Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Σύσκεψη για το μετρό, παρουσία Χρυσοχοΐδη

makthes.gr,29/08/2103

Η πορεία της κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης είναι το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που θα γίνει σήμερα στα γραφεία της Διεύθυνσης Μετρό Θεσσαλονίκης, παρουσία του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Ο υπουργός προφανώς θέλει να φανεί ότι έχει τη βούληση “να τρέξει” το έργο, αντιμετωπίζοντας τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει τελευταία και μάλιστα με τη συνεργασία των τοπικών φορέων. Επίσης, φαίνεται να επιθυμεί τη διάλυση των διαφορών που υπάρχουν με τη δημοτική αρχή στο ζήτημα των αρχαιοτήτων του εργοταξίου “Βενιζέλου”. Η υπουργική επίσκεψη πάντως δεν απέχει από τη λογική της παρουσίας στελεχών της κυβέρνησης λίγο πριν από τη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και κατά τη διάρκεια αυτής, για να “διαφημιστούν” κάποια έργα.
Ο υπουργός θα επιδιώξει να δοθεί ώθηση στο έργο, που παραμένει κολλημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κατασκευάστρια κοινοπραξία είχε προχωρήσει σε διακοπή των εργασιών για δεκαπέντε ημέρες στις αρχές Ιουλίου κυρίως, κατά τις εκτιμήσεις, για να πιεστεί η “Αττικό Μετρό” να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ικανοποίηση των πρόσθετων οικονομικών απαιτήσεων της κοινοπραξίας (περίπου 560 εκατ. ευρώ). Η Αττικό Μετρό με επιστολή της προς τον ανάδοχο είχε χαρακτηρίσει αδικαιολόγητο το σταμάτημα του έργου τη στιγμή που εκτελούνταν εργασίες που έπρεπε να ολοκληρωθούν εντός του καλοκαιριού και να γίνουν επείγουσες εργασίες στο σταθμό της Ανάληψης και στο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Τελικά, η κοινοπραξία από τα μέσα Αυγούστου προχώρησε σε αναδιάταξη του έργου, προσέλαβε νέα συνεργεία και εκτελεί, έστω με αργούς ρυθμούς, τις εργασίες.
Στη σημερινή σύσκεψη θα εξεταστεί και το θέμα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, για τις οποίες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, που αναμένεται να είναι παρών, δήλωσε ότι περιμένει γραπτή διαβεβαίωση του υπουργού ότι θα διατηρηθεί και θα επανατοποθετηθεί το μεγαλύτερο μέρος των αρχαιοτήτων του σταθμού, στο ίδιο σημείο, για να αποσύρει την προσφυγή του δήμου στο ΣτΕ. “Ακόμη και ο Σαμαράς να το πει (στην επίσκεψή του στην ΔΕΘ), εγώ, αν δεν δω απόφαση υπουργική, γραπτή, δεν συναινώ να αποσύρουμε την προσφυγή” είχε πει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα. Απάντηση ίσως δώσει σήμερα ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.