Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Μήνυση για τις καθυστερήσεις στο μετρό

Αγγελιοφόρος, 13/01/2010
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ
Μηνυτήρια αναφορά, προκειμένου να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του μετρό κατέθεσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Στην αναφορά ζητείται η διερεύνηση και απόδοση αξιόποινων πράξεων στους υπαιτίους της «Μετρό Θεσσαλονίκης – Αττικό Μετρό ΑΕ», της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, αλλά και παντός άλλου υπευθύνου...
Οπως επισημαίνεται, η καθυστέρηση κατασκευής του έργου είναι «καταχρηστική, αντισυνταγματική και πλήττει ανεπανόρθωτα τον κλάδο των επαγγελματιών».
Στη μηνυτήρια αναφορά σημειώνεται ότι «το επιμελητήριο είναι αποδέκτης την τελευταία περίοδο πολλαπλών καταγγελιών μελών του – επαγγελματιών, που αφορούν τον οικονομικό μαρασμό, στον οποίο έχουν περιέλθει εξαιτίας της αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην εκτέλεση κατασκευής του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης από τον κύριο και ανάδοχο του έργου. Οι επαγγελματίες, που διατηρούν καταστήματα στις περιοχές εργοταξίων του έργου, οδηγούνται στην καταστροφή λόγω της απαξίωσής τους από τα τελματωμένα αλλά πλήρως εγκατεστημένα εργοτάξια, τα οποία απλώς στέκουν χωρίς να εκτελούνται εργασίες ή σε άλλες περιπτώσεις εκτελούνται με ρυθμούς χελώνας».
Στηρίζουμε, αλλά όχι επ' άπειρον
Σε άλλο σημείο της αναφοράς επισημαίνεται ότι «όλοι μας στηρίξαμε και στηρίζουμε την κατασκευή του μετρό, το οποίο αναμφίβολα θα λύσει μεγάλα προβλήματα της πόλης μας. Γι’ αυτό και όλοι οι επαγγελματίες ανέχτηκαν αγόγγυστα τα έργα που εκτελούνται μπροστά από τα καταστήματά τους και που οδήγησαν στον πλήρη αποκλεισμό τους με κλειστές περιφράξεις, έλλειψη διόδων και προσβάσεων τόσο οχημάτων όσο και πεζών, καθώς και ελλιπή φωτισμό των εργοταξίων και μετατροπή τους πολλές φορές τις νυχτερινές ώρες σε εστίες παραβατικών συμπεριφορών. Ομως, τούτο δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' άπειρον λόγω των υπαίτιων τεράστιων καθυστερήσεων στην κατασκευή».
Κληθείς από τον «Α» να σχολιάσει τη μηνυτήρια αναφορά ο διευθυντής της διευθύνουσας υπηρεσίας «Μετρό Θεσσαλονίκης της Αττικό Μετρό ΑΕ», Ευάγγελος Γαλούσης, ανέφερε ότι «ως εταιρία κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε και το έργο να προχωρήσει και τα μέλη του επιμελητηρίου που βρίσκονται πέριξ των εργοταξίων να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο. Εξάλλου, αυτές οι εντολές υπάρχουν και από το αρμόδιο υπουργείο».
«Στο κόκκινο»
Οι καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται πέριξ των εργοταξίων δηλώνουν ότι έχουν φτάσει στα όριά τους, καθώς έχουν δει τον τζίρο τους να πέφτει κατακόρυφα. «Είχαμε ελπίδες ότι στις γιορτές θα πάρουμε μια ανάσα, αλλά δυστυχώς διαψεύστηκαν», αναφέρουν καταστηματάρχες από διάφορες περιοχές.
Εξάλλου, το απόγευμα της Δευτέρας συνεδρίασε η συντονιστική επιτροπή των επαγγελματιών που θίγονται από τις εργασίες του μετρό. Η επιτροπή συγκροτήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και έχει εξελιχθεί σε δίαυλο επικοινωνίας των επαγγελματιών με την «Αττικό Μετρό». Στη σύσκεψη εξετάστηκε η πορεία επίλυσης των προβλημάτων που είχαν τεθεί με τη μορφή υπομνήματος λίγο πριν εκπνεύσει το 2009.
Διαπιστώθηκε ότι έγιναν θετικές κινήσεις σε κάποια εργοτάξια (φωτισμός στην οδό Μοναστηρίου, άνοιγμα διάβασης στην ίδια περιοχή, αντικατάσταση λαμαρινών από πλέγματα στη Βενιζέλου), ωστόσο οι εκπρόσωποι των καταστηματαρχών εξέπεμψαν για μία ακόμη φορά σήμα κινδύνου.
«Αναμένουμε επιτάχυνση των εργασιών στο εργοτάξιό μας, καθώς βρισκόμαστε σε οριακή κατάσταση», αναφέρει ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών της Μοναστηρίου, Γιάννης Διαβάτης.
Ικανοποιημένοι είναι οι καταστηματάρχες στο εργοτάξιο της Βενιζέλου, όπως τουλάχιστον δηλώνει ο εκπρόσωπός τους, Δημήτρης Κοροκυθάκης, καθώς, όπως λέει, αφενός αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται στα εργοτάξια, αφετέρου απομακρύνθηκαν λαμαρίνες από την περιοχή, οι οποίες αντικαταστάθηκαν από πλέγματα.
«Αναμένουμε εξελίξεις και στο δικό μας εργοτάξιο, καθώς θέλουμε να ενισχυθεί ο φωτισμός», επισημαίνει ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών της Δελφών, Σταμάτης Κεραστάρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.