Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Ασκηση πυρασφάλειας σε εργοτάξιο του μετρό

Αγγελιοφόρος, 05/03/2010

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ
Φλόγες και πυκνός καπνός κάλυψαν χτες το πρωί την περιοχή του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, όταν λίγο μετά τις 9.30 έπιασε φωτιά μέσα στο εργοτάξιο του μετρό. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα η Πυροσβεστική και άντρες της ΕΜΑΚ, που απεγκλώβισαν μέσα από τη σήραγγα του μετρό έναν τραυματία, απομάκρυναν τους εργαζομένους και έσβησαν τη φωτιά...


Ευτυχώς, η πυρκαγιά δεν ήταν... αληθινή, αφού επρόκειτο για άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του μετρό. Και για να γίνει πιο ρεαλιστική η άσκηση, επιστρατεύτηκαν καπνογόνα, γερανοί, ασθενοφόρα.
Το χρονικό
Η ώρα ήταν 9.37 το πρωί, όταν μέσα από τη μία σήραγγα του μετρό ξεπήδησαν οι πρώτες φλόγες. Την ίδια ώρα, πυκνός καπνός άρχισε να κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Τι είχε συμβεί; Μια μηχανολογική βλάβη στο τρενάκι που μεταφέρει τους εργαζομένους στο βάθος των σηράγγων. Ευτυχώς, η βλάβη σημειώθηκε μόλις 150 μέτρα από την αρχή του τούνελ.
Δύο λεπτά αργότερα, ακούστηκαν οι σειρήνες των πυροσβεστικών οχημάτων, που προσέγγιζαν την περιοχή. Στις 9.43 οι πυροσβέστες, με τον απαραίτητο εξοπλισμό, κατέβαιναν τρέχοντας τα σκαλιά που οδηγούν στο σημείο εκκίνησης των σηράγγων και στις 9.44 έμπαιναν στο τούνελ όπου είχε πιάσει φωτιά.
Δύο λεπτά αργότερα, στις 9.46, ακούστηκαν οι σειρήνες του ασθενοφόρου που είχε ειδοποιηθεί για παραλάβει τυχόν τραυματίες. Στις 9.48, δύο πυροσβέστες, φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες, βγήκαν από το τούνελ, μεταφέροντας σε φορείο έναν εργαζόμενο του μετρό (κούκλα). Την ίδια ώρα, κατέβαινε στο σημείο γερανός, για να παραλάβει τον τραυματία.
Στις 9.49 το φορείο μπήκε στο γερανό, στις 9.50 έκλεισαν οι πόρτες του και στις 9.51 το φορείο έφτασε στο ασθενοφόρο. Στις 9.52 στη σήραγγα κατέφτασαν και ενισχύσεις της ΕΜΑΚ. Στις 9.59, δηλαδή 22 λεπτά από τη στιγμή που ξεπήδησαν οι πρώτες φλόγες, η φωτιά είχε σβήσει.
Εκπαίδευση
«Η Πυροσβεστική επενέβη με επιτυχία στο συμβάν. Επρόκειτο για μία άσκηση ετοιμότητας, στο πλαίσιο της συνεχούς εκπαίδευσης των πυροσβεστών, αλλά και της εξοικείωσής τους με το υπόγειο μέσο σε σταθερή τροχιά», σημείωσε ο διοικητής πόλεως της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, αρχιπύραρχος Πασχάλης Μαυρομάτης.
«Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, ο εγκλωβισμένος βρισκόταν στην καμπίνα του οδηγού. Ο χρόνος μέσα στον οποίο φτάσαμε στο σημείο, απεγκλωβίσαμε τον τραυματία, απομακρύναμε τους εργαζομένους και σβήσαμε τη φωτιά ήταν ικανοποιητικός, ωστόσο πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης», ανέφερε ο υποδιοικητής του Β' Πυροσβεστικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, πυραγός Παναγιώτης Τιάγκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.