Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Αλλάζει το χάρτη της Θεσσαλονίκης το μετρό

Αγγελιοφόρος, 19/04/2011

Διακόσιους πενήντα χιλιάδες επιβάτες θα εξυπηρετεί καθημερινά το μετρό το 2015, από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας του, ενώ κατ' έτος υπολογίζεται ότι με το υπόγειο μέσο σε σταθερή τροχιά της Θεσσαλονίκης θα μετακινούνται 75 εκατ. επιβάτες...

Τα οφέλη από τη λειτουργία του μετρό θα είναι τεράστια για τους Θεσσαλονικείς. Φτάνει να σκεφτεί κάποιος ότι λόγω της λειτουργίας του θα εκλύονται καθημερινά στην ατμόσφαιρα 115 λιγότεροι τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, ενώ σημαντική θα είναι η διαφορά στη σπατάλη χρόνου στους μποτιλιαρισμένους δρόμους της πόλης. Ετσι, υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν ετησίως 25 εκατ. ώρες, που σήμερα ξοδεύονται για τις ανάγκες μετακίνησης με όλα τα μέσα (λεωφορεία, ταξί, ΙΧ).
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χτες από το διευθυντή έργων μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργο Κωνσταντινίδη, κατά τη διάρκεια υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, της «Αττικό Μετρό ΑΕ» και 23 φορέων της Θεσσαλονίκης, σχετικά με τα έργα κατασκευής του μετρό. Το συγκεκριμένο μνημόνιο, ωστόσο, αρνήθηκε να υπογράψει ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ζήτησε να υιοθετηθούν περισσότερες δεσμεύσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα του έργου.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, σημείωσε ότι οι φορείς αγκαλιάζουν το μετρό, ένα έργο το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στο να καταστεί η Θεσσαλονίκη λειτουργική και ανθρώπινη. Ο ίδιος επισήμανε ότι έχουν δημιουργηθεί τρεις ομάδες εργασίας για τη συστηματική προώθηση συγκεκριμένων θεμάτων, με το δήμο Θεσσαλονίκης, με φορείς των παραγωγικών τάξεων και εκπροσώπους των εργαζομένων, καθώς και με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Η Δελφών
«Η οδός Δελφών δυστυχώς πρέπει να κλείσει για δέκα μήνες και αυτό είναι θέμα ημερών», επισήμανε ο κ. Κωνσταντινίδης στους φορείς. Υπενθυμίζεται ότι ο δρόμος θα κλείσει σε όλο του το πλάτος από τη συμβολή του με τη Μάρκου Μπότσαρη μέχρι την Πέτρου Συνδίκα. Γιατί θα συμβεί αυτό; Διότι, όπως είπε ο κ. Κωνσταντινίδης, στη μελέτη του μετρό δεν είχαν ληφθεί υπόψη τα μπαλκόνια των γύρω πολυκατοικιών, με αποτέλεσμα να μη χωράνε τα μηχανήματα που πρέπει απαραιτήτως να εργαστούν για την κατασκευή του σταθμού. «Η κατασκευή του σταθμού ''Ανάληψη'' είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Αφενός έχουμε τα χειρότερα εδάφη που έχουμε συναντήσει ποτέ, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα, και αφετέρου μειώθηκε το εύρος του σταθμού, σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε οι δύο σήραγγες να συγκλίνουν πολύ. Η Θεσσαλονίκη με την κατασκευή του συγκεκριμένου σταθμού θα μπει στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Εύχομαι να πάνε όλα καλά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινίδης.

Για τους «μετρόπληκτους»
Ο Γιάννης Μαγκριώτης ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει επαφές με τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου και με ΔΕΚΟ, προκειμένου να εξεταστούν τα περιθώρια ικανοποίησης αιτημάτων των παραγωγικών τάξεων και των εργαζομένων, για υποστήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί και πλήττονται από την κατασκευή του έργου, με τις σχετικές απαντήσεις να αναμένονται μετά το Πάσχα.
«Θέλουμε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις και τη διαχείριση των έργων. Πρότεινα από το βήμα της Βουλής τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής που θα ενημερώνεται για την πορεία κατασκευής του μετρό. Το έργο χρειάζεται τη συνεργασία και τη συναίνεση όλων μας», υπογράμμισε ο κ. Μαγκριώτης.

Οι ενστάσεις
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης ζήτησε να υπάρξει δέσμευση από την «Αττικό Μετρό ΑΕ» για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, όπως αυτά τέθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο και αναφέρουν ότι η βασική γραμμή του μετρό θα είναι έτοιμη μέχρι τις αρχές του 2015. Για το θέμα της οδού Δελφών ζήτησε να ενημερωθούν οι πολίτες για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παραμείνει κλειστός ο δρόμος και να αναζητηθούν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα που θα αποτρέψουν να πληγεί ανεπανόρθωτα η τοπική κοινωνία και αγορά. Τέλος, ζήτησε να υπάρχει ρητή και ξεκάθαρη δέσμευση για μη πρόκληση νέων καθυστερήσεων εξαιτίας νομικών ζητημάτων από την επαναχάραξη της κύριας γραμμής. Συμφωνήθηκε να προστεθούν παράγραφοι στο μνημόνιο ώστε να καλύπτονται τα αιτήματα του κ. Τζιτζικώστα και τελικά να υπογράψει.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.