Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

ΑΠΘ: ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΔΡΑΣΗ ΠΕΝΤΕ ΚΟΣΜΗΤΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

voria.gr,27/2/2020


Οι πέντε κοσμήτορες του ΑΠΘ τόνισαν ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να αναλάβει τον φυσικό της ρόλο για το ζήτημα των αρχαιοτήτων του μετρό.

Ανοιχτό διάλογο στον οποίο φιλοδοξούν να κατατεθούν όλες οι εφικτές λύσεις τόσο για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου όσο και της γρήγορης αποπεράτωσης του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης διοργανώνουν πέντε κοσμήτορες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τονίζοντας πως η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να αναλάβει τον φυσικό της ρόλο και να συγκαλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις πνευματικές και δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, δίνοντάς τους έτσι τον λόγο στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής και διεπιστημονικής συνάντησης, η επιστημονική ημερίδα με τίτλο "Αρχαιότητες στη Βενιζέλου και Μετρό: Προκλήσεις και Λύσεις" θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Μαρτίου σε χώρους του πανεπιστημίου.

Ξεκαθαρίζοντας πως η ημερίδα θα αναδείξει όλες τις πιθανότητες πολυπρισματικά και ακαδημαϊκά, οι Γιάγκος Θεόδωρος (Θεολογική), Συμεωνίδου-Καστανίδου Ελισάβετ (Νομική), Ζαρωτιάδης Γρηγόρης (Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών) που ηγήθηκε και της πρωτοβουλίας, Κατσιφαράκης Κωνσταντίνος (Πολυτεχνική) και Μαυροσκούφης Δημήτριος (Φιλοσοφική) διευκρίνησαν ότι ξεχωρίζουν τις προσωπικές τους θέσεις από το γεγονός ότι απαρτίζουν την συντονιστική επιτροπή, καθώς στόχος της ημερίδας, στην οποία έχουν κληθεί επιστήμονες που στηρίζουν και τις δύο θέσεις, είναι να αναδειχθούν τεκμηριωμένα οι τρόποι για την έκβαση του έργου.

Η ημερίδα θα αποτελείται από τέσσερις συνεδρίες:

1. Η σημασία της in situ ανάδειξης των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου ως μέρος του πολιτισμικού κεφαλαίου της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της προοπτικής της βιώσιμης ανάπτυξής τους.

2. Η συγκοινωνιακή διάσταση των εναλλακτικών λύσεων, σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις του έργου του Μετρό.

3. Κατασκευαστικές και τεχνικοοικονομικές πτυχές των εναλλακτικών λύσεων.

4.Οικονομικό/ αναπτυξιακό και θεσμικό πλαίσιο της in situ ανάδειξης.

Σε συνέντευξη τύπου που παρατέθηκε σήμερα, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι στις θεματικές δεν χρησιμοποιούν τον όρο διατήρηση αλλά αυτόν της ανάδειξης, υποστηρίζοντας ξανά ότι πρόκειται να αναδειχθούν όλες οι προοπτικές για τα κοινωνικιπολιτικά οφέλη που μπορεί να έχει η πόλη με την αναδείξη των αρχαιοτήτων είτε αυτά παραμείνουν κατά την κατασκευή είτε αφαιρεθούν και επανατοποθετηθούν.

Ωστόσο, αν και τόνισαν την ανάγκη να δοθεί άμεσα το Μετρό προς όφελος της συγκοινωνίας της πόλης, διευκρινίζοντας ξανά ότι πρόκειται για προσωπική θέση, οι κοσμήτορες επισήμαναν ότι η διατήρηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό είναι η λύση που ωφελεί και τη διατήρηση της μοναδικότητας των αρχαιοτήτων.

«Δεν πάμε να υποστηρίξουμε κάποια προειλημμενη απόφαση αλλά να ακούσουμε προσεκτικά όλους τους αρμόδιους και ειδικά τους συγκοινωνιολόγους», τόνισε ο κ. Κατσιφαράκης ενώ ο κ. Γιάγκος επισήμανε πως οι κινήσεις και οι τοποθετήσεις οφείλουν να είναι προσεκτικές για την διατήρηση των αρχαιοτήτων χωρίς πιθανές καταστροφές, δίνοντας το παράδειγμα της Βασιλικής στο Συντριβάνι, που όπως είπε καταστράφηκε. «Βλέπουμε ότι το μέτρο προχωρά όχι τόσο συμβατά με το παρελθόν της πόλης», κατέληξε.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.