Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Θεσσαλονίκη: “Αποκάλυψη” δρόμου 1800 ετών

taneasou.net,01/07/2012


Με μία πρωτόγνωρη ανακάλυψη ήρθαν αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι για την κατασκευή του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, όταν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, εντόπισαν τμήμα αρχαίου δρόμου, περίπου 70 μέτρων, το οποίο είχε κατασκευαστεί από Ρωμαίους και ήταν η κύρια οδική αρτηρία της πόλης, 1.800 χρόνια πριν.
Μάλιστα σε αρκετές από τις μεγάλες πέτρες της μαρμάρινης πλακόστρωσης ξεχώριζαν χαραγμένα επιτραπέζια παιχνίδια για παιδιά ενώ σε άλλα κομμάτια του δρόμου έχουν μείνει χαραγμένα των ίχνη από τις ρόδες των αρμάτων.

Οι εργαζόμενοι βρήκαν επίσης απομεινάρια εργαλείων και λύχνων και βάσεις από μαρμάρινους κίονες.
Η αρχαιολόγος Βίκυ Τζανακούλη, μιλώντας στο Associated Press, δήλωσε ότι ο ρωμαϊκός αυτός δρόμος βρίσκεται πάνω σε παλαιότερο δρόμο που είχε χτιστεί από τους Έλληνες 500 χρόνια νωρίτερα.
Η κυρία Τζανακούλη είπε ακόμη, ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών για το Μετρό έχουν βρεθεί δρόμοι που αποκαλύπτουν την ιστορία της πόλης. “Ο αρχαίος αυτός δρόμος αλλά και οι κάθετοι σε αυτόν φαίνεται να ακολουθούν εκ του σύνεγγυς τους σύγχρονους δρόμους της Θεσσαλονίκης “, τόνισε.
Όπως φαίνεται, ο μαρμάρινος δρόμος που αποκαλύφθηκε περίπου 7 μέτρα κάτω από το έδαφος, ακολουθεί περίπου την σύγχρονη λεωφόρο Εγνατίας. Ο εν λόγω δρόμος θα είναι ένα από τα εκθέματα του Μετρό, όταν ολοκληρωθεί, κάτι που υπολογίζεται να συμβεί σε 4 χρόνια από σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.