Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

20 εκατ. ευρώ κοστίζουν οι παλινωδίες

Αγγελιοφόρος, 25/08/2010

Είκοσι εκατομμύρια ευρώ κοστίζουν οι... παλινωδίες σχετικά με την κατασκευή του σταθμού του μετρό Παπάφη! Αυτό το ποσό θα κληθούν να πληρώσουν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Α», οι Ελληνες φορολογούμενοι προκειμένου να κατασκευαστεί εκ των υστέρων ο σταθμός του μετρό -ο οποίος εξακολουθεί να είναι μπλοκαρισμένος- στον αύλειο χώρο του Παπάφειου Ορφανοτροφείου...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ
Τα χρήματα αυτά δεν απαιτούνται μόνο για την κατασκευή του σταθμού, αλλά και για το πρόστιμο που θα πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο στον ανάδοχο για τις καθυστερήσεις στην εξέλιξη της κατασκευής όλης της βασικής γραμμής του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά, λόγω των προσκομμάτων από τη διοίκηση του ορφανοτροφείου.
Το διοικητικό συμβούλιο του Παπαφείου, διά του προέδρου του, μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Ανθιμου, ενημέρωσε τα αρμόδια υπουργεία ότι προτίθεται να αποσύρει τις προσφυγές που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον του μετρό, με τις οποίες ζητούσε την ακύρωση των αποφάσεων περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης μικρής έκτασης του αύλειου χώρου του ιδρύματος, δηλαδή, στην ουσία, τη μη κατασκευή του σταθμού.
Μετά από μήνες, και αφού ο ένας από τους δύο μετροπόντικες ξεκίνησε και πάλι να σκάβει στα έγκατα της Θεσσαλονίκης, έχοντας στα πλάνα του ότι το μετρό θα έχει 12 αντί για 13 σταθμούς, το δ.σ. του ιδρύματος άλλαξε γνώμη. Ετσι επισήμανε με σχετική επιστολή στα υπουργεία ότι προτίθεται να αποσύρει τις προσφυγές και άρα ο σταθμός Παπάφη μπορεί να κατασκευαστεί.

Αντιστάθμισμα

Τι ζητά, όμως, ως αντιστάθμισμα η διοίκηση του Παπαφείου; Να καταβληθεί άμεσα το τίμημα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Μόνο που αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν να ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία. Επιπλέον, τώρα πια, είναι άγνωστο αν το ίδρυμα θα καταφέρει να πάρει χρήματα, καθώς το υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι το Παπάφειο του ανήκει. Ετσι, ένας δημόσιος φορέας, δηλαδή το υπουργείο Υγείας, μπορεί να παραχωρήσει χώρους που του ανήκουν σε έναν άλλο δημόσιο φορέα, δηλαδή στο υπουργείο Υποδομών.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι δε θα πρέπει να απεμποληθούν συνταγματικά δικαιώματα του ιδρύματος. Οπως εξηγεί ο νομικός σύμβουλος του δ.σ. του Παπαφείου, Βησσαρίων Κωνσταντούλας, αυτό σημαίνει ότι «η όποια αποζημίωση καταβληθεί, θα πρέπει να καταβληθεί υπέρ του ιδρύματος και όχι υπέρ του υπουργείου Υγείας ή οποιουδήποτε άλλου».
Οπως και να έχει, μέχρι και αυτήν τη στιγμή οι προσφυγές δεν αποσύρθηκαν. Αλλά ακόμη και αν αυτό συμβεί σήμερα, ο σταθμός δεν προλαβαίνει να κατασκευαστεί πριν από την υπόγεια διέλευση των μετροπόντικων. Ετσι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν το υπουργείο Υποδομών μπορέσει να εξασφαλίσει τα επιπλέον χρήματα, θα κατασκευαστεί εκ των υστέρων.
Στο μετρό της Αθήνας, ο σταθμός της Αγίας Παρασκευής κατασκευάστηκε εκ των υστέρων, αφού είχε γίνει η σήραγγα από το μετροπόντικα. Σε εκείνη την περίπτωση διακόπηκε για έξι μήνες η λειτουργία της γραμμής του μετρό, γκρεμίστηκε τμήμα της σήραγγας, καταργήθηκε ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός.

Νέες καθυστερήσεις ανατολικά

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι... ρόδινα ανατολικότερα του Παπαφείου, καθώς μόνο στο σταθμό Ευκλείδη οι εργασίες προχωρούν απρόσκοπτα.
Στο σταθμό Φλέμινγκ, αν και δεν ήταν αναμενόμενο, ήρθαν στο φως αρχαιότητες και το εργοτάξιο είναι -όπως όλα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης- δεσμευμένο από την αρχαιολογία.
Στην Ανάληψη υπάρχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα, ενώ ακόμη ανατολικότερα βρισκόμαστε στο μηδέν.
Για τους σταθμούς Πατρικίου, Βούλγαρη και Νέα Ελβετία, ούτε καν οι απαλλοτριώσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, διαδικασία η οποία εκτιμάται ότι θα απαιτήσει τουλάχιστον 18 μήνες ακόμη.

Οι μετροπόντικες

Ομαλά προχωρά ο «Κωστίκας», ο πρώτος από τους δύο μετροπόντικες της Θεσσαλονίκης την εκσκαφή και την κατασκευή σήραγγας, ενώ ο «Γιωρίκας», το δεύτερο μηχάνημα, αναμένεται να πάρει μπρος στις αρχές Σεπτέμβρη. Τα δύο μηχανήματα πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων το ένα από το άλλο, για λόγους τεχνικούς, οι οποίοι σχετίζονται με τη συμπεριφορά των εδαφών.
Πάντως, άγνωστο παραμένει ακόμη το πώς θα διέλθουν τα δύο μηχανήματα ολομέτωπης διάνοιξης σηράγγων από την περιοχή της Ανάληψης. Ο ομώνυμος σταθμός χωροθετείται στην οδό Δελφών, μεταξύ της Μάρκου Μπότσαρη και της Πέτρου Συνδίκα, στο ύψος του Νοσοκομείου Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το στενότερο σταθμό του μετρό στη Θεσσαλονίκη, λόγω της στενότητας της οδού Δελφών. Μάλιστα, λόγω της στενότητας του χώρου οι δύο σήραγγες του μετρό θα πρέπει να βρίσκονται ξυστά η μία στην άλλη, κάτι, όμως, το οποίο καθιστά απαγορευτική τη διέλευση του δεύτερου μετροπόντικα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος με τις πιέσεις που ασκεί στα εδάφη, να γκρεμίσει τη σήραγγα που θα έχει κατασκευάσει ο πρώτος μετροπόντικας. Ετσι, αναζητούνται οι βέλτιστες τεχνικές λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.