ΕΞΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΘΕ 10ΗΜΕΡΟ ΤΑ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ»
«Στο κόκκινο» το κέντρο της Θεσσαλονίκης λόγω αιωρούμενων σωματιδίων. Πάνω από έξι στις δέκα μέρες (63% τον χρόνο), η συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα της πόλης ξεπερνά το όριο ασφαλείας των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα. Τα έργα του μετρό επιδείνωσαν την κατάσταση, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη ομάδας εργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας).
Τα στοιχεία της έρευνας πρόκειται να παρουσιαστούν σε ημερίδα την προσεχή Πέμπτη, ωστόσο είναι χαρακτηριστική η επισήμανση της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ για τους προϋπάρχοντες σταθμούς μέτρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Εχεδώρου.
«Δυστυχώς», τονίζεται, «παρουσιάζουν πολλά προβλήματα στη λειτουργία, στο συντονισμό τους, αλλά και στη συνεχή παρακολούθηση των συγκεντρώσεων».
Υπό αυτές τις συνθήκες, το Τεχνικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το εργαστήριο θερμοφυσικών ιδιοτητών και περιβαλλοντικών εργασιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αποφάσισαν να οργανώσουν ένα δικό τους δίκτυο μετρητών σε 20 σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος, με μικρότερη ακρίβεια στις μετρήσεις, αλλά πολύ οικονομικότερο, αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε μηχάνημα κοστίζει περίπου 200 ευρώ, όταν η αξία του κάθε σταθμού της Περιφέρειας ή των δύο δήμων ξεπερνά τα 20 χιλιάδες ευρώ!
«Απλώσαμε το δίκτυό μας σε διάφορες περιοχές του κέντρου, της ανατολικής και της δυτικής Θεσσαλονίκης. Μετρήσαμε για ένα χρόνο τη μέση εβδομαδιαία συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων ανά περιοχή, δηλαδή ακόμη και τις νύχτες και τα Σαββατοκύριακα. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος πέφτει, δεδομένου ότι τα βράδια δεν υπάρχει κυκλοφοριακό και τις αργίες επίσης η κίνηση είναι περιορισμένη. Αρα κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της εβδομάδας οι τιμές είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που καταγράφουμε ως μέσο όρο», εξηγεί στην «Ε» ο καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών στο ΑΠΘ, Μάρκος Ασσαέλ.
Τα αποτελέσματα; Αναμενόμενα και ανησυχητικά!
* Εδειξαν ότι βρίσκονται σε συμφωνία με τα υπάρχοντα δίκτυα μετρητών της Περιφέρειας και των δύο δήμων.
* Οτι σχεδόν πάντα η Θεσσαλονίκη καταγράφει τιμές αιωρούμενων σωματιδίων υψηλότερες από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
* Οι μεγαλύτερες τιμές εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης, ακολουθούν οι δυτικές συνοικίες και λίγο πιο πίσω βρίσκεται η ανατολική Θεσσαλονίκη.
* Δύο φορές ξεπεράστηκε το όριο συναγερμού αγγίζοντας τα 150 μικρογραμμάρια αιωρούμενων σωματιδίων, όταν ο μέσος όρος είναι τα 50 μικρογραμμάρια.
* Τα έργα κατασκευής τού μετρό επιδείνωσαν την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στην Εγνατία οδό, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
* Τα επίπεδα συγκέντρωσης είναι σημαντικά σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε έντονες βιομηχανικές δραστηριότητες, όπως οι περιοχές Σίνδου, Διαβατών, Μενεμένης και Κορδελιού.
«Είχαμε τον προβληματισμό να αυξήσουμε τα σημεία μέτρησης. Το προϋπάρχον μετρητικό δίκτυο των ατμοσφαιρικών ρύπων δεν είναι επαρκές για να καταγράψει ουσιαστικά την κατάσταση και να δώσει ασφαλή συμπεράσματα για την ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης. Εκτός από τις ελλιπείς και όχι συστηματικές μετρήσεις, υπάρχει ανεπάρκεια και στο ποιοτικό επίπεδό τους», εξηγεί ο δρ χημικός μηχανικός Κώστας Κακοσίμος, που είχε την ευθύνη για την κατασκευή και λειτουργία του νέου δικτύου της ομάδας εργασίας.
Αναπνευστικά προβλήματα
«Τα αιωρούμενα σωματίδια βλάπτουν σημαντικά το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Ευθύνονται για πλήθος αναπνευστικών και καρδιακών ασθενειών, όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα, το εμφύσημα και άλλα. Επιπλέον, τα αιωρούμενα σωματίδια βλάπτουν λόγω της ίδιας της σύστασής τους, γιατί μπορούν να περιέχουν βαριά μέταλλα και άλλες τοξικές οργανικές ενώσεις», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΤΕΕ. Από τις έρευνες που έγιναν προκύπτει ότι κάθε χρόνο παρατηρούνται 450 νέα περιστατικά χρόνιας βρογχίτιδας σε ενήλικους άνω των 27 ετών (66% του πληθυσμού στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης), λόγω της μακροχρόνιας έκθεσης στις υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.