.
“Είχε γίνει μετατόπιση όλων των δικτύων λόγω των έργων του μετρό και ο αγωγός της ΕΠΑ βρέθηκε δίπλα σε αυτόν της ΕΥΑΘ σε βάθος ενός μέτρου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των τεχνικών της ΕΠΑ αρχικά υπήρξε διαρροή νερού από τον αγωγό της ΕΥΑΘ και το νερό με πίεση έπεφτε πάνω στον αγωγό της ΕΠΑ και προξένησε την διαρροή. Ωστόσο θα γίνει διερεύνηση απο πραγματογνώμονες για να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα. Ο εκπρόσωπος της ΔΕΠΑ κ. Καϊτελίδης απέδωσε την καθυστέρηση του εντοπισμού του σημείου της διαρροής στα νερά που υπήρχαν στο σημείο, τα οποία έπρεπε προηγουμένως να αντληθούν, ώστε να εντοπιστεί το ακριβές σημείο που είχε διαρραγεί.
Τελικά, περίπου στη μία μετά το μεσημέρι το τμήμα του αγωγού που υπέστη ζημιά αντικαταστάθηκε. Όπως επισημαίνεται από την ΕΠΑ, “το δίκτυο φυσικού αερίου διαθέτει δικλίδες ασφαλείας, ώστε να διακόπτεται αμέσως η παροχή σε περίπτωση διαρροής. Υπάρχουν και χειροκίνητες και ηλεκτροκίνητες βαλβίδες ασφαλείας. Εξαρτάται από τις μορφές του δικτύου” και υπογραμμίζεται “ότι η διακοπή της παροχής στην περιοχή έγινε άμεσα”.

ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ
Τα καταστήματα στην περιοχή δεν λειτούργησαν καθόλου μέχρι τις πρώτες μεσημεριανές ώρες, οπότε εντοπίστηκε το ακριβές σημείο της διαρροής.
Η διαρροή φυσικού αερίου προκάλεσε φόβο και αγανάκτηση στους καταστηματάρχες της περιοχής. “Το υπόγειο του μαγαζιού ήταν γεμάτο φυσικό αέριο. Είπα στους υπαλλήλους να φύγουν και κλείσαμε. Ανησυχήσαμε. Θα μπορούσε να είχαν συμβεί τα χειρότερα”, υπογράμμισε στη “Μ” ο κ. Άγγελος Βάρναλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, “η διαρροή ήταν το κερασάκι στην τούρτα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε εδώ και τρία χρόνια με το εργοτάξιο του μετρό. Τα έργα δεν πάνε μόνο με ρυθμούς χελώνας αλλά με ρυθμούς κάβουρα, δηλαδή προς τα πίσω. Έχουμε τις λαμαρίνες που αποκλείουν την πρόσβαση των καταναλωτών στα καταστήματα μας. Οι διαβάσεις καταργήθηκαν και δεν έρχεται κόσμος. Ο τζίρος μας έχει κατακόρυφη πτώση, ενώ κάποιοι συνάδελφοι έβαλαν λουκέτο. Σήμερα (χθες) θα μείνουμε κλειστά όλη την ημέρα. Παρακαλούμε όσους εμπλέκονται στο έργο του μετρό να επισπεύσουν τις εργασίες. Έχουμε αγανακτήσει, δεν πάει άλλο”.



Χρήσιμες συμβουλές

Αν αντιληφθείτε οσμή αερίου:

1. Μην ανάβετε φλόγες και μην ενεργοποιείτε κάποιο αντικείμενο που θα μπορούσε να παραγάγει σπίθες, όπως ηλεκτρικούς διακόπτες, κουδούνια, τηλέφωνο κτλ.

2. Ανοίξτε αμέσως πόρτες και παράθυρα, και μάλιστα όχι μόνο αυτά του δωματίου, όπου βρίσκεται η συσκευή αερίου, ώστε να δημιουργήσετε ρεύμα αέρα.

3. Κλείστε τη στρόφιγγα του μετρητή ή τη γενική στρόφιγγα του διαμερίσματος.

4. Σιγουρευτείτε ότι με τον αερισμό απομακρύνθηκε το αέριο από τους χώρους και εξαφανίσθηκε η χαρακτηριστική του οσμή.

5. Ελέγξτε μήπως η διαφυγή αερίου οφείλεται σε κάποιο τυχαίο γεγονός ή επειδή αποσπάστηκε η προσοχή σας. Αν όχι, τότε ειδοποιήστε αμέσως την ΕΠΑ.

Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης διαθέτει σε 24ωρη βάση τηλεφωνική υπηρεσία, προκειμένου οι πελάτες και το κοινό να μπορούν να αναφέρουν οποιαδήποτε ανωμαλία παρατηρείται στην παροχή του φυσικού αερίου. Για οποιαδήποτε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και οπωσδήποτε σε περιπτώσεις διαρροής αερίου ο πολίτης μπορεί να καλέσει στον αριθμό 800 11 87878 από σταθερό τηλέφωνο (χωρίς χρέωση) και στους αριθμούς 2310 520309 και 2310 520642 από κινητό και σταθερό τηλέφωνο.



Χρονικό ατυχημάτων

25 Φεβρουαρίου 2002. Στις 2.15 μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκε το πρώτο ατύχημα από την ημέρα που άρχισαν οι εργασίες εγκατάστασης και διανομής φυσικού αερίου στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Από διαρροή αερίου προκλήθηκε πυρκαγιά στη διασταύρωση των οδών Ιουστινιανού και Αρριανού. Η φωτιά σβήστηκε στις 4 το πρωί, χωρίς να πάρει μεγάλες διαστάσεις.

11 Μαΐου 2007. Διαρροή φυσικού αερίου από αγωγό της ΕΠΑ σημειώθηκε σε οικόπεδο επί της οδού Μοναστηρίου 49α, στη διασταύρωση με την οδό Σανταρόζα. Στο εν λόγω οικόπεδο γίνονταν εργασίες εκσκαφής για τη θεμελίωση κτιρίου και ο εκσκαφέας χτύπησε τον αγωγό. Ο αγωγός έσπασε και άρχισε να διαχέεται στην ατμόσφαιρα το αέριο με κίνδυνο ανάφλεξης. Σε χρονικό διάστημα δεκαπέντε λεπτών η βλάβη είχε αντιμετωπιστεί.

21 Σεπτεμβρίου 2007: Κεντρικός αγωγός της ΕΠΑ τρυπήθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών του μετρό στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού, δίπλα από το 18ο σχολικό συγκρότημα. Άμεσος ήταν ο κίνδυνος για τα 78 παιδιά που εκείνη τη στιγμή παρακολουθούσαν τα μαθήματά τους στο 63ο και στο 65ο δημοτικό σχολείο και στο 38ο και στο 42ο νηπιαγωγείο, στο παρακείμενο σχολικό συγκρότημα. Και εκείνη η βλάβη αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.