Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Μετρό Θεσσαλονίκης: Τι αποφάσισε το ΚΑΣ για τον σταθμό Βενιζέλου

voria.gr,15/01/2012

Αποκλειστικό: Η σημερινή απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τις σημαντικές αρχαιότητες που βρέθηκαν στα σκάμματα του Μετρό





της Άννης Καρολίδου

Ο σταθμός «Βενιζέλου» του Μετρό Θεσσαλονίκης θα κατασκευαστεί. Οι αρχαιότητες που βρέθηκαν στα σκάμματα του Μετρό, θα μεταφερθούν σε άλλο σημείο της πόλης, με σκοπό την προστασία και την ανάδειξή τους. Αυτά αποφασίστηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, του οποίου η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε πριν λίγο.

Τονίζεται ότι η μία από τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί, προκειμένου να διατηρηθούν οι αρχαιότητες στο σημείο που βρέθηκαν, ήταν πράγματι η κατάργηση του σταθμού, πρόταση που απορρίφθηκε καθώς έχει ήδη προχωρήσει το έργο του Μετρό, το οποίο, σε περίπτωση που καταργείτο ο συγκεκριμένος σταθμός, δεν θα ήταν λειτουργικό αφού η απόσταση μεταξύ του σταθμού «Δημοκρατίας» και, του αμέσως επόμενου, δηλαδή του σταθμού «Αγίας Σοφίας» είναι μεγάλη.
Επίσης, απορρίφθηκε πρόταση για μεταφορά και έκθεση των αρχαιοτήτων της «Βενιζέλου», στην άνω της οδού Εγνατίας περιοχή της Αριστοτέλους, εκεί όπου βρίσκεται το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου, καθώς το πλέον πιθανό είναι να βρεθούν και εκεί, σημαντικές αρχαιότητες.
Τελικά η άποψη που επικράτησε ήταν της μεταφοράς της κεντρικής βυζαντινής οδού και όλου του αποκαλυφθέντος συνόλου, σε άλλο σημείο, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» ή όπου αλλού. Η μεταφορά θα αφορά το μέγα μέρος των ευρημάτων και θα αρχίσει να πραγματοποιείται μόνο αφού βρεθεί κατάλληλος χώρος για να τα υποδεχτεί.
Η πρόταση για το "Παύλου Μελά" έχει γίνει δεκτή από τον Γ.Γ. Δημοσίων Έργων του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών Στράτο Σιμόπουλο. Βεβαίως, εφ' όσον συμφωνήσει η δημοτική αρχή, θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα άλλα δύο υπουργεία που εμπλέκονται, το Πολίτισμού και το Εθνικής Άμυνας. Πάντως η μεταφορά στο συγκεκριμένο χώρο, εκτιμάται ότι θα έχει και το χαμηλότερο κόστος, από όποιο άλλο σημείο.
Από τη στιγμή που το 2006, επιτράπηκε η διάβαση του Μετρό υπογείως της Εγνατίας Οδού, ήταν βέβαιο ότι το έργο θα συναντήσει σημαντικές αρχαιότητες, κλασικές, βυζαντινές και μεταβυζαντινές. Οπότε, πρέπει το θέμα να αντιμετωπιστεί με πρακτικούς τρόπους ώστε και τα σημαντικά ευρήματα να προστατευθούν, αλλά και το έργο να κατασκευαστεί.
Σημειώνεται ότι ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό, με θέμα τις αρχαιότητες της βυζαντινής περιόδου που ήρθαν στο φως στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι βουλευτές Αναστάσιος Κουράκης, Ευαγγελία Αμμανατίδου, Γιάννης Αμμανατίδης και  Δέσποινα Χαραλαμπίδου, υποστηρίζουν ότι «οι πολύ σημαντικές αυτές αρχαιότητες είναι ανάγκη να διατηρηθούν ορατές, να αναδειχθούν και να παραδοθούν στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, ως ένα ακόμη πολύ σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Η συνύπαρξη των αρχαιοτήτων με το σταθμό του μετρό είναι απολύτως εφικτή λύση που ενδεχομένως όμως απαιτεί μεγαλύτερα κονδύλια από τους κατασκευαστές».
Οι βουλευτές ρωτούν εάν «υπάρχει πρόθεση από πλευράς υπουργείου οι πολύ σημαντικές αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης να διασωθούν και να διατηρηθούν ορατές, κατά ανάλογο τρόπο, όπως συμβαίνει σε σταθμούς του Μετρό της Αθήνας». Τέλος, επιθυμούν να πληροφορηθούν τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει το υπουργείο ώστε να συνεχιστεί και να επεκταθεί η αρχαιολογική έρευνα στο σταθμό Βενιζέλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.