Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Φρένο στο μετρό από Ανθιμο

Έθνος, 19/04/2010

Με την ιδιότητα του προέδρου στο Παπάφειο Ιδρυμα επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση των όρων για την παραχώρηση έκτασης στην οποία θα εγκατασταθεί το εργοτάξιο και θα δημιουργηθεί σταθμός του μετρό

«Μπουρλότο» στο έργο του μετρό Θεσσαλονίκης απειλεί να βάλει ο μητροπολίτης Ανθιμος. Κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την ιδιότητα του προέδρου του Παπάφειου Ιδρύματος, με την οποία ανακαλεί την παραχώρηση των εκτάσεων στην Αττικό Μετρό Α.Ε. για την εγκατάσταση εργοταξίου και την κατασκευή του σταθμού Παπάφη, που θα εξυπηρετεί ολόκληρη την περιοχή της Τούμπας και όχι μόνο...

Με την προσφυγή ζητά την ακύρωση τόσο της κοινής υπουργικής απόφασης για την απαλλοτρίωση του χώρου σχεδόν ενός στρέμματος όπου θα κατασκευαστεί ο σταθμός το μετρό όσο και της απόφασης του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, για την προσωρινή κατάληψη τριών στρεμμάτων για την ανάπτυξη του εργοταξίου.
Ως λόγο επικαλείται τη μη επικύρωση από το υπουργείο Υγείας της σχετικής σύμβασης μεταξύ της διοίκησης του Παπαφείου και της Αττικό Μετρό Α.Ε.
Η ενέργεια του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης προκάλεσε οργή σε στελέχη του υπουργείου Υποδομών, της Αττικό Μετρό και σε εκπροσώπους φορέων της πόλης, που χαρακτηρίζουν εκβιαστική την κίνηση του κ. Ανθιμου και του καταλογίζουν πως συμπεριφέρεται με τη λογική ενός μάνατζερ εταιρείας real estate, προκειμένου να αποκομίσει χρηματικά και άλλα οφέλη, σε βάρος του μεγαλύτερου έργου υποδομής της Θεσσαλονίκης και του συνόλου των Θεσσαλονικέων.
Αυτό ερμηνεύεται από πολλούς πως κρύβεται πίσω από τη γεμάτη νόημα φράση με την οποία ο μητροπολίτης ολοκληρώνει την προσφυγή του: «Είμεθα πρόθυμοι για επαναδιαπραγμάτευση», αναφέρει. Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν, επιδίωξή του είναι να αποζημιωθεί για τα 2,5 στρέμματα που έχουν τεθεί υπό καθεστώς δουλείας, με τις ίδιες τιμές που πήρε για τα 907 τ.μ. της απαλλοτρίωσης για τον σταθμό.
«Ας απολογηθεί»Το υπουργείο Υποδομών σκοπεύει να απαντήσει στην πρόκληση ζητώντας την επίσπευση της εκδίκασης της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη.
Σε περίπτωση, δε, που η απόφαση του ΣτΕ δικαιώσει τον μητροπολίτη, το υπουργείο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακυρωθεί ο σταθμός Παπάφη και οι μετροπόντικες να συνεχίσουν ανατολικότερα. «Ας απολογηθεί τότε ο κ. Ανθιμος στους κατοίκους της Τούμπας, που θα μείνουν χωρίς κάλυψη», είπε με νόημα ο γ.γ. του υπουργείου, Γ. Οικονομίδης.
«Τα προβλήματα αυτά έρχονται από το παρελθόν και έχουμε δρομολογήσει λύσεις. Πιστεύω ότι σε έναν μήνα από σήμερα θα έχουν λυθεί και θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η κατασκευή του έργου», δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.