Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Εργα για να ανασάνουμε...

Αγγελιοφόρος, 21/01/2010


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
Η καθημερινή φευγαλέα ματιά μέσα από τα παράθυρα της σχολικής τάξης, στα ακινητοποιημένα οχήματα και στους εγκλωβισμένους οδηγούς στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, οδήγησε την περιβαλλοντική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Πολίχνης στην ανάληψη δράσης.
Με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, οι μαθητές ζητούν να επιταχυνθούν οι εργασίες κατασκευής του μετρό και της εξωτερικής περιφερειακής, καθώς οι πολίτες της πόλης βιώνουν ένα κυκλοφοριακό δράμα...

Δίπλα στο δασάκι της Πολίχνης, σε κοντινή απόσταση από την περιφερειακή οδό, λειτουργεί το 3ο Γυμνάσιο της περιοχής, όπου οι 24 μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας με την καθοδήγηση των καθηγητών τους ανέλαβαν να επεξεργαστούν θέματα σχετικά με το περιβάλλον της πόλης. Η εργασία τους τιτλοφορείται «Θεσσαλονίκης και Θερμαϊκού γωνία: Η αειφόρος ανάπτυξη της πόλης μας» και αφορά διάφορα ζητήματα, όπως η ρύπανση του Θερμαϊκού, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, οι πράσινοι «πνεύμονες», η οδοποιία, η κομποστοποίηση και οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
Προβληματισμός για το κυκλοφοριακό χάος
Ο προβληματισμός για το κυκλοφοριακό πρόβλημα γεννήθηκε από τις καθημερινές εικόνες που αντικρίζουν οι μαθητές μέσα από τα παράθυρα του σχολείου. Τα ατελείωτα μποτιλιαρίσματα με τα σταματημένα οχήματα και τους οδηγούς στα όρια νευρικής κρίσης συνθέτουν το σκηνικό της ταλαιπωρίας στην περιφερειακή οδό. Μέσα από τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων, η περιβαλλοντική ομάδα αποφάσισε να απευθυνθεί με επιστολή στον Γιώργο Παπανδρέου, στην υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη και στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, ζητώντας την επίσπευση των εργασιών κατασκευής του μετρό και της εξωτερικής περιφερειακής.
«Το μετρό στην πόλη μας πρέπει να επεκταθεί και προς τις δυτικές συνοικίες και από εκεί, μέσω της Πολίχνης, προς το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο (μέσω των Πεύκων και του Ασβεστοχωρίου) και προς το νοσοκομείο ''Παπανικολάου'' ώς τη στροφή Χορτιάτη», τονίζει στην επιστολή της η περιβαλλοντική ομάδα εξηγώντας πως χιλιάδες κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας κινούνται καθημερινά προς τα συγκεκριμένα νοσοκομεία και περιμένουν τη λύση του μετρό.
«Φροντίστε η μελέτη και η εκπόνηση των μεγαλόπνοων αυτών έργων να γίνουν επί της δικής σας πρωθυπουργικής θητείας, με κατεπείγουσες ενέργειες, διότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ζουν ένα κυκλοφοριακό δράμα, που κανείς ώς τώρα δε φρόντισε να λυθεί. Θα σας ευγνωμονούσε όχι μόνο η Θεσσαλονίκη, αλλά ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα. Τα παιδιά της Θεσσαλονίκης περιμένουν ενεργά την ανταπόκρισή σας στο αίτημά τους», υπογραμμίζεται στην επιστολή.
Σύμφωνα με τον υποδιευθυντή του 3ου Γυμνασίου Πολίχνης, Γεώργιο Ερκοτίδη, μέσα από τα προγράμματα της Περιβαλλοντικής τα παιδιά έχουν αποκτήσει έντονη περιβαλλοντική συνείδηση και τους ενδιαφέρει η ανάπτυξη της περιοχής τους, δηλαδή της Πολίχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.