Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Αν χαθεί το "Παπάφειο", θα χαθούν 35.000 επιβάτες

Αγγελιοφόρος, 20/04/2010

Ενα βήμα πριν από την ακύρωση βρίσκεται ο σταθμός Παπάφη, στην περιοχή του Παπάφειου Ορφανοτροφείου, αν δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές, μετά την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας του προέδρου του ιδρύματος, μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου. Η βασική γραμμή του μετρό της Θεσσαλονίκης θα «κουτσουρευτεί» και θα μείνει με 12, αντί για 13 σταθμούς, χάνοντας άδοξα έναν από τους πιο σημαντικούς και κομβικούς σταθμούς του.
Τον κίνδυνο να καταργηθεί ο σταθμός είχε επισημάνει ο «Α» από τον προηγούμενο Νοέμβριο, αλλά δυστυχώς στους μήνες που ακολούθησαν δεν έγινε καμία ενέργεια για να αποσοβηθεί. Αντιθέτως, τα δεδομένα άλλαξαν προς το χειρότερο και σήμερα φτάσαμε στην προσφυγή στο ΣτΕ, που ενδεχομένως να αποτελέσει την «ταφόπλακα» του σταθμού...

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους περίπου 250.000 επιβάτες που υπολογίζεται ότι θα έχει καθημερινά το υπόγειο μέσο σε σταθερή τροχιά, σύμφωνα με στελέχη της «Αττικό Μετρό ΑΕ», οι 35.000 θα προέρχονταν από το σταθμό Παπάφη. Χιλιάδες κάτοικοι που μένουν γύρω από το Παπάφειο, στη Νέα Εγνατία και στην Κατσιμίδη, αλλά και κάτοικοι της περιοχής της Τούμπας, που θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται μέσω του συγκεκριμένου σταθμού, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά.
Σύμφωνα με μηχανικούς που γνωρίζουν από έργα μετρό, υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα οι δύο μετροπόντικες να συνεχίσουν το υπόγειο ταξίδι τους στα έγκατα της Θεσσαλονίκης και ο σταθμός Παπάφη να κατασκευαστεί εκ των υστέρων. Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν προβλήματα. Ποια είναι αυτά; Πρώτο και κύριο το κόστος, που θα εκτιναχθεί, καθώς σημειακά θα πρέπει να γκρεμιστούν οι σήραγγες του μετρό που θα έχουν ήδη κατασκευαστεί. Και αν μεν η κατασκευή του σταθμού γίνει εκ των υστέρων, πριν από την ολοκλήρωση του μετρό, έχει καλώς, καθώς το ζήτημα λύνεται. Αν όμως το έργο έχει ολοκληρωθεί, τότε θα πρέπει για κάποιους μήνες να διακοπεί η κυκλοφορία του μετρό. Κάτι ανάλογο έγινε στην Αθήνα, με το σταθμό Αγίας Παρασκευής, όπου επί έξι μήνες το μετρό έπαψε να κινείται. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει συν τοις άλλοις να υπάρχουν χρήματα...
Το υπουργείο
«Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης θα πρέπει να αποσύρει την προσφυγή του για την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης περί απαλλοτρίωσης ορισμένων τετραγωνικών μέτρων στον αύλειο χώρο του ορφανοτροφείου και προσωρινής κατάληψης κάποιων στρεμμάτων για την ανάπτυξη του εργοταξίου, αν θέλει να κατασκευαστεί σταθμός στην περιοχή», σημειώνει ο γ.γ. του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Οικονομίδης. Ωστόσο, εκφράζει την απογοήτευσή του λέγοντας ότι όταν κάποιος προσφεύγει στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας ζητώντας την ακύρωση μιας απαλλοτρίωσης και της προσωρινής κατάληψης προφανώς δεν ακολουθεί κάποια τακτική, αλλά θέλει να κερδίσει την υπόθεση. «Αν, ωστόσο, αποσυρθεί η προσφυγή, τότε θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις συζήτησης», υπογραμμίζει ο κ. Οικονομίδης, ο οποίος το προηγούμενο Σάββατο, μιλώντας στον «Α», χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για το μητροπολίτη, λέγοντας ότι συμπεριφέρεται σαν... μάνατζερ real estate company.
Τα δέντρα
Από το περιβάλλον του μητροπολίτη λένε ότι ο κ. Ανθιμος θα μιλήσει για το θέμα μετά τη συνεδρίαση του δ.σ. του ιδρύματος, τις επόμενες μέρες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στη φαρέτρα των επιχειρημάτων του Παπαφείου θα είναι η διατήρηση ορισμένων δέντρων. Ειδικότερα, στο σημείο που προβλέπεται να εκτελεστούν εργασίες, υπάρχουν περί τα 40 δέντρα, εκ των οποίων ορισμένα, λιγότερα από δέκα, θα πρέπει να κοπούν. Σύμφωνα με στελέχη της «Αττικό Μετρό ΑΕ», η σύμβαση προβλέπει ότι για κάθε δέντρο που κόβεται πρέπει να φυτευτούν τέσσερα νέα. «Εμείς για καθένα κομμένο δέντρο θα φυτέψουμε οκτώ», υπογραμμίζουν.
Κομβικός
«Ο σταθμός του μετρό Παπάφη θεωρείται ένας από τους πιο κομβικούς στη Θεσσαλονίκη», σημειώνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), Παναγιώτης Παπαϊωάννου, και εξηγεί: «Είναι κομβικός διότι από εκεί θα μπορούσε να ''φύγει'' μελλοντικά μια επέκταση προς την Τούμπα. Η κατάργησή του θα σημάνει ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, καθώς από το Πανεπιστήμιο, τον προηγούμενο σταθμό του μετρό, μέχρι τον Ευκλείδη, τον επόμενο σταθμό, η απόσταση είναι μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι χιλιάδες πολιτών θα μείνουν χωρίς υπόγειο μέσο σε σταθερή τροχιά». Εξάλλου, ο κ. Παπαϊωάννου επισημαίνει ότι το σημείο θεωρείται κομβικό και διότι βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις κεντρικότατους οδικούς άξονες, την Κωνσταντίνου Καραμανλή, την Παπάφη και την Κατσιμίδη.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, θέτει μία ακόμα παράμετρο: «Η περιοχή ενδείκνυται, μετά βέβαια από τις σχετικές μελέτες, για τη διέλευση τροφοδοτικών ως προς το μετρό λεωφορειακών γραμμών, στη λογική αναδιάρθρωσης του συστήματος των δημόσιων συγκοινωνιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.