agelioforos.gr, 15/11/2012
«Μετρό το 2019 και... αν», βλέπουν οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συνεχίζουν ακάθεκτοι τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, για τέταρτη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου...
Οπως επισημαίνει το προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης (που αριθμεί περί τα 600 άτομα τα οποία εργάζονται στον αρχαιολογικό τομέα του μετρό), οι ανασκαφές στο σταθμό της Αγίας Σοφίας, το σταθμό δηλαδή όπου οι ανασκαφές θα είναι οι τελευταίες που θα ολοκληρωθούν, δεν πρόκειται να τελειώσουν πριν από το τέλος του 2015, με βάση τουλάχιστον τα σημερινά δεδομένα. «Η κατασκευή ενός σταθμού, ο οποίος είναι ''καθαρός'' από αρχαιολογικά ευρήματα, απαιτεί δύο με δυόμισι χρόνια. Οπότε φτάνουμε στο τέλος του 2017, μέσα του 2018. Συν άλλο ένα έτος που απαιτείται προκειμένου να γίνουν οι δοκιμαστικές λειτουργίες και ο συντονισμός των 42 διαφορετικών ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων που θα διαθέτει το μετρό της Θεσσαλονίκης, και φτάνουμε αισίως στο 2019. Τότε ενδεχομένως το μετρό μπορεί να μπει στις ράγες», αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου, Χάρης Κυπριανίδης.
Ο ίδιος προσθέτει ότι αυτό είναι το... θετικό σενάριο, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνον αν ισχύσουν δύο προϋποθέσεις: 1) ότι θα λυθούν τα προβλήματα που στοιχειώνουν σήμερα το μετρό και θα γίνει ουσιαστική επανεκκίνηση των εργασιών (κάτι που μέχρι σήμερα δε φαίνεται στον ορίζοντα) και 2) ότι στους σταθμούς που δεν έχουν αρχίσει ακόμα οι εργασίες, αφού μέχρι και σήμερα δεν έχουν παραδοθεί στην κατασκευάστρια κοινοπραξία (Παπάφειο, Βούλγαρη, Νέα Ελβετία και μερικώς στο πάρκο Πατρικίου), δε θα έρθουν στο φως αρχαιότητες. «Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δε θα βρεθούν αρχαία στα ανατολικά. Μπορεί όντως να μη βρούμε τίποτα, μπορεί όμως να έρθουν στο φως σπουδαία ευρήματα, τα οποία σήμερα ενδεχομένως να μην περνούν από το μυαλό κανενός», προσθέτει ο γραμματέας του σωματείου, Χρήστος Καλαϊτζίδης.
«Το έργο βρίσκεται σήμερα στην ίδια κατασκευαστική κατάσταση που βρισκόταν πριν από τρεις μήνες, αφού δεν έχουν παραδοθεί στην κοινοπραξία νέοι χώροι για να αναπτύξει εργοτάξια, πλην αυτού στον Πατρίκιο», σημειώνει ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Παππάς.
Συνεχίζουν ακάθεκτοι
Στο μεταξύ, όπως όλα δείχνουν, οι απεργίες των εργαζομένων στο μετρό θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 20 Νοεμβρίου. Η μέρα εκείνη ορίστηκε ως ημερομηνία εκδίκασης της αγωγής που κατέθεσε η κατασκευάστρια κοινοπραξία, προκειμένου να κριθεί καταχρηστική η κινητοποίηση. Σημειωτέον ότι η ημερομηνία αυτή ορίστηκε μετά την τρίτη αναβολή που πήρε η υπόθεση, λόγω των κινητοποιήσεων των δικηγόρων.
Πώς ξεκίνησαν όμως όλα αυτά; Οπως εξήγησαν χτες οι εργαζόμενοι, το περασμένο καλοκαίρι έγιναν απολύσεις εργατοτεχνιτών, λόγω έλλειψης αντικειμένου, όπως τουλάχιστον επικαλέστηκε η κατασκευάστρια κοινοπραξία. «Τότε, ως σωματείο, είχαμε απαιτήσει οι όποιες επαναπροσλήψεις κρίνονταν στο μέλλον απαραίτητες, να γίνουν από τη δεξαμενή των έμπειρων απολυμένων», εξιστορεί ο κ. Κυπριανίδης και προσθέτει: «Φτάσαμε στο τέλος Οκτωβρίου και κρίθηκε ότι πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Η ''Αττικό Μετρό'' έδωσε εντολή στην κοινοπραξία να προχωρήσει σε προσλήψεις διάρκειας ενός μήνα, δηλαδή 20 εργάσιμων ημερών, προκειμένου να επιταχυνθούν οι ανασκαφές στο σταθμό Δημοκρατίας. Η εντολή που δόθηκε, ήταν οι προσλήψεις να γίνουν με βάση το νέο κατώτατο μισθό που προβλέπεται, δηλαδή 586 ευρώ μεικτά».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει ότι επιχειρείται κάτι αδιανόητο, δηλαδή οι 360 εργατοτεχνίτες του έργου να αμείβονται με την κλαδική σύμβαση των οικοδόμων και 30 συνάδελφοί τους με 586 ευρώ μεικτά, δηλαδή περίπου 480 ευρώ καθαρά.
«Τα χρήματα αυτά είναι περίπου τα μισά από αυτά με τα οποία αμειβόμαστε οι υπόλοιποι. Αυτό, αν μη τι άλλο ηθικά, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», τονίζει ο κ. Κυπριανίδης.
Με αριθμούς
Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εργαζόμενοι μίλησαν και με τη γλώσσα των αριθμών. Ετσι, όπως είπαν, οι 30 εργατοτεχνίτες, αν εργάζονταν για 20 μέρες, θα συνεισέφεραν στο έργο με 4.800 εργατοώρες. «Μέχρι σήμερα, λόγω των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούμε, χάθηκαν περισσότερες από 33.000 εργατοώρες», σημείωσαν.
Πρόσθεσαν ότι αν ίσχυαν οι προσλήψεις, τότε ένας στους 12 εργαζόμενους θα αμειβόταν με τα μισά χρήματα, σε σχέση με τους υπόλοιπους, για την παραγωγή του ίδιου έργου. «Αν οι 30 εργατοτεχνίτες προσλαμβάνονταν με τους ίδιους όρους με εμάς, τότε το επιπλέον κόστος θα ήταν 15.000 ευρώ, ποσό το οποίο είναι αστείο για ένα έργο όπως είναι το μετρό της Θεσσαλονίκης, που έχει προϋπολογισμό 1,1 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα προσθέσουμε στα δεδομένα ότι η κοινοπραξία ήδη ζητά περί τα 280 εκατ. ευρώ ως αποζημιώσεις για τις καθυστερήσεις και τις αλλαγές στο έργο, τότε τα σχόλια περιττεύουν», είπαν χαρακτηριστικά.
Οι μετροπόντικες
Μάλιστα, έδωσαν στοιχεία για το έργο. Ετσι είπαν ότι οι δύο μετροπόντικες βρίσκονται κολλημένοι στο έδαφος στην Ανάληψη, ενώ η έξοδός τους και η μεταφορά στους στη Νέα Ελβετία προκειμένου να διανοίξουν σήραγγες με αντίστροφη φορά, θα κοστίσει περί τα 32 εκατ. ευρώ.
Ο σταθμός στο Παπάφειο, για τον οποίο υπογράμμισαν ότι τέσσερις εβδομάδες μετά την παραχώρηση του χώρου στην «Αττικό Μετρό», ακόμα δεν έχει παραδοθεί στην κατασκευάστρια κοινοπραξία, θα κοστίσει επιπλέον 18 με 20 εκατ. ευρώ, επειδή θα κατασκευαστεί μετά τη διάνοιξη των σηράγγων. Προέβλεψαν, μάλιστα, ότι η βασική γραμμή του μετρό της Θεσσαλονίκης θα στοιχίσει τελικά περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ.
«Λύση δεν είναι η εξοικονόμηση χρημάτων από τους εργαζόμενους, όταν μάλιστα κανείς δε θα απολογηθεί για τις κάκιστες, χρυσοπληρωμένες μελέτες, οι οποίες, για παράδειγμα, δεν πήραν υπόψη τους τα μπαλκόνια στην Ανάληψη», υπογράμμισαν.
Τέλος, επέρριψαν ευθύνες στην «Αττικό Μετρό», λέγοντας ότι δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματος, με αποτέλεσμα τα εργοτάξια να παραμένουν κλειστά εδώ και ένα μήνα. «Οχυρώθηκαν πίσω από την αποχή των δικηγόρων. Εμείς θέλουμε να εκδικαστεί η υπόθεση στην ουσία της και δε θα κάνουμε πίσω, καθώς είμαστε βέβαιοι για το δίκαιο των διεκδικήσεών μας», σημείωσαν.
Εξέφρασαν άλλωστε την αίσθηση ότι η αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις επιχειρείται όχι τελικά για λόγους κόστους, αλλά για να ξεκινήσει η εφαρμογή της νέας εργατικής νομοθεσίας σε ένα μεγάλο δημόσιο έργο, όπως είναι το μετρό της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, χαρακτήρισαν το όλο εγχείρημα «πρόβα μεγάλης κλίμακας».
Τι λέει η διοίκηση
Στην... αντεπίθεση πέρασε η «Αττικό Μετρό», η οποία, με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το απόγευμα, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις αμοιβές των εργαζομένων στα αρχαιολογικά σκάμματα του μετρό, χαρακτηρίζοντάς τες πλουσιοπάροχες. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, κρίνει τις απεργιακές κινητοποιήσεις καταχρηστικές και λέει ότι αποτελούν τροχοπέδη για την ολοκλήρωση του μετρό!
«Η Αττικό Μετρό δηλώνει ότι θεωρεί καταχρηστική την απεργιακή κινητοποίηση από εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονται, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, πλουσιοπάροχα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση αναλυτικά, στα αρχαιολογικά σκάμματα του μετρό απασχολούνται: α) 82 αρχαιολόγοι που αμείβονται με ποσά από 2.570 ευρώ το μήνα έως 4.460 ευρώ το μήνα, με δεκατέσσερις μισθούς σε ετήσια βάση, β) 330 εργατοτεχνίτες που αμείβονται με ποσά από 1.720 ευρώ το μήνα έως 2.500 ευρώ το μήνα και γ) 91 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων που αμείβονται με ποσά από 954 ευρώ το μήνα έως 3.810 ευρώ το μήνα, με δεκατέσσερις μισθούς σε ετήσια βάση. «Δηλαδή, όλοι οι απασχολούμενοι στις αρχαιολογικές εργασίες είναι υψηλόμισθοι», επισημαίνει η «Αττικό Μετρό», η οποία υπογραμμίζει ότι «α) ακολουθούνται πιστά τα όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για τις αμοιβές, την ασφάλιση και την προστασία των εργαζομένων στο έργο, β) οι νέες προσλήψεις γίνονται με αυστηρή τήρηση των εκ του νόμου προβλεπομένων και γ) το κονδύλιο που διατίθεται για τις αρχαιολογικές εργασίες ανέρχεται στο ποσό των ενενήντα εκατομμυρίων ευρώ. Τέλος, η Αττικό Μετρό υπογραμμίζει ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις, και μάλιστα οι αδικαιολόγητες, λειτουργούν σαν τροχοπέδη για την ολοκλήρωση ενός τόσο σημαντικού για την πόλη της Θεσσαλονίκης και για τους κατοίκους της έργου, όπως είναι το μετρό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.