Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Η επέκταση για Καλαμαριά προχωρά

ypodomes, 26/08/2010


Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι σίγουρα το έργο που μας έχει απασχολήσει όσο κανένα τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι πέρασαν σχεδόν 15 χρόνια μέχρι να ξεκινήσει να κατασκευάζεται μαρτυρά ότι είναι ένα έργο το οποίο έχει ταλαιπωρήσει πριν καν ξεκινήσει τους Θεσσαλονικείς.
Όμως η κατασκευή της βασικής γραμμής δεν είναι η μόνη που θα γίνει στην πόλη του Θερμαϊκού. Με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται και η εξέλιξη του διαγωνισμού της πρώτης επέκτασης του μέσου στην Καλαμαριά σχεδόν στα όρια του σχεδίου πόλεως...
Το Μετρό στη Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να το φανταζόμαστε όπως είναι αυτό της Αθήνας. Ακολουθώντας πιο μοντέρνες λογικές και τεχνικές η πόλη αναπτύσσει μια βασική γραμμή η οποία θα έχει πολλές απολήξεις. Τα δύο άκρα στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και η Νέα Ελβετία δεν είναι τα μοναδικά. Τα επόμενα χρόνια πρόκειται να προστεθούν και οι επεκτάσεις προς Σταυρούπολη και Καλαμαριά οι οποίες θα δώσουν εναλλακτικές διαδρομές στους κατοίκους της πόλης.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Η Καλαμαριά είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της πόλης και ένας από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας. Η επέκταση του Μετρό αποφασίστηκε πριν από 15 μήνες και τον περσινό Ιούλιο ο διαγωνισμός ανακοινώθηκε. Με την αλλαγή ηγεσίας το έργο προχωρά και το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή των υποψηφίων που θα δώσουν τις οικονομικές τους προσφορές για την αναδοχή του έργου.
Το μήκος της επέκτασης είναι 4,8 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 5 υπόγειους σταθμούς: ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΑΡΕΤΣΟΥ, ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, ΜΙΚΡΑ. Θα ξεκινά από τον σταθμό Πατρικίου (που βρίσκεται μεταξύ των σταθμών Αναλήψεως και Βούλγαρη) και θα φτάνει μέχρι τα άκρα της πόλης καλύπτοντας το σύνολο του Δήμου.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 425.000.000 ευρώ και χρειάζονται σύμφωνα με την διακήρυξη του διαγωνισμού 60 μήνες (5 μήνες) για την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου σε λειτουργία. Έτσι αν το έργο ξεκινήσει εντός του 2011 τότε το 2016 θα μπορεί να ενταχθεί στο δίκτυο του Μετρό της πόλης.
Οι υποψήφιοι κατασκευαστές είναι οι παρακάτω:

1. ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ - IMPREGILO - SELI - ANSALDO STS
2. ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ
3. ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.
4. Κ/Ξ «DRAGADOS S.A. - ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε.»
5. Κ/Ξ «ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - ALPINE BAU GMBH - FCC CONSTRUCTION S.A.»

6. Κ/Ξ «J&P - ΑΒΑΞ Α.Ε. - GHELLA S.p.A. - ALSTOM TRANSPORT S.A.».
ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ
Το Μετρό θα έχει την βασική γραμμή και μέσω αυτής έχει προγραμματιστεί να επεκταθεί προς Καλαμαριά και Σταυρούπολη. Όταν λειτουργήσουν όλες οι επεκτασεις τότε η βασική γραμμή θα χρησιμοποιείται ως κοινή από όλες τις γραμμές αναξαρτήτως αν κινούνται προς Νέα Ελβετία, Καλαμαριά ή το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Οι ανταποκρίσεις μεταξύ των γραμμών στο σταθμό Δημοκρατίας (που θα συναντά την γραμμή προς Σταυρούπολη) και Πατρικίου (που θα συναντά τη γραμμή προς Καλαμαριά) δεν θα είναι σε διαφορετικό ύψος αλλά στον ίδιο σταθμό.



Στην Αθήνα πχ στο σταθμό Σύνταγμα για να αλλάξεις γραμμή αλλάζεις επίπεδο. Αν έρχεσαι από Άγιο Δημήτριο (Γραμμή 2) και κατέβεις στο Σύνταγμα για να πας Κατεχάκη (Γραμμή 3) θα κατέβεις ένα επίπεδο σε διαφορετική αποβάθρα.
Στο Μετρό Θεσσαλονίκης αν έρχεσαι πχ από το σταθμό Αγία Σοφία (βασική γραμμή) και πηγαίνεις στην Νέα Κρήνη τότε στο σταθμό Πατρικίου δεν θα αλλάζεις επίπεδο για τη γραμμή προς Καλαμαριά αλλά θα υπάρχει συρμός προς Νέα Ελβετία και Μίκρα (τις δύο ανατολικές καταλήξεις δηλαδή).
Έτσι υπάρχει η δυνατότητα στον επιβάτη να διαλέγει την διαδρομή του χωρίς να χρειάζεται να αλλάζει τρένα ή να αλλάζει αποβάθρες όπως γίνεται στην Αθήνα σπαταλώντας χρόνο και κόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.