Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Μετρό Θεσσαλονίκης: ζητούνται μέτρα για τις επιχειρήσεις κοντά στα έργα ενώ η πρόοδος είναι εμφανής

ypodomes, 04/04/2011

Η κατασκευή της γραμμής του Μετρό στη Θεσσαλονίκης είναι ένα έργο πνοής για την πόλη. Κατά τη διάρκεια των κατασκευών όμως έχει προκαλέσει άθελα του και προβλήματα στα καταστήματα που βρίσκονται περιμετρικά των εργοταξίων. Πριν από μερικές ημέρες η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων του Νομού έκανε κάποιες προτάσεις για την ανακούφιση των επαγγελματιών για να στηριχθούν οικονομικά μετά από σύσκεψη με τους επικεφαλείς της Αττικό Μετρό.
Συγκεκριμένα:

1) Να διορθωθεί η υποδομή των εργοταξίων προκειμένου να υπάρχει ακώλυτη πρόσβαση των καταναλωτών στις γύρω επιχειρήσεις.



2) Να ενισχυθούν οικονομικά με τα εξής μέσα: την απαλλαγή τους από τα Δημοτικά τέλη και την οικονομική ενίσχυσή τους για να καλύψουν τις απώλειες από την μη ενεργοποίησή τους. Επίσης, να αναλάβει η Πολιτεία ή άλλος φορέας στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων την ευθύνη κάλυψης των εισφορών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις αυτές για τους εργαζόμενους, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης.

3) Να ληφθούν οποιαδήποτε άλλα μέτρα για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις αυτές, αφού μέχρι να τελειώσει η κατασκευή του Μετρό, εκφράζονται φόβοι ότι οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

ΠΡΟΟΔΟΣ ΕΡΓΟΥ

Το θετικό με τις εργασίες είναι ότι δεν αντιμετωπίζουν πλέον τον όγκο των προβλημάτων του προηγούμενου διαστήματος ενώ και το πρόβλημα με την κατασκευή του σταθμού ΠΑΠΑΦΗ οδεύει σε λύση μετά την συμφωνία μεταξύ Παπάφειου Ιδρύματος και Αττικό Μετρό.
Στο μέτωπο της κατασκευής έχουμε την μέχρι σήμερα κατασκευής 4.400 μέτρων σήραγγας για κάθε ένα από τους δύο μετροπόντικες του έργου. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το ήμισυ του συνολικού μήκους της σήραγγας του έργου έχει ήδη διανοιχθεί.
Ο σταθμός ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ είναι ο πρώτος σταθμός που ολοκληρώθηκε ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής δαπέδου κύλισης των δύο ΤΒΜ. Στα εργοτάξια των σταθμών ΒΕΝΙΖΕΛΟΣΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ και ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνεχίζονται.
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το Μετρό Θεσσαλονίκης κατασκευάζεται με πρότυπο το Μετρό της Κοπεγχάγης. Όταν ολοκληρωθεί, σε περίπου 4 χρόνια από σήμερα θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα Μετρό της Ευρώπης ενώ οι καινοτομίες που φέρνει σε σχέση με το Μετρό της Αθήνας είναι η παρουσία θυρών ασφαλείας στις αποβάθρες που θα ανοίγουν μόνο κατά την έλευση του συρμού στο σταθμό ενώ και οι συρμοί θα είναι υπεραυτόματοι. Όλοι οι σταθμοί θα έχουν κεντρική αποβάθρα με πλευρικές ράγες.
Φυσικά τηρώντας όλα τα στάνταρ που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον για τους σταθμούς του Μετρό, όλοι οι σταθμοί θα είναι προσβάσιμοι στα ΑμΕΑ και θα διαθέτουν κυλιόμενες σκάλες, ανελκυστήρες και διαδρόμους οδήγησης για τα άτομα με μειωμένη ή καθόλου όραση.

Σύνταξη: ypodomes.com με πληροφορίες από voria.gr και ametro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.