Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Τα προβλήματα του Παπάφειου τέθηκαν υπόψη των αρμοδίων

Μακεδονία, 05/03/2010

Απάντηση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου σε δημοσίευμα της “Μ”
Αξιότιμε κύριε διευθυντά, σε συνέχεια του απαντητικού εγγράφου μας επί προηγουμένου δημοσιεύματος στην έγκριτη εφημερίδα σας με τίτλο “Πόρισμα καταπέλτης ʽκαίειʼ το Παπάφειο”, επανέρχεσθε με νέο δημοσίευμά σας με ημερομηνία 7-2-2010 με τίτλο “Σημεία και τέρατα για την κατάντια του Ιδρύματος αποκαλύπτουν οι απόφοιτοί του”, “Όνειδος για την πόλη το Παπάφειο”, επικαλούμενοι για τα στοιχεία που παρατίθενται στο ως άνω δημοσίευμά σας έγγραφες και προφορικές μαρτυρίες αποφοίτων του Ιδρύματος, οι οποίοι καταγγέλλουν τραγικές συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στο ίδρυμα, ανεπάρκεια του διευθυντού, τονίζοντας ότι η σύνθεση της νέας διοίκησης του Ιδρύματος τους απογοήτευσε. Επίσης καταγγέλλουν “κακοδιαχείριση ακινήτων” και αποκαλύψεις για την υπόθεση του σταθμού μετρό εντός του Ιδρύματος...

Σαν γενική παρατήρηση θεωρούμε τις μεθοδεύσεις αυτές των αποφοίτων απαράδεκτες και αντί να συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων που απασχολούν το Ίδρυμα, εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης δυσφημώντας το Ίδρυμα με ανεύθυνες και ανυπόστατες καταγγελίες.
- Συγκεκριμένα τα όσα προβλήματα απασχολούν εδώ και χρόνια το Ίδρυμα, όπως παλαιότητα εγκαταστάσεων, ανανέωση εξοπλισμού, ανανέωση όλων των χώρων μελέτης και διαμονής των παιδιών, η διοίκηση έθεσε επανειλημμένα υπόψη των αρμοδίων, χωρίς μέχρι σήμερα να επιλυθεί κάποιο από αυτά. Βεβαίως οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών παρʼ όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται από όλους δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, ούτε μπορεί το Ίδρυμα να ανταποκριθεί όσο θα ηθέλαμε στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών.
Οι διατυπωθείσες στο δημοσίευμα καταγγελίες εις βάρος του διευθυντού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθʼ ότι με την διαμονή του εντός του ιδρύματος, βρίσκεται καθʼ όλη την διάρκεια της ημέρας αλλά και τις βραδινές ώρες στο γραφείο του, παρακολουθώντας από κοντά την εν γένει λειτουργία του Ιδρύματος ανταποκρινόμενος στα καθήκοντά του.
- Ως προς τους ισχυρισμούς των αποφοίτων για κακοδιαχείριση ακινήτων, που επικαλούνται από το πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας - Πρόνοιας, το Ίδρυμα επί του ΕΜΠ.22/13-3-08 εγγράφου των επιθεωρητών απάντησε επί των διαπιστώσεων-παρατηρήσεών τους με το ΕΜΠ.1/15-4-08 έγγραφο, για κάθε ένα χωριστά ακίνητο αναφερόμενο και στις ενέργειες στις οποίες προέβη το Ίδρυμα για εκκρεμείς υποθέσεις, όπως ενδεικτικά για την οικοπεδική έκταση του καταργηθέντος ιδρύματος “Ο Αριστοτέλης”, ως και για τη δωρεάν παραχώρηση χώρων στο δήμο Θεσσαλονίκης για τη στέγαση ΚΑΠΗ κλπ.
Εξάλλου στα με αριθμ. πρωτ. 1014/5-8-2008 και 7/13-1-2009 έγγραφά μας προς την 4η Υ.Πε. Μακεδονίας και Θράκης, τονίζουμε την ανάγκη επιλύσεως των σημαντικότερων προβλημάτων που απασχολούν το Ίδρυμα και ιδιαίτερα για τις κτιριακές του εγκαταστάσεις που χρήζουν άμεσης επισκευής και συντήρησης εσωτερικά, του πραγματικά αξιόλογου αυτού οικοδομήματος, που έχει περάσει τα 100 έτη λειτουργίας. Προς τούτο έχει απευθυνθεί η διοίκηση στους αρμόδιους φορείς για σύνταξη μελετών αναμόρφωση θαλάμων - αναμόρφωση κουζίνας - αποκατάσταση παραθύρων - πυροπροστασία του Ιδρύματος - ανακατασκευή αύλειου χώρου - αξιοποίηση κατασκηνώσεων του Ιδρύματος, χωρίς μέχρι σήμερα να ολοκληρωθούν, συνολικής δαπάνης 8 εκατ. ευρώ.
- Όσον αφορά τη σύνθεση του δ.σ. και τη λήψη αποφάσεων, σύμφωνα και με την απόφαση της υπουργού κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου, η διοίκηση θα πρέπει επί του παρόντος να περιοριστεί μόνο στη λήψη αποφάσεων τρεχόντων θεμάτων και όχι αποφάσεων που δεσμεύουν το Ίδρυμα.
- Τέλος, τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα για την υπόθεση κατασκευής σταθμού μετρό εντός του Ιδρύματος είναι αβάσιμα. Η διοίκηση του Ιδρύματος προέβη μέχρι σήμερα σε όλες εκείνες τις ενέργειες που διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Ιδρύματος. Εφόσον τελικά επικυρωθεί αρμοδίως η υπʼ αριθμό 3/15-2-2008 απόφαση του δ.σ. για παραχώρηση στην Αττικό Μετρό Α.Ε. δύο εδαφικών λωρίδων, μία των 900 τ.μ. και μία 2.246 τ.μ., τότε η πρώτη λωρίδα των 900 τ.μ. αφορά την κατασκευή του σταθμού μετεπιβίβασης, η δεύτερη σύσταση δουλείας και έκταση 3.154 τ.μ. για την εγκατάσταση εργοταξίου, θα δοθεί από το Αττικό Μετρό η συμφωνηθείσα αποζημίωση θα πρέπει να καθορισθεί με απόφαση του δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, κατά την άποψη της εταιρείας, εμείς επιμένομε στη δική μας άποψη.
- Εξάλλου για την ίδια ως άνω υπόθεση το Ίδρυμα με τον αριθμό 1284/21-10-2008 έγγραφο που απευθύνεται αρμοδίως, ζήτησε την επικύρωση της αριθμ. 3/15-2-2008 απόφασης του δ.σ. τονίζοντας στις προϊστάμενες αρχές ότι μέχρι να λυθεί αυτή η νομική διαφωνία, δεν θα επιτρέψει την εγκατάσταση του Αττικό Μετρό Α.Ε. στον αύλειο χώρο του Ιδρύματος. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί στο θέμα αυτό κάποια απάντηση. Ενώ με τον Ν. 1995/91 αριθμό 10 “περί ίδρυσης της Αττικό Μετρό Α.Ε.”, δίδεται το δικαίωμα να απαλλοτριώσει οποιαδήποτε εδαφική έκταση είτε αυτή ανήκει στο δημόσιο είτε αυτή ανήκει σε ιδιώτη.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το δ.σ. ουδέποτε εσκέφθη να καθυστερήσει τις εργασίες του μετρό ή να δυσκολεύσει επί ζημία την εκτέλεση αυτού του έργου, το οποίο περιμένει ολόκληρη η Θεσσαλονίκη και το οποίο μειώνει την ανεργία στην περιοχή μας.
Επί του θέματος αυτού υπάρχει και δεύτερο έγγραφο του “Παπαφείου Ιδρύματος” με ημερομηνία 6-4-2009 που απευθύνεται στους: α) κ. πρόεδρο της κυβέρνησης, β) κ. υπουργό Οικονομικών, γ) κ. υπουργό Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης, δ) κ. υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ε) 4η Υ.Πε. Μακεδονίας και Θράκης, τονίζοντας και πάλι ότι η διοίκηση του Ιδρύματος είναι υποχρεωμένη να αναστείλει την ισχύ της αριθμ. 3/15-2-2008 απόφασής της, χωρίς να λάβει μέχρι σήμερα το Ίδρυμα καμία απάντηση.
Τελικά είμεθα υποχρεωμένοι να τονίσωμε ότι το “Παπάφειο Ίδρυμα” είναι Ν.Π.Δ.Δ. με όλα τα υπέρ και τα κατά και ότι επί προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ για το 2009 η τακτική επιχορήγηση ήταν 348.000 ευρώ.

Μετʼ ευχών και τιμής
Ο πρόεδρος
Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.