Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Δέκα μήνες κλειστή η οδός Δελφών για να περάσουν οι μετροπόντικες

Μακεδονία, 29/04/2011
Στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου αναμένεται να κλείσει η οδός Δελφών για διάστημα δέκα μηνών, στο τμήμα της από την Πέτρου Συνδίκα μέχρι την Μπότσαρη, για τις ανάγκες κατασκευής του σταθμού «Ανάληψης» μετρό Θεσσαλονίκης...




Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Η Αττικό Μετρό, με τη βοήθεια επιστημόνων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Βερολίνο, βρήκε λύση στα τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν από τον αρχικό σχεδιασμό κατασκευής και επανασχεδίασε τον σταθμό. «Επιλύθηκαν πολύ σύνθετα τεχνικά θέματα, κάτι που ήταν αναγκαίο, προκειμένου να ξεκινήσουμε τις εργασίες. Στην περιοχή της Δελφών οι σήραγγες είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη. Είμαστε στην παγκόσμια βιβλιογραφία για αυτό το έργο. Απ’ όλα τα μετρό του κόσμου, μόνο ένα έργο στη Γερμανία είναι αντίστοιχο, αλλά στην Ανάληψη έχουμε και φτωχά εδάφη», περιγράφει στη «Μ» ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, διευθυντής έργων μετρό Θεσσαλονίκης.
Η διακοπή της κυκλοφορίας στη Δελφών είναι αναγκαία, για να μπορούν να εργαστούν οι γερανοί. Στον αρχικό σχεδιασμό του έργου δεν είχε ληφθεί υπόψη η στενότητα του δρόμου και η ύπαρξη μπαλκονιών, κάτι που αντιμετωπίστηκε, μεταξύ άλλων, στον επανασχεδιασμό. «Θα κάνουμε όσες εργασίες μπορούμε, χωρίς να κλείσουμε τον δρόμο», δηλώνει ο κ. Κωνσταντινίδης, προσθέτοντας ότι «στόχος είναι, όταν καταλάβουμε τη Δελφών, να μείνει κλειστή για δέκα μήνες και όχι περισσότερο».

Αναβολή της δίκης για το σταθμό Παπαφείου

Εν τω μεταξύ, αναβλήθηκε η εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής των αποφοίτων του Παπαφείου για ανάκληση της απόφασης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης έκτασης του ιδρύματος, που θα δικαζόταν την ερχόμενη Δευτέρα. Οι απόφοιτοι, παρά την απόφαση της διοίκησης του Ιδρύματος να άρει τη δική της προσφυγή, εμμένουν στη θέση τους. Προσπάθεια να εξασφαλίσει τη συναίνεσή τους στην κατασκευή του σταθμού «Παπαφείου» έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, χωρίς αποτέλεσμα. Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε στους απόφοιτους ότι θα λειτουργήσει στον σταθμό μουσείο για το Παπάφειο κι ότι θα βοηθήσει και στην επαναλειτουργία των σχολών και εργαστηρίων του ιδρύματος. «Στείλαμε έναν φάκελο στον δήμαρχο, για να ενημερωθεί σχετικά με το νομικό καθεστώς που διέπει το ίδρυμα, και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε νέα συνάντηση μαζί του», σύμφωνα με τον κ. Αναστάσιο Ζώτο, εκπρόσωπο των αποφοίτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.